hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) 逸東廠的舊巴士
開啟左側

逸東廠的舊巴士

nwfb1001 發表於 2010-1-5 15:49 | 顯示全部樓層

原帖由 Yonie_Sung 於 2010-1-4 01:34 發表

(2)九巴有試過訂新o既黑窗框...不過已經唔出

咁新巴有冇訂過新太平門? ALX仲有冇出?
ASC10 發表於 2010-1-5 19:57 | 顯示全部樓層
想問下, 呢個係唔係龍運個T廠?
ccicoltd 發表於 2010-1-5 21:04 | 顯示全部樓層
原帖由 ASC10 於 2010-1-5 19:57 發表
想問下, 呢個係唔係龍運個T廠?

這是「城巴」的車廠……
19 大坑道↔筲箕灣 $4.2
DM17 發表於 2010-1-5 23:21 | 顯示全部樓層

原帖由 Yonie_Sung 於 2010-1-5 09:51 發表

呢個topic由一張"隔音牆"巴士照片講起
再講到其中一部巴士隻太平門俾巴士公司拆左去做零件重用
無啦啦又點會講到去新城d車機件差,座位污穢???

你同意與否
呢d都係發生左o既事實...同埋笑柄 ...

簡單d講呢,
我只見到有幾條友拎番幾年前一芝麻綠豆既小事出o黎一插再插
笑點?邊度笑呀?睇過?邊度有笑點呀阿叔?

評分

參與人數 2aPower +5 收起 理由
nwfb1001 + 3 終於聽到人話
ACIVFE-JS + 2 good!!!

查看全部評分

史上空前最強大戰!
ACIVFE-JS 發表於 2010-1-6 00:33 | 顯示全部樓層
原帖由 Yonie_Sung 於 2010-1-4 00:11 發表

新巴城巴近年似乎對其他公司的湯車零件特別有興趣
堂堂一間專利巴士公司
用人地對面海掉出黎o既爛鐵
個標準竟然已經降到"唔影響安全"
我諗新世界咁大間公司開得"新渡輪"同埋"新巴中國"...都唔係只"係想賺錢,支出應洗則洗" 當年"每部舊巴...都夢想成為一部新巴"o個種威水形象去哂邊?...只得10年都keep唔住個勢

講真應洗則洗係正確個喎
又有咩問題
原帖由 Yonie_Sung 於 2010-1-4 00:16 發表

車內睇見真係好核突
不過除左慳錢之外
又有幾多時間俾工程部整車呀陰公
o係呢個只求出車率o既管理模式之下
新巴城巴工程部d人只求d巴士..."出得門口...唔好理佢過唔過到街口" ...

講真
之前見到一架龍運翻油翻了一半就出街開工
係咪"出得門口...唔好理佢過唔過到街口"
原帖由 Yonie_Sung 於 2010-1-4 00:28 發表

個point唔係去討論中巴當年o既做法
你將兩樣野拉埋一齊講...想point out d咩?...中巴做得...所以新城都做得?!
咁中巴俾人叮走
新城係咪更加應該俾人叮走?
我覺得咁
一間表面咁重形象同公關o既公司
成日講要進步.
到做出黎o既時候...d巴士o既維修質素同依家o既九巴比較一下
高下立見

記得九十年代初某公司logo下貼住日日進步
將已退役及停放在九龍灣廠的長牛重新投入服務
對咁重形象同公關o既公司
又點呢?
原帖由 Yonie_Sung 於 2010-1-4 01:04 發表

完全同意
呢個就係問題所在啦
For example
車底好多生銹o既地方
以前係拆通哂...打銹...油防銹漆...裝好
依家係
茶pat黑膠上去...噴油...遮住佢
個MVE睇唔到就過骨
72hours內放車
一間只俾員工72個工時完成COR 落地放車既維修制度,叫人點可以執正D車我真係完全同意

其實係冇得比的
廠保養架巴士25年
所以很多巴士chassis 出廠時上防銹油上幾次

原帖由 HB00610 於 2010-1-4 01:07 發表

新巴退車一樣要拆野留件, 當年DM28係要留件拆的。
DA33去拆車場張相我都見過, 成架車無乜邊Part完整。

AD23也差不多啦
原帖由 Yonie_Sung 於 2010-1-4 01:34 發表

(1)銀框上唔到油漆的
(2)九巴有試過訂新o既黑窗框...不過已經唔出

銀框上係上到油漆的
基本上固體金屬係上到油
而個種窗框唔好同我講唔係固體金屬

原帖由 Yonie_Sung 於 2010-1-4 00:56 發表

油漆唔係一樣難事
一個 Man-hour已經可以做好
工程部唔夠時間整巴士係一個事實
新城批巴士裡裡外外搞成咩樣大家有眼睇

我未看2008年3月尾個單的報告
燒車係味因機件問題呢
機件問題係咪維修問題(e單唔係咁AVBW29係啦掛)
咁維修問題係咪又以插新城態度插埋九巴
如果係因死氣喉有rubbish而燒
咁九巴員工lazy而冇check

JS7816,JA449,HX9308,JW3767,MV8599,MV9453
king 發表於 2010-1-6 01:15 | 顯示全部樓層
離題一問:新巴LA 同 VA 車頭鬼面罩
係咪同城巴3XX 同款嘅呢? 我見有幾架正面油新白色
懷疑係同城巴鬼面罩撈亂用.
tomchen 發表於 2010-1-6 01:23 | 顯示全部樓層

原帖由 king 於 2010-1-6 01:15 發表
離題一問:新巴LA 同 VA 車頭鬼面罩
係咪同城巴3XX 同款嘅呢? 我見有幾架正面油新白色
懷疑係同城巴鬼面罩撈亂用.

正面油新白色,好似係年驗後的特別記認..
Garfield 發表於 2010-1-6 11:35 | 顯示全部樓層
原帖由 HB00610 於 2010-1-4 01:07 發表

新巴退車一樣要拆野留件, 當年DM28係要留件拆的。

DA33去拆車場張相我都見過, 成架車無乜邊Part完整。

講起DM28, 舊版新巴官方網站(2007年12月前)曾經講過DM28會留係車廠作紀念.
呢個舊亞視新聞片段
[url=http://www.youtube.com/watch?v=FrMqft0cSiA]http://www.youtube.com/watch?v=FrMqft0cSiA[/url]
結尾都有提及過DM28會放係黃竹坑車廠度做個紀念,

但點解DM28到頭黎都係要湯  

另外,DA33去拆車場之前, 副引擎係咪都俾埋城巴735用

Garfield 發表於 2010-1-6 11:43 | 顯示全部樓層
原帖由 tomchen 於 2010-1-4 01:31 發表

新巴城巴翻新凳大鑊喇,甩面甩到七彩,睇黎好快要翻新過...

咪係囉! 尤其是新巴M11鷹, 銀豪, 凳背甩色甩到又藍又紫, 有部分凳背更加甩到全張深藍色, 櫈皮又甩色甩到一 "pat" 野

Garfield 發表於 2010-1-6 12:04 | 顯示全部樓層