hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 外地巴士討論 (B5) (LDN) 倫敦巴士付款問題及問路(另涉london鐵路問題) ...
開啟左側

(LDN) 倫敦巴士付款問題及問路(另涉london鐵路問題)

關閉 [複製鏈接]
cn2661_2d32 發表於 2010-1-1 04:30 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

唔該版友們, 小弟係英國讀書但唔係倫敦人.
下個月會番香港一陣,今次唔想坐Tube去Heathrow所以上TFL網search過
原來坐205號由Euston去Paddington好似都可以.
但問題來了,小弟見佢寫住Pay before boarding,咁即係要係第度買飛定係Oyster card都得?
小弟會去Paddington轉Heathrow Connect. (上次坐Heathrow Express貴到七采)
但我又想知Heathrow Connect係咪同Expess唔同月台?
同埋.我用16-26 Railcard. 網上話railcard discounted ticket只可在ticket office買.
咁係去Tube office定National Rail office定係Heathrow Connect自己有office.

*另外rail ticket我買左London Midland的Super Off peak return.
咁我想問係一日之內乜時間先用得.(衰大意冇睇清楚就買)
早上9:46/ 10:46departure的用唔用得

sorry問咁多好似好simple的問題,因為我以前買開Virgin貴飛同埋Tube駁Heathrow Express/Tube去HLR
同埋如果錯版請Admin代勞.謝謝
9018 發表於 2010-1-1 10:57 | 顯示全部樓層
但問題來了,小弟見佢寫住Pay before boarding,咁即係要係第度買飛定係Oyster card都得?

比CASH既就係TICKET MACHINE比 OYSTER可以上車比....

小弟會去Paddington轉Heathrow Connect. (上次坐Heathrow Express貴到七采)
但我又想知Heathrow Connect係咪同Expess唔同月台?

印象中好似唔同

同埋.我用16-26 Railcard. 網上話railcard discounted ticket只可在ticket office買.
咁係去Tube office定National Rail office定係Heathrow Connect自己有office.

HEATHROW CONNECT既OFFICE

*另外rail ticket我買左London Midland的Super Off peak return.
咁我想問係一日之內乜時間先用得.(衰大意冇睇清楚就買)
早上9:46/ 10:46departure的用唔用得

星期六日全日都用得...... 其他日子唔得....

*小弟都係英國讀書
橫水渡 ~ 名河
 樓主| cn2661_2d32 發表於 2010-1-1 12:36 | 顯示全部樓層
原帖由 9018 於 2010-1-1 10:57 發表

比CASH既就係TICKET MACHINE比 OYSTER可以上車比....

印象中好似唔同

HEATHROW CONNECT既OFFICE

星期六日全日都用得...... 其他日子唔得....

*小弟都係英國讀書  ...

上面果d我都明.唔該晒先 哈哈
但又大鑊一樣.我番去係星期四.原來Super Offpeak只可weekend...即係又要買過single上番去....慘.

ML29 發表於 2010-1-1 13:49 | 顯示全部樓層

原帖由 cn2661_2d32 於 2010-1-1 12:36 發表

上面果d我都明.唔該晒先 哈哈
但又大鑊一樣.我番去係星期四.原來Super Offpeak只可weekend...即係又要買過single上番去....慘.

所以有時候買特價火車票要看清楚,最便宜的很多時restrictions比較多……
為何你不考慮坐NX去Heathrow?

P.S.你在Birmingham讀書?
We're part of The Go-Ahead Group
 樓主| cn2661_2d32 發表於 2010-1-1 14:50 | 顯示全部樓層
原帖由 ML29 於 2010-1-1 13:49 發表

所以有時候買特價火車票要看清楚,最便宜的很多時restrictions比較多……
為何你不考慮坐NX去Heathrow?

