hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 新聞:反高鐵 跨世代苦行 灌溉未來
開啟左側

新聞:反高鐵 跨世代苦行 灌溉未來

a_drew 發表於 2010-1-6 21:36 | 顯示全部樓層

原帖由 3ASV196 於 2010-1-6 21:20 發表

黎生咁o既背景, 其公共專業聯盟的意見/方案, 真係好難有獨立性...

根本已經有利益衝突
算啦, 佢地都慣左嚴人寬已架la
a_drew 發表於 2010-1-6 21:39 | 顯示全部樓層
原帖由 S3BL100 於 2010-1-6 21:36 發表
「五十後」登報賣廣告,講得好!

不過,晌而家呢個atmosphere下面,佢地個廣告內容,我覺得犯左個strategic mistake。

就係,佢地成篇argumentative essay的第一個point,根本唔應該講「邊緣化」,咁只會俾反對者一個口實,覺得「你 ...

環保團體反過高鐵架, 你去問下譚sir啦!
有人話高鐵反轉、割裂新界, 破壞四個郊野公園環境
挖隧道出黎泥土拎去台山填海係幫兇
S3BL100 發表於 2010-1-6 21:45 | 顯示全部樓層
原帖由 a_drew 於 2010-1-6 21:39 發表

環保團體反過高鐵架, 你去問下譚sir啦!
有人話高鐵反轉、割裂新界, 破壞四個郊野公園環境
挖隧道出黎泥土拎去台山填海係幫兇

係喎,唔記得左添,但係至少今次唔係所有環保團體一面倒反高鐵……

再者,環保團體講既野都唔係全部岩晒,睇下不同環保團體做野的methodology已經高下立見。呢點亦希望支持環保人士要注意。
a_drew 發表於 2010-1-6 21:49 | 顯示全部樓層

原帖由 S3BL100 於 2010-1-6 21:45 發表

係喎,唔記得左添,但係至少今次唔係所有環保團體一面倒反高鐵……

再者,環保團體講既野都唔係全部岩晒,睇下不同環保團體做野的methodology已經高下立見。呢點亦希望支持環保人士要注意。 ...

歡迎討論
我只係宜家對個別為反對而反對、亂反一通、反乜都唔知既人士、團體極度反感姐
S3BL100 發表於 2010-1-6 22:22 | 顯示全部樓層
而家「五十後」已經被打成既得利益者了……

好心你係反對就正面回應一下「五十後」的論點啦。

昨晚在五區苦行大圍晚會上,我想起在皇后碼頭清場後,朋友們都陷入低潮,一來懊悔為何當時不再努力一點、再堅持一點,二來覺得建制很快便懂得將運動成果據為己有,歷史好像已經離我而去。沒想到,原來改變社會的力量不單沒有消散,還變得更加強大,歷史再次給機會我們。大家也看到了嗎?所有害怕改變、害怕失去既得利益的集團都已冒出頭來﹝包括那一群連名字都沒有的「五十後工程、建造、規劃、財務及法律界別專業人士」﹞,從四方八面發動進攻,一月八日前已經很猛烈,如果我們一月八日再次勝利,攻擊肯定會更加大規模。過去的失敗已經夠了,此時此刻,我們需要爭取勝利的勇氣。

一月八日,會議廳裏有近三十隻保皇功能組別舉手機器,我們唯一的勝望就是人多。報章抹黑我們,說我們是散兵遊勇,沒有組織。但我要告訴他們,我們極具組織!每一個站出來的人都互相結連,我們透過整整一年的討論、頻密刊出的《高鐵戰訊》和特刊,已經有極強的信念、共識與默契。每一個曾到過菜園村的朋友、每一個曾參加1129遊行的朋友、每一個1218請假現身的朋友,每一個人都是渾身是勁的動員發電機。反高鐵‧停撥款大聯盟呼籲所有發電機一齊開動,為一月八日全力動員,目標是要有一萬人BIG爆立法會,要求功能組別放低他們的機器手,要求政府撤回高鐵669億撥款!

以下是四個動員建議:
一﹞每一位曾出席1218集會的朋友,都邀請五名親友在一月八日到來;
二﹞所有大學學生會向同學發mass mail,呼籲同學趁新年假期出來;
三﹞替反高鐵‧停撥款大聯盟廣傳特刊電子版;
四﹞向報章撰文及致電電台和電視台phone節目﹝明早九點半至十點半,我會上now的時事全方位與邱誠武一辯,請大家齊齊phone in1833298質問邱誠武﹞;
五﹞呼籲中學老師帶學生來上「民主通識課」。

source:朱凱迪撰文,中大mass mail發放
tsoikc 發表於 2010-1-6 22:24 | 顯示全部樓層
原帖由 a_drew 於 2010-1-6 21:49 發表

歡迎討論
我只係宜家對個別為反對而反對、亂反一通、反乜都唔知既人士、團體極度反感姐

小弟自己的看法都係一樣; 唔係話唔比你反對. 但係要反對得來有point先得; d point 比人反駁左
講唔過人就轉移視線; 跟住又舊事重提; 令到你覺得佢地岩曬, 你錯曬. 禁樣我覺唔係討論, 而係得
單方面講; 無我講. 好遺憾; 自己見到部份反高鐵人仕的理據根本就係為反而反....
用電時請注意安全!
DIH 發表於 2010-1-6 22:29 | 顯示全部樓層

原帖由 S3BL100 於 2010-1-6 22:22 發表

都是一句:
我對事態發展感到極之氣憤。

如果唔係要返工,我真係想星期五去包圍立法會,我的口號是:

我係八十後
  我愛阿凡達
  我支持高鐵
  清算公民黨
八十後反高鐵不代表我

以上用大字僅為強調語氣。

238X 發表於 2010-1-6 22:32 | 顯示全部樓層
其實講乜都無用。一直以來,我地班支持者
無人肯企出來同佢地嘈 (或者拗唔過佢地),
先至搞到今日咁既局面。我就真係無眼睇啦。
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
3ASV196 發表於 2010-1-6 22:49 | 顯示全部樓層
原帖由 238X 於 2010-1-6 22:32 發表
其實講乜都無用。一直以來,我地班支持者
無人肯企出來同佢地嘈 (或者拗唔過佢地),
先至搞到今日咁既局面。我就真係無眼睇啦。

其實支持者又點會好似佢地咁有時間, 咁無野做.......
全職"抗爭"

我自己就已經盡量係facebook 講支持論點
3ASV196.KE7270
a_drew 發表於 2010-1-6 22:49 | 顯示全部樓層

原帖由 S3BL100 於 2010-1-6 22:22 發表

佢真係唔化
冇50/60後 何來有呢班80/90後出黎?

所啦, 當年佢反拆天星皇碼, 我已經親自見識過佢既思維