hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) 遲來的 5R 相片 + 全日客量紀錄
開啟左側

遲來的 5R 相片 + 全日客量紀錄

da54 發表於 2010-1-2 12:56 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

因為琴晚好夜先返屋企,所以而家先貼~

琴日遊行前先去左影幾張 5R stand-by 相....

站牌無 5R,附近道路亦無 5R 指示,5R 注定失敗?

難得一見的四車並排

遊行之後,再去返中山紀念公園....
部車好似做展覽咁,淨係擺係度俾人影

流動八達通用 5X 資料

根據現場運輸署數客員的資料,5R 到此為止只係開過三班車,分別係:
15:47 #923
15:51 #925
16:08 #924
三班車都係無客。之後就無開過車!

近六點半時,經過在場職員商討後,佢地決定將 stand-by 車陸續開走,
當時遊行龍尾已到中聯辦。

18:27 先開出一部 #923,只有兩名巴迷上車。

18:29 再開出一部 #924,無人上車。

後來 #972 從卑路乍灣駛到,但結果在 18:38 私牌離開。

最後 #947 亦駛到。

由於有遊行人士係中聯辦外不肯離開,#947 和 #925 亦未能夠開出。
(根據車長所述,尾班車要到遊行結束先可以開)

直到 19:27,因為留守的示威者開始散去,所以尾班車 #947 亦開出,
無人上車。

至於 #925,原來已經靜靜地跪左 (我估電池無電),所以無再行 5R。
即係話,全日 5R 共開出 6 班車 (不計私牌),總客量係 2 人,總收入係 $8.80!

繼 52R 後又一滑鐵盧!

評分

參與人數 2aPower +7 收起 理由
ricky619 + 5 最鍾意da54報導式文章
fp8329 + 2 詳盡記述

查看全部評分

ktbt 發表於 2010-1-2 13:11 | 顯示全部樓層
兩個人但係收入得4.4,即係有個係晒證啦?
 樓主| da54 發表於 2010-1-2 13:21 | 顯示全部樓層
原帖由 ktbt 於 2010-1-2 13:11 發表
兩個人但係收入得4.4,即係有個係晒證啦?

唔好意思,打錯,應該係 $8.8 先岩。

不過對城巴黎講 $4.4 定 $8.8 都無乜分別....
何文田 發表於 2010-1-2 13:38 | 顯示全部樓層

回復 3# 的帖子

跟~

923 (924在後)

不過講真,站又唔係近,都要行出嚟呢度,倒不如行去上環搭
有5,5B,10其實已經好足夠~

評分

參與人數 1aPower +3 收起 理由
da54 + 3 nice pics!

查看全部評分

orange 發表於 2010-1-2 13:55 | 顯示全部樓層
做規劃既唔知有無去過遊行,或者只係囉住個google map
做人,由中聯辦行去西區公園同行出上環無分別,如果架車
由水街開,都仲可以執番幾個街客,但沿途又無指示,有2個客
已經夠晒俾面

益童學校,全民教育
ksmbh 發表於 2010-1-2 14:23 | 顯示全部樓層
原帖由 orange 於 2010-1-2 13:55 發表
做規劃既唔知有無去過遊行,或者只係囉住個google map
做人,由中聯辦行去西區公園同行出上環無分別,如果架車
由水街開,都仲可以執番幾個街客,但沿途又無指示,有2個客
已經夠晒俾面 ...

無所謂啦
規劃個個又唔係要出錢個個
賺定蝕巴士公司都要硬食架啦...
JN6854 發表於 2010-1-2 15:27 | 顯示全部樓層

原帖由 ksmbh 於 2010-1-2 14:23 發表
無所謂啦
規劃個個又唔係要出錢個個
賺定蝕巴士公司都要硬食架啦...

唔知點解睇見呢句話 令我諗起之前0個單「人肉路障」事件
要巿民(架車)硬食非法賽車撞埋自己架車0既撞擊力
跟住仲要一大堆手續向政府/警方要番維修費

講番正題
其實只要警方出手 可以安排巴士0係干諾道西東行近東邊街街口接載遊行人士(0個度可以左轉再右轉去信德)
或者真係正如樓上話齋─規劃0個個睇住地圖0黎定線 無考慮實地環境
結果巴士公司幾近白做...
放狗咬流浪貓屬違反防止殘酷對待動物條例
ccicoltd 發表於 2010-1-2 17:39 | 顯示全部樓層
請問 972 (AMPlus 電牌) 有沒有顯示過 5R 路線?
19 大坑道↔筲箕灣 $4.2
KMB-ATE1 發表於 2010-1-2 18:11 | 顯示全部樓層
del
KXEnviro | @KX675
 樓主| da54 發表於 2010-1-2 20:58 | 顯示全部樓層

原帖由 ccicoltd 於 2010-1-2 17:39 發表
請問 972 (AMPlus 電牌) 有沒有顯示過 5R 路線?

無,一直都係呢個牌....