P.S.你在Birmingham讀書?
唔係,小弟在Stoke讀.
NX要坐去Bham等1個鐘轉車.冇直車落HLR.
其實我都知火車平野冇好.平日買開Off Peak偷雞繁時照上車去Bham/Man甚至Edinburgh.
不過今次手快係 trainline買錯左 SUPER off peak.仲要係Midlands Only的route.
平日係All Permited都冇咁礙眼......
總之就捉蟲.

算.反正Euston係月台check飛.
到時照上London Midlands的車.London Midlands的website講得好含糊. 都唔知係話weekend全日坐得,平日10點後坐得,定係只可weekend用super 飛.
反正衰左只會比人打回頭又唔會好似車上check飛咁罰錢.
唔得先再買過真的off peak single.
即刻係車站用Notebook上網book,2個小時後再拿飛.
因為我回程早上5點到LHR.去到euston必定未到off peak時間.2個鐘差唔多.

wrightap 發表於 2010-1-3 09:30 | 顯示全部樓層
原帖由 cn2661_2d32 於 2010-1-1 04:30 發表
下個月會番香港一陣,今次唔想坐Tube去Heathrow所以上TFL網search過
原來坐205號由Euston去Paddington好似都可以.

>> 由euston去paddington無錯可以坐205,令外你識的話轉車都得...

>>Oyster card就得啦,如果無的話就到時去到巴士站d售票機買cash single ticket $2鎊....

>>Heathrow Express梗係貴到七采啦,直飛去機場喎,大佬...

>>印象中記得係,但你都時去到睇睇就知道...

>>唔關tube office的事,你去到paddington d office /自助售票機買就得....

點解師兄你有tube都唔坐?...
又平又快又密車又直接...
小弟幾次由一區坐去機場或返來都係幾鎊銀....

stagecoach。megabus。citylink
 樓主| cn2661_2d32 發表於 2010-1-3 13:31 | 顯示全部樓層

唔想轉車上上落落樓梯啦...tube..
同埋想問下如果Euston去Heathrow Terminal 5大約用幾耐呀如果坐tube

*其實tube有d擔心.近來報紙話班中東佬非洲佬想炸英國.tube上次爆左幾個站,又逼又多人.想走仲難過坐巴士.
話就話飛機/airport 全部都危.但都係想機會減到最低,所以都專登揀非繁忙時間出門.
wrightap 發表於 2010-1-4 09:27 | 顯示全部樓層

回復 7# 的帖子

上上落落都係幾步路,小弟就唔會同錢作對啦...

如果由Euston去Heathrow Terminal 5你預最少一個鐘,最多預一個鐘15分鐘好d...(連轉車)
轉車方法: euston站坐victoria line 去green park 轉機場線...
同埋如果你要去t5 坐ba,因為機場線d車正常計會隔3-10分鐘左右先會有一班去t5,你要睇清楚d...

*唔係掛,d人又想搞事...?!
小弟差不多日日都繁時上落巴士同tube...
stagecoach。megabus。citylink
ML29 發表於 2010-1-4 10:25 | 顯示全部樓層
原帖由 wrightap 於 2010-1-4 09:27 發表
*唔係掛,d人又想搞事...?!
小弟差不多日日都繁時上落巴士同tube...

基本上近年倫敦的交通工具沒有哪一刻不受恐襲威嚇……
我自己落倫敦玩也理不了這麼多,照樣坐tube,只是自己小心一點。

不過同意樓主說法,以tube的設計,有甚麼事基本上「一鑊熟」……
We're part of The Go-Ahead Group
 樓主| cn2661_2d32 發表於 2010-1-4 12:48 | 顯示全部樓層

咁計落其實tube euston去heathrow都係比Heathrow express多大約15分鐘
咁用Oyster Card坐呢程車幾錢? 同埋LHR T123去T5果程connection洗唔洗錢.洗唔洗show oyster定就咁上車?
我試過係T3行去T1都已10分鐘.冇眼睇(上次坐NZ, 同學坐CX,約左到左LHR一齊坐train)

*睇來真係省唔少錢. 求就求神拜佛Tube唔好爆大鑊.上個禮拜睇完報紙真係心都離一離.

再次唔該晒