hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (M) Minibus 小巴討論區 小型巴士綜合討論 (M1) 三代奇車: HF5116
開啟左側

三代奇車: HF5116

NWCSS679 發表於 2010-1-8 18:41 | 顯示全部樓層

唔知D三代小巴幾時換車?
victor888 發表於 2010-1-9 15:55 | 顯示全部樓層
真係唔知點解馬叔叔仲要 keep HF5116 同 GY102 呢兩部奇車
HF5116 如果係年輕司機開的話,速度就會快D
GY102 有次誤打誤撞坐中,部車機件尚算正常,車身就唔好 expect 咁多

我估計,可能要等到5116 那位老師傅退休先有機會換新石油氣車
以馬叔叔的財力,換車絕非難事。
bbahwing 發表於 2010-1-9 22:11 | 顯示全部樓層
原帖由 victor888 於 2010-1-9 15:55 發表
真係唔知點解馬叔叔仲要 keep HF5116 同 GY102 呢兩部奇車
HF5116 如果係年輕司機開的話,速度就會快D
GY102 有次誤打誤撞坐中,部車機件尚算正常,車身就唔好 expect 咁多

我估計,可能要等到5116 那位老師傅退休先有機 ...

咁又未必,呢兩架三代遲啲可能又會調入新界終老呢,最近部HM5809先調左入去新界行50A/50K/51K,而家馬生喺市區嘅三代已經買少見少,而50A/50K/51K暫時都仲係全線三代,如果呢幾條線要換車的話,102同5116應該都係不二之選
FX2556 發表於 2010-1-10 00:32 | 顯示全部樓層

原帖由 bbahwing 於 2010-1-9 22:11 發表

咁又未必,呢兩架三代遲啲可能又會調入新界終老呢,最近部HM5809先調左入去新界行50A/50K/51K,而家馬生喺市區嘅三代已經買少見少,而50A/50K/51K暫時都仲係全線三代,如果呢幾條線要換車的話,102同5116應該都係不二之選 ...

不過由開學日之後 50K/51K 朝早有石艇黎客串 .. 幾時行足日哩 ...
LEYLAND OLYMPIAN
victor888 發表於 2010-1-10 00:52 | 顯示全部樓層
原帖由 bbahwing 於 2010-1-9 22:11 發表

咁又未必,呢兩架三代遲啲可能又會調入新界終老呢,最近部HM5809先調左入去新界行50A/50K/51K,而家馬生喺市區嘅三代已經買少見少,而50A/50K/51K暫時都仲係全線三代,如果呢幾條線要換車的話,102同5116應該都係不二之選 ...

因為31/10* 係行早晚馬主制,所以我先諗會唔會係有師傅未收山所以先唔走得...

不過...呢條線仲係行2代個時,仲多老伯伯係主力司機
GR1473 發表於 2010-1-10 14:30 | 顯示全部樓層
3asv6 發表於 2010-1-10 17:42 | 顯示全部樓層

原帖由 victor888 於 2010-1-10 00:52 發表

因為31/10* 係行早晚馬主制,所以我先諗會唔會係有師傅未收山所以先唔走得...

請問乜係馬主制?即係HF5116個司機係車主除非佢退休
否則部車無得退?
未影:V6B: 7架, 55XX: 2架, 15XX 5架
HN7067 發表於 2010-1-10 19:39 | 顯示全部樓層
原帖由 GR1473 於 2010-1-10 14:30 發表

會唔會只係公海車咋??有時落街都會見到有石仔私起東頭去旺角.

唔係~直頭係果條線既車,用藍綠牌.
victor888 發表於 2010-1-11 02:29 | 顯示全部樓層
原帖由 3asv6 於 2010-1-10 17:42 發表

請問乜係馬主制?即係HF5116個司機係車主除非佢退休
否則部車無得退?

馬主制即係部車跟指定司機咁解。馬主係解部車的常任司機,如果 司機係車主 ,咁應該叫單頭比較適合

後面個句點解我咁講係因為聽過 31 司機對話,話D車入完大西北(即係指做完 44 系拉車),D車都殘晒
係唯獨佢個部車無鎖油門先叫做新淨D,所以呢位師傅點都唔會俾部車 俾其他31/10* 師傅開
加上之前番學經常坐中一部極慢5LS2 FP7772,都係同一個人開,所以有馬主制的推斷

同埋唔係每間公司的車都係車跟人的,有D係所謂大佬車,即地位崇高的人士專用車輛,非請勿碰個隻。

司機唔退休無得退車?如果由馬主制去推斷的話,咁就有可能,老師傅未必頂得順新車油門反應等設定,講得俗D,即係掂其他車就「周身唔聚財」

評分

參與人數 1aPower +2 收起 理由
3asv6 + 2 謝回答.

查看全部評分

JN6854 發表於 2010-1-11 19:40 | 顯示全部樓層

原帖由 victor888 於 2010-1-11 02:29 發表
司機唔退休無得退車?如果由馬主制去推斷的話,咁就有可能,老師傅未必頂得順新車油門反應等設定,講得俗D,即係掂其他車就「周身唔聚財」

呢個其實同以往中巴沿用0既「字軌制」殊途同歸
如非必要都唔會要個師傅「換車」

開慣開熟0左架車 知道架車脾性
你叫班老師傅換車 佢地適應得0黎都退休囉~
放狗咬流浪貓屬違反防止殘酷對待動物條例