hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (C) Transport 交通討論區 航空(C2) [體驗龍飛翔的感受] KA432 HKG>KHH KA431 KHH>HKG ...
開啟左側

[飛行報告] [體驗龍飛翔的感受] KA432 HKG>KHH KA431 KHH>HKG

~Benny~ 發表於 2009-12-31 15:51 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

[體驗龍飛翔的感受] KA432 HKG>KHH
KA431 KHH>HKG

部分相片的質素不太好,請諒
日期:1223(星期三)
出發地:香港國際機場(HKG)
目的地:高雄國際機場(KHH)
航空公司:港龍航空/Dragonair/KA
航班編號 KA432
飛機註冊碼B-HWG(33A)
機型A330-300(343X)
首航日期12/04/2005
坐位30A>17H>16H>16K
預定出發時間08:55
實際出發時間08:55
預定抵達時間10:20(即香港時間10:20)
實際抵達時間10:10(即香港時間10:10)
預定飛行時間01:25
實際飛行時間01:15
好彩前幾日劃左位啫,full

點知夜晚十一點checkcheckupgrade 左我呀

今朝四點半起身,入到機場都未天光

六點幾七點0機場,好靜呀

睇到我班機KA432未呀

港龍航空

醒目0既,緊係網上check in左先la

不過好靜,d地勤悶到癲

行李ready la

之後就快快入禁區食大家樂

海關當然都冇人la

坐低影下boarding pass ,係我第一次坐business class 0boarding pass

北極熊都要上飛機la,但小心俾人踩扁bo

terminal啟用,KA緊係要率先用la

51小呀唔該

仲有我地呀

QF30要走la

行去G16,經過SQ lounge

QF30,現正登機

上去la

港龍國泰歡迎你

0lounge望落去0既感覺特別唔同
地方唔係好大

歡迎取閱

食物吧(提供的食物不太多)

港龍大個國泰

兩隻袋鼠

達美A330-300 push back lo

連去CAN 0KA都走lo

深受喜愛SQ1

三隻A321排排坐

CX 74A(好想坐呀)
B-KPL?
應該個個都知係咩黎ga

one world lo

又黎

魚翅天地

機場的稀客: CA B777-200

六隻呀

OX B747-300

CX A330 one world taxi gate(中間果架,因時間問題,只可以影成咁)

又黎花機?

樓主| ~Benny~ 發表於 2009-12-31 15:52 | 顯示全部樓層
今日之KA432(又係花機)

Now Boarding(入閘果陣地勤幫我調前左一行)

請去呢邊

好豪0既感覺

是日坐位(同爸爸調左16K)

好闊呀

空姐派welcome drink,要左杯橙汁

影下調左位之後0既boarding pass

要拉出黎0既餐枱

新0既儲存櫃

調校座墊0既按鈕

有logo 0既椅套

要邊種模式呢?

半摺左0既餐枱

窗外0既情況
第一次咁望引擎!

耳筒,同econ 一樣

當然唔少得Safely card la

PTV remote

pack 好左0既雜誌、嘔吐袋等

可以獨有兩個窗

空姐派menu la( Mr X 果聲好親切)

有咩食呢

播Safely video

push back

Hong Kong Tower

Taxiing to rwy 07R

Haeco

CX oneworld A340 (三隻機都影曬la)

起飛la
http://www.youtube.com/watch?v=sDncLuD48oc

今天的天氣不太好

陽光好猛

FA speaking

穿出雲層的刹那

開ptv la

嘩! 好靚呀

安全帶燈號已熄滅(岩岩有個空姐因爬升遇到氣流,餐車上面d飲品跌曬)

機械式腳踏(要禁掣)

睇番第三台

空姐派頭盤

呢份就係傳說中0既頭盤

食多兩個包,好好食架

係呢位空姐跌野

好似去左冰山咁

主菜黎la(牛柳絲炒麵配中式點心)

食左1/4就開始descend

descend 中(d 空姐急急腳收餐,我連廁所都冇得去)

裝下前面d人先

廁所都着紅燈

而家先記得影指南

降落video
http://www.youtube.com/watch?v=7Ygo5LEFFSI

到小港機場la

圓拱形的機場(好空)

機艙狀況

到gate lo

行李車到左lo

之後我走去econ揾空姐攞souvenir,番位果陣econ d人衝上黎la

影下J class 就走人lo

落左機之後就行去入境

長榮MD90都要出發la

好多人排隊呀

乘搭KA432的乘客請到5號行李帶

我都算係最後一批人lo

行李到齊,行得

香港澳門有咁多機黎0既

入境大堂(好細)

之後搭的士去酒店

原來我地0既行李有優先0既牌貼住ga

另送: 從機上取的紀念品

港龍廣告

總評: 香港飛高雄,所有人都知航程好短,機組人員都好忙,但係空姐仍然面帶笑容,好温柔咁送餐同俾souvenir 我,係值得加分。但係膳食方面,我覺得國泰同港龍由香港出發0既餐點都係差唔多,我呢d學生食臻美同漢莎的餐食到反胃,所以各位唔好帶有色眼鏡去睇佢地。
 樓主| ~Benny~ 發表於 2009-12-31 15:52 | 顯示全部樓層
日期:12月29日(星期二)
出發地:高雄國際機場(KHH)
目的地:香港國際機場(HKG)
航空公司:港龍航空/Dragonair/KA
航班編號: KA431
飛機註冊碼:B-HWI(33L)
機型:A330-300(343)
首航日期:18/01/2006
坐位:26A
預定出發時間:20:30(即香港時間20:30)
實際出發時間:20:30(即香港時間20:30)
預定抵達時間:22:00
實際抵達時間:22:00
預定飛行時間:01:30
實際飛行時間:01:30
同上次一樣,都0係網上check in,但係就出現左business +economy 0既seat map,但係我張logsheet 寫J class 得10人,好彩冇貪小便宜,如果唔係就連窗口位都冇得坐

大約17:20由酒店出發去機場

搭的士

去到機場太陽已經走左3/4 la

乘搭港龍或宿霧太平洋航空的乘客請到這兒辦理登機手續

冇地勤?

