hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 舊文庫 生活資訊舊文庫 電腦及資訊科技與產品 壞Printer報告
開啟左側

壞Printer報告

3av188 發表於 2005-11-5 22:02 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

上個星期,我部EPSON C63壞左...係我第二部壞既EPSON機,
兩部機既最終死法都唔係塞墨頭(墨頭係保養期內塞左幾次;))
對上一次係EPSON Photo 690,壞法係我入得太多紙,個入紙匣斷左報廢;
今次C63係個墨盒框爆左,印野時會郩(垂直唔係水平)#:-/

我屋企HP、Canon、Epson既printer都死過,所以買咩牌子都冇咩所謂...#

統計一下呢部機既列印成本:
C63主機:$650 13-OCT-03
續保:$150 2004-09-14
衡壓外置墨盒系統:$330 20-06-2005
衡壓外置墨盒系統換防水墨:$110 26-08-2005

印左不下五千張紙,兩年壞算係咁;)

因為買左衡壓外置墨盒系統,所以打印成本低左好多,
所以時時同朋友印野,做成左個習慣。今次換printer,如果唔係用返果個墨盒,就要換埋個外置墨盒,我印量實在太多,所以唔可能用原裝墨,因為真係太貴。

本來常買EPSON C65,但已停產很久,場中找不到。
如果係成SET野換既話,R210/R230係我既選擇,但又係一個問題,兩部機只係個殼唔同左,差三百蚊,技術冇點升過, 而且我個外置墨盒要用六百買過新。

CANON機都考慮過,但因為外置墨盒冇防水選擇,所以都係算#

結果今日買左CX3500,$680送$50惠康現金劵,又可以用返外置墨盒,幾好#

未知各位買Printer時又會考慮D咩呢?

歡迎討論
3AV188.HD199
simon12 發表於 2005-11-5 22:48 | 顯示全部樓層
[ref=413320]3av188[/ref]  在 2005-11-5 10:02 PM 發表:

上個星期,我部EPSON C63壞左...係我第二部壞既EPSON機,
兩部機既最終死法都唔係塞墨頭(墨頭係保養期內塞左幾次;))
對上一次係EPSON Photo 690,壞法係我入得太多紙,個入紙匣斷左報廢;
今次C63係個墨盒框爆 ...

Epson機廢,我在1996年朱茵年代購買了一部Epson Stylus Color 500,1999年壞黑色和彩色噴頭,結果托去代理維修$350人工費+零件費$660,因為過了保養,所以要另付人工費,而當時的零件費都不平,因為機款已停產。

直至2003年4月,彩色的紅色噴頭爛左,結果無法列印。眼見機已經太舊,印出的彩色效果太差劣。於是到新高登購買了Lermark Z25 Printer

這部Lermark Z25因為大特價,只需$380,有一年保養,我使用好滿意,因為可整個噴頭更換,不及Epson因塞噴頭而麻煩。

ps:請問你點樣處置你的舊Printer?#???,你好似用代用墨水wor?

[ Last edited by simon12 on 2005-11-5 at 22:49 ]
 樓主| 3av188 發表於 2005-11-5 23:09 | 顯示全部樓層
[ref=413372]simon12[/ref]  在 2005-11-5 10:48 PM 發表:
Epson機廢,我在1996年朱茵年代購買了一部Epson Stylus Color 500,1999年壞黑色和彩色噴頭,結果托去代理維修$350人工費+零件費$660,因為過了保養,所以要另付人工費,而當時的零件費都不平,因為機款已停產。

直至2003年4月,彩色的紅色噴頭爛左,結果無法列印。眼見機已經太舊,印出的彩色效果太差劣。於是到新高登購買了Lermark Z25 Printer

這部Lermark Z25因為大特價,只需$380,有一年保養,我使用好滿意,因為可整個噴頭更換,不及Epson因塞噴頭而麻煩。

ps:請問你點樣處置你的舊Printer?,你好似用代用墨水wor?

基本上我屋企壞過六七部Printer,分別有唔同牌子,壽命大約兩年一部。
壞左既我都冇計,唯有拆左所有螺絲備用之後棄置(LOW-END打印機沒有地方會收,就算整好都未必買得返墨盒)

而機價小於一千的機款,個人不建議在保養期後維修,直接買過部新既仲化算(新機有一SET墨在內),維修花三百以上,而一部新機才六百至八百,為什麼要維修?部分低階機,如C43,三百元就有一部新的了,更沒有維修的價值。

我的不只是代用墨水,而是衡壓式的外置墨盒,打印成本比鐳射打印機分分鐘更便宜(外置墨盒補充墨水$80一枝,50ML,可印二千頁了。而且,因為沒有墨盒要掉棄,比用代用墨更加環保。#8)
3AV188.HD199