hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 舊文庫 巴士舊文庫 巴士掛牌資料精華 (B11-21) 2010年1月份未/新出牌巴士消息
開啟左側

2010年1月份未/新出牌巴士消息

AV115 發表於 2010-1-22 18:09 | 顯示全部樓層

原帖由 EE9255 於 2010-1-22 17:56 發表
我見上面打呢排順ga wor

你睇返第一頁 ASU11-14個車牌,再比較下15-18~
EE9255 發表於 2010-1-22 18:12 | 顯示全部樓層
原帖由 AV115 於 2010-1-22 18:09 發表

你睇返第一頁 ASU11-14個車牌,再比較下15-18~
都唔同出牌日期

呢個又好簡單邏輯問題黎喎 .. ASC2-14 出左牌,
過兩日 15-18 先出牌, 咁呢批車 d 車牌唔順,
唔通 ASC2-14 改番o岩車牌黎就番之後批車順序咩 ..
AV115 發表於 2010-1-22 18:17 | 顯示全部樓層
咁總之結論就係 ASC3-18 加埋係唔順。呢個係事實,冇話要改唔改番之前果 d 喎。

或者再講清楚 d ,我理解 S3BL2 既「呢批」係指 ASU3-18 而唔係單單指 ASU15-18。
如果有理解錯或誤會,先講聲唔好意思~

EE9255 發表於 2010-1-22 18:30 | 顯示全部樓層

原帖由 AV115 於 2010-1-22 18:17 發表
咁總之結論就係 ASC3-18 加埋係唔順。呢個係事實,冇話要改唔改番之前果 d 喎。

或者再講清楚 d ,我理解 S3BL2 既「呢批」係指 ASU3-18 而唔係單單指 ASU15-18。
如果有理解錯或誤會,先講聲唔好意思~ ...
如果你計晒成批 ASU, 咁唔順係正常ga la,不嬲都唔係全部順車牌ga la,如上面解釋, 從來都係跟出牌日期行先ge
yhc_09 發表於 2010-1-22 19:17 | 顯示全部樓層
今日有架新Wright車身既B9TL
係1323左右屯門公路近麗城花園往屯門方向
應該係去KOC 車頭出46P牌
on11358 發表於 2010-1-22 19:39 | 顯示全部樓層
原帖由 EE9255 於 2010-1-22 18:30 發表
如果你計晒成批 ASU, 咁唔順係正常ga la,不嬲都唔係全部順車牌ga la,如上面解釋, 從來都係跟出牌日期行先ge

由於今日仲係抽緊PC2501~PC4500一組車牌,同前幾日出牌果批一樣,
所以ASU3~14同ASU15~18出現唔跟次序情況,
如果今日抽到PC4501~PC6500,就唔會出現呢個情況。
AL_29 發表於 2010-1-22 22:28 | 顯示全部樓層

原帖由 on11358 於 2010-1-22 19:39 發表

由於今日仲係抽緊PC2501~PC4500一組車牌,同前幾日出牌果批一樣,
所以ASU3~14同ASU15~18出現唔跟次序情況,
如果今日抽到PC4501~PC6500,就唔會出現呢個情況。 ...

今日係TD見到張notice話已經出到PC4501-6500
ATE22 發表於 2010-1-23 01:54 | 顯示全部樓層
Off topic: I think now KMB prefers ZF gearbox more than Voith as all the new ATEUs, ASUs, ASCs are equipped with ZF gearbox.
MW4225 發表於 2010-1-23 16:17 | 顯示全部樓層
一部未出牌龍運E500今早(23/1) 大約1200在KOC附近試車
3AD172004 發表於 2010-1-23 20:49 | 顯示全部樓層

原帖由 MW4225 於 2010-1-23 16:17 發表
一部未出牌龍運E500今早(23/1) 大約1200在KOC附近試車

呢架應該係#8411。
主賜我異象,來委身香港!