hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 2010年新年願望區:踏入2010年 你最想鐵路界‧‧‧ ...
返回列表 發新帖
開啟左側

2010年新年願望區:踏入2010年 你最想鐵路界‧‧‧

HE7921 發表於 2010-1-2 23:23 | 顯示全部樓層

我希望加密荃灣線非繁時之班次
原本5分一班加密至4分5秒一班(星期一至四,六及日晚繁後加至4分10秒一班),派17抽車
而4分5秒一班則加密至3分33秒一班(跟星期六早上十一時至下午三時半看齊),派車由17抽增至19抽

期待香港出現載161人的E500 MMC
bananasims 發表於 2010-1-3 00:17 | 顯示全部樓層
原帖由 3ASV467 於 2010-1-2 18:46 發表

但可惜呢個係事實

咁真係

原帖由 請勿下車 於 2010-1-2 20:32 發表

其實Slide door有咩唔好?
千九列車都係用Slide door但隔音都好ok丫...
(我成日覺得,隔音隔得太盡反而會唔舒服,會WangWang聲)

又...希望呢批新列車可以做到同千九一樣咁靜,老實講K車我覺得都算幾吵下

回正題,希望觀塘 ...

除咗靜少少外,就係無咗車身條好核突既 bar(我覺得好核突)
M-Train,九記啲車全部有條 bar 我覺得真係有礙觀感
不過無條咁既 bar,東鐵同馬鐵嗰啲無頂站啲水會直線射入車廂 :L
~~~
 樓主| 93A_S3_6:30am 發表於 2010-1-3 23:21 | 顯示全部樓層
原帖由 CTBVolvo637 於 2010-1-2 12:27 發表

沙中線列車能夠以港鐵化式設計 , 加設落車車門方向指示燈)

講真....e個會唔會有少少難道?
第時新ge沙中線列車長遠會投入在東西線上,
變相要同現在西鐵線的SP1900,KRS991,馬鐵線的SP1950列車共同運用,甚至混編,

例如地板咁,
要全面去九鐵化(e.g紅,黑,藍地板),
一係將所有SP1900,SP1950,KRS991重舖地板,
一係一抽車上又有三色地板,又有全黑地板....

有錯請指
獨愛☆OLYMPIANS~powered by~CUMMINS
aaa839 發表於 2010-1-5 00:12 | 顯示全部樓層

D最想港鐵快D搞掂屯門區輕鐵問題
由期係507 614/614P
太逼人,由期係放學時間5:00~6:00幾,之2次507一走冇幾耐,614就到一走親就肯定有排
輕鐵PA全部更換成市區線版-_-
第4期輕鐵快D到- -輕鐵1,2期保養好D,加速時成日都會聽到好似火車的"BOM,BOM"聲,搞到個車企/坐係到都感到震= =

(注:小弟本身屯門人)

butterfly 發表於 2010-1-6 09:36 | 顯示全部樓層
希望車廂廣播用番以前九鐵聲,因為而家前地鐵的聲有時聽起來很尖,勁唔舒服
車廂貼紙唔好咁快換做港鐵格式,又灰又沉色,一些都唔搶眼,更加唔留意。
希望他日新車繼續用SP1900,覺得夠靜和穩定,流線型車頭設計夠型仔,K-train次次停車都"chok"到飛起,唔好再來呢款車
車廂地板繼續用九鐵版本波浪紋設計,看起來夠哂醒神
車站指示牌用番西鐵格式,而家那些字又幼和核突,無哂生氣。
蝴蝶空中伴你飛翔
aaa839 發表於 2010-1-6 15:35 | 顯示全部樓層
原帖由 butterfly 於 2010-1-6 09:36 發表
希望車廂廣播用番以前九鐵聲,因為而家前地鐵的聲有時聽起來很尖,勁唔舒服
車廂貼紙唔好咁快換做港鐵格式,又灰又沉色,一些都唔搶眼,更加唔留意。
希望他日新車繼續用SP1900,覺得夠靜和穩定,流線型車頭設計夠型仔,K-train次次 ...
唔知點解,有時成日都覺得九鐵把聲真係好一般
(由期輕鐵,聽足十幾年(<小弟由細坐輕鐵大),都係覺得快d換左佢好D
D PA用字唔統一- -,由期去到西鐵線的站,又出現2隻聲,KCR+MTR PA,例:Next Stop is Tuen Mum,Interchange Station for the West Rail Line )
聽完絕對無言...,又stop 又station,,一係用期中一個算啦,2個一齊用好怪...
我覺得係港鐵係個聲量做得唔好先會搞到突然好尖

butterfly 發表於 2010-1-6 23:43 | 顯示全部樓層

原帖由 aaa839 於 2010-1-6 15:35 發表
唔知點解,有時成日都覺得九鐵把聲真係好一般
(由期輕鐵,聽足十幾年(

無法啦,原本係"乘客可在此站轉乘西鐵列車",就是港鐵為了令錄音加個線字,結果就出現呢個不倫不類的混音。
可能個人起好問題啦,我就比較喜歡九鐵那隻聲比較柔,聽起來很舒服。
而且我亦不太滿意港鐵報站中英文譯法,特別係"乘客可在此站轉乘xx線",英文係"Interchange Station Of XX Line",如果將英文轉成中文,應該係"XX線的轉車站",中英文不協調,同埋那些勸導廣播,結尾有句"多謝合作",港鐵硬崩崩講完,禮貌欠奉。所以我反而覺得港鐵應該整理下那些內容。
蝴蝶空中伴你飛翔
aaa839 發表於 2010-1-9 18:58 | 顯示全部樓層
同意但佢d英文係痴埋一舊lo
聽起上來好怪 = =
同2坍山3算多唔多謝合作我覺得唔太必要
由時預著d野蠻的人,點多謝合作都唔會合作 = =
同埋成日聽到多謝合作,好煩= =,加上輕鐵pa站距不一,用字上唔好咁叉長講俗d,好沉氣

gsrc0525 發表於 2010-1-10 19:28 | 顯示全部樓層
原帖由 HE7921 於 2010-1-2 23:23 發表
我希望加密荃灣線非繁時之班次
原本5分一班加密至4分5秒一班(星期一至四,六及日晚繁後加至4分10秒一班),派17抽車
而4分5秒一班則加密至3分33秒一班(跟星期六早上十一時至下午三時半看齊),派車由17抽增至19抽

...

星期六荃灣線10:00-12:30係3分鐘一班, 12:30-15:00會疏5秒, 而15:00-20:00係3分33秒一班。
不過我都希望加密東涌線班次, 星期六10:00-20:00可加設一班青衣特車, 並於星期日下午1點後加密至8分鐘一班, 疏導人流。
2+2 = 2*2 = 3+1 = 5-1= 2^2 = sq16 = 4