咁就影下其他先la

唔好過大呀

Welcome to Dragonair

呵! 六點半先開始

而家先五點十

暫停服務

自助登機請排呢度

得咁少航空公司飛呢度0既國際線?

嘩! 有咁多班機呀!

內籠

KA櫃枱

全個國際航廈得十二個閘口

我係第一個排

孩童唔好黎呀

咁耐ga

轉下眼就咁多人0既?

呀! 地勤黎la,寄行李

BR910已經係全日第一班機lo

行去22號閘lo

CI 738

港龍lounge呀

繼續行
幾舒服咁bo

港龍每個航班都泊22號閘

得一個人

又要排番econ

CI 935 push back lo
http://www.youtube.com/watch?v=mKjjDoyBBV0
得閒冇野做又行下先

我班機終於都黎la
http://www.youtube.com/watch?v=U5PQ0XW-im0
裝下cockpit先

上餐la

艙門開啟

升高

接駁完成

上完lu

唔記得影boarding pass添
 樓主| ~Benny~ 發表於 2009-12-31 15:53 | 顯示全部樓層

登機門開啓

行lu

你好,歡迎登機

咦! d位咁0既?

仲有電視添(由33R轉左33L呀)

龍仔
ptv按鈕

雜誌袋

PTV

幾多點呢?

請扣上安全帶,please fasten your seat belt

仲未有人
杯架

餐枱

耳筒

座位電源插座指南(真係用到架)

Safely card

雜誌包

你改左地址la

買唔買野呀

出面情況

行李架

Welcome aboard Dragonair

是日路線

國內航廈

push back

Safely video is showing

關閉左0既行李架

起飛lo(黑ma ma,影唔到野架)
http://www.youtube.com/watch?v=YlQR3aju9Lk
引擎燈亮起
安全帶燈號熄滅

PTV開始運作la

睇咁至識食

派餐la(魯肉飯)

鳥龍茶唔該

食完野就周圍行下
有窗口0既廁所

洗手盤(新式ga)

新式0既燈光設計

賣廣告?

影多次雜誌袋先

去片
http://www.youtube.com/watch?v=EXa3P50e3oE
就到la

得番25分鐘ja

安全帶燈號亮起

dim燈

用07L(descend果陣勁震,離心力好勁,可能係天氣問題)
降落video(又係勁黑)
http://www.youtube.com/watch?v=zor8_Qe2toY
降落後就taxi去W69,好近,只係taxi左2 mins
二十周年呀(勁震-3-)
B-LAD泊0係隔離

d人好聽話,到左閘口都唔趕住走

跟住我都走lu
臨走前可以同Captain影相
但係冇得入cockpit-3-
33L 0既business class

同Captain 0既合照

Captain送左張data俾我

跟住就走lu

咦? 呢度邊度黎ga?

玉衡堂呀

Oh, no! 要搭車

去四號行李帶攞行李

快d霸位呀

哈! 咁岩22:00到達

之後就搭的士走人

今次0既收獲

總評: 同商務艙比較,班 crew都係好nice,我排隊等去廁所果陣,問佢地攞souvenir,就算佢地執緊野,都即刻俾我,又要加分。

我擺左好多時間去寫同做ga,所以唔好剩係睇唔覆呀!!!!!!!!!
我29號飛完,31號post出黎,我呢兩日好趕咁出,所以唔好太表面咁覆呀!!!!
P.S今次係我第一次0係 hkitalk post,請多多支持
CardCaptor 發表於 2009-12-31 19:40 | 顯示全部樓層
...回覆是:
PHOTOBUCKET 爆流量
一張圖都看不到...
不定期舉辦各類代購活動, 詳情PM.
Fung8158 發表於 2009-12-31 22:51 | 顯示全部樓層
睇唔到ar
 樓主| ~Benny~ 發表於 2010-1-1 00:12 | 顯示全部樓層

係呀!我個photobucket爆左流量
要等佢解番
gn3509 發表於 2010-1-2 02:13 | 顯示全部樓層
只要複製網址,再响個網址後面加個問號就睇到
不過貼咁多相,就真係唔好用photobucket,好易爆
今期流行:690是原罪
ryanlee09 發表於 2010-1-4 06:24 | 顯示全部樓層
我D相全部用facebook
photobucket  次次都註唔到冊...
38 逸東循環線 Yat Tung Circular
AVD1 發表於 2010-1-5 09:23 | 顯示全部樓層

原帖由 gn3509 於 2010-1-2 02:13 發表
只要複製網址,再响個網址後面加個問號就睇到
不過貼咁多相,就真係唔好用photobucket,好易爆

其實 Photobucket 唔係有個功能係類似做一個 Flash 檔
(即係好似人地做 presentation 咁)

咁其實多相 o既 話, 用個個黎做都未必唔係一個壞方法
不過唔係貼出黎, 係要 link 去個個位 ~
LJ7006 = MF5119 = AVD1