hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 新輕鐡1112@507
返回列表 發新帖
開啟左側

新輕鐡1112@507

清觀 發表於 2010-1-4 17:57 | 顯示全部樓層

原帖由 HA7874~HC2110 於 2010-1-4 13:36 發表

行左好耐啦,,,,, =="

是日報告:
今日12:52我從兆禧等車返元朗,見到對面月台1112(507,字軌024)埋站,決定等7分鐘坐新車而剛剛搭西鐵到屯門轉751到市中心等507/614/614p去兆禧時, 10:25見哂1111(751)&1112(507)前後腳到達返田景&天逸
結果12:59上車,搭左差不多全程(除左屯門碼頭),去到總站只是13:19(比官方公佈快2-3分鐘完全程)
順手用手機照左d相&拍片(100萬像素舊機,素質好差,還望大家見諒)

點解元朗西鐵站唔整e set 顯示屏來話俾人知邊班就快開?(拍攝地:兆康西鐵站)

遲d再補感想

輕鐵1111 發表於 2010-1-4 18:30 | 顯示全部樓層
原帖由 清觀 於 2010-1-4 17:57 發表

是日報告:
今日12:52我從兆禧等車返元朗,見到對面月台1112(507,字軌024)埋站,決定等7分鐘坐新車而剛剛搭西鐵到屯門轉751到市中心等507/614/614p去兆禧時, 10:25見哂1111(751)&1112(507)前後腳到達返田景&天逸
結果1 ...
屯門都係啦,不過可能個裝顯示幾多分鐘果個野近個輕鐵車站,行出去就係,所以就冇裝

樂仔〞 發表於 2010-1-4 19:31 | 顯示全部樓層
4 代車個側牌當輕鐵開門時遮住左個目的地名稱 .. 叫人點睇 ..
清觀 發表於 2010-1-5 15:04 | 顯示全部樓層

後補感想:
同坐西鐵差不多(直板座位),而且前排座位同後排距離好像近左(好難讓座)&頂腳(有助穩定自己 )
行車時唔是好嘈而且穩定左(靠窗邊極少[陣]),門聲就唔知自己唔適應定點, 好像太細聲但是夠刺耳
第二道門側邊太多位, 還有應該整半座位, d 扶手好易撞頭= =, 而車尾顯示牌遮左一半名, 希望1112打後的車可以改改
edwin118p 發表於 2010-1-6 11:16 | 顯示全部樓層
唔知呢2部新車假日會唔會出黎行呢??
cy211 發表於 2010-1-6 13:16 | 顯示全部樓層
原帖由 edwin118p 於 2010-1-6 11:16 發表
唔知呢2部新車假日會唔會出黎行呢??

751果架暫時都未聽到有D乜大改變...
(*可能係我身邊班fd都唔用751=  =)
係507呢架, 個車序仲未穩定...
呢, 今朝又行923打仗啦, 唔知有冇套入其他車序行全日就真.
T-LRT迷 發表於 2010-1-6 19:11 | 顯示全部樓層

原帖由 cy211 於 6-1-2010 13:16 發表

751果架暫時都未聽到有D乜大改變...
(*可能係我身邊班fd都唔用751=  =)
係507呢架, 個車序仲未穩定...
呢, 今朝又行923打仗啦, 唔知有冇套入其他車序行全日就真. ...

751果架行星期一至六時間表會用173(星期一至五朝早行924,751[天逸]-->751P[天水圍]-->751P[天逸]-->751[友愛])
(仲有,今朝見924係1111,放學見173係1112,可能係上繁之後換左車)

如果用假日時間表,架新車會行175(假日既173係拖卡)

當然,如果架車真係出黎行呢D資料先有用

Thymol 發表於 2010-1-6 19:34 | 顯示全部樓層

回復 17# 的帖子

今日十二點左右見到屯門車廠有一部新輕鐵, 會唔會係 1113,定係 1111 or 1112 番左廠?
cy211 發表於 2010-1-6 20:34 | 顯示全部樓層
原帖由 T-LRT迷 於 2010-1-6 19:11 發表

751果架行星期一至六時間表會用173(星期一至五朝早行924,751[天逸]-->751P[天水圍]-->751P[天逸]-->751[友愛])
(仲有,今朝見924係1111,放學見173係1112,可能係上繁之後換左車)

如果用假日時間表,架新車會行175(假日既1 ...

即係...
兩架都係9_ _之後套車落173 / 02_ ?
T-LRT迷 發表於 2010-1-6 22:19 | 顯示全部樓層

原帖由 cy211 於 6-1-2010 20:34 發表

即係...
兩架都係9_ _之後套車落173 / 02_ ?

應該都係......
我之前坐過一次924去友愛,我記得架車好似係攝係180-181或181-182之間,早繁打完仗之後,應該無可能攝做173...(有錯請指出)