hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 建築物機電裝置及設備 (A16) 各位兄弟,你地有冇試過困lift呀
開啟左側

各位兄弟,你地有冇試過困lift呀

yinsss 發表於 2010-1-6 21:56 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

小弟就試過二次,大約十二年係錦英苑試過,另一次就係今日,就係黃大仙個條新天橋到,我發覺個到6部東芝冇部係正常,今日黑啦,成部lift上滿人,一上到四樓,pk啦,部東芝一開門就cake左,道門就開左少少,過左一分鍾,隔離個阿姐就大叫X街啦,我心唸洗唔洗咁驚呀,唔知個阿姐句X街係唔係咁勁,道門自動開番喎,唉,其士D保養係唔係差到咁呀,部lift好地地都會cake門!
大家有冇一D類似個案呢?

OTIS401 發表於 2010-1-6 22:06 | 顯示全部樓層
唔好講粗口...

我試過係屋企樓下的商場困lift
行行下無lala停低左,禁警鐘+大叫都冇人理
好彩收到電話,打左去管理處叫人整
好快就出番黎了
Garfield 發表於 2010-1-7 09:00 | 顯示全部樓層
哥本哈根 發表於 2010-1-7 18:50 | 顯示全部樓層

勾門"姐",小問題!電梯故障,大家都唔想,通知電梯公司困人,一般電梯公司30分鐘內應該有師傅到,相反當困人時,乘客應冷靜等待,切勿嘗試攪隻門或其他,因為會小問題變大問題!
BL69 發表於 2010-1-8 00:56 | 顯示全部樓層
試過開工果陣部貨lift忽然間震兩震,之後停左
十幾分鐘之後師傅黎到開門, 先發現部lift比平常座低左成呎
Show Blocked User - eric278
Clarence 發表於 2010-1-8 11:06 | 顯示全部樓層
我以前住北角村都試過...

仲有樓主千祈咪爆粗, 分分鐘俾人停版3個月
superay 發表於 2010-1-8 13:33 | 顯示全部樓層

真係困到要人救未試過,次次都係困著唔行一段時間就自己正常返

1. 瑞和街市政大廈,一入lift關門後,部lift突然無左樓層訊息直升到頂,然後停左幾分鐘之後自己落返地下正常返
2. 翠竹花園,20樓入去想落地下,關門之後,搖下搖下,龜速行走,我即時按了19樓,用了成分鐘去到19樓開門,當然轉lift走人,部lift正常返。
3. 山頂廣場,一入去關好門,按下的樓層自動取消,部lift唔行,按什麼都無反應,按警鐘識響但又無人理,最後自己開返門,之後又係正常返
4. 在台灣高雄試過在一間40多層的酒店入lift,一按樓層,全部樓層都亮起,連封了的樓層,停用的樓層(無掣)亦"亮起"
亮起的燈起初閃下閃下好像供電不穩,去到封了的樓層外門不能打開,結果內門不斷重覆用力去扯,發出多聲金屬撞擊聲,然後砰一聲關埋
去到停用的樓層開門就一片漆黑,我就唔敢行出去了。
在外地的酒店遇上這種事真係恐怖。最後去到10幾樓頂唔順出lift,坐另一部lift返房,並且打去樓下叫人停左部lift
唔知部lift有什麼事。

OT:當時去的是88水災祈福之旅,有台灣當局贊助,行程的目的是要告訴旅客災難已完結,準備好讓大家遊覽
怎知一落機就在機場遇上停電,成個機場一閃,只剩下緊急照明燈,在酒店又遇上恐怖lift,真難令人覺得災難已完結

OTIS401 發表於 2010-1-8 19:44 | 顯示全部樓層
樓上好多困lift原因都係因為門件故障
看來lift門真係好易壞...

另外想番起兩次:
荃灣廣場:行行下係冇站的樓層停低左,之後極龜速落到最底層就正常番(都用左成五分鐘)
大角咀某天橋:平層時停低左,之後按開門制又繼續平層...

另外都OT一下:
上年家住屋苑,有人係出lift時
因為個機箱低左成2~3吋而跌倒受傷
宜家話要其士賠醫藥等雜費...
哥本哈根 發表於 2010-1-8 22:31 | 顯示全部樓層
你們講困lift,你們估整lift會自困嗎?周時有啦!有次去修理,係機頂拎機上,上上上…,結果打上樁自困係機頂,原本可以係救生窗跳下機廂,又唔想攪那麼多野!最後打給附近兄弟救命!
3asv6 發表於 2010-1-8 23:26 | 顯示全部樓層

原帖由 哥本哈根 於 2010-1-7 18:50 發表

勾門"姐",小問題!電梯故障,大家都唔想,通知電梯公司困人,一般電梯公司30分鐘內應該有師傅到,相反當困人時,乘客應冷靜等待,切勿嘗試攪隻門或其他,因為會小問題變大問題! ...

我都好在只係試過勾門.小學時仲係80年代,因我老豆係老師先
有得坐0個部lift.個抽氣扇好嘈的,同舊屋部lift一樣.部
lift就到一定知.有次搭呢部lift貪得意按個open掣,部lift
真係開左門停左0係兩層之間,仲要兩層度門開晒,睇晒層與層之
間0個忽有幾厚...

好在按反close無事去反我同老豆想去0個層.0個時老豆0係度無
驚過,反而覺得好得意...

P.S.superay版友講第1個point好似我有個夢境0甘,不過上到
頂唔係停係飛左出lift漕之後飛上半空就會醒.時不時都會發,
發左無數次...

未影:V6B: 7架, 55XX: 2架, 15XX 5架