hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 對每朝101係馬頭圍村中途起載有嚴重不滿 ...
開啟左側

[經歷分享/報告] 對每朝101係馬頭圍村中途起載有嚴重不滿

F-15E 發表於 2010-1-8 00:15 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

每朝101都會有車係馬頭圍村中途起載,但就對111乘客帶黎嚴重不便.....經常111要等前面空車既101上滿人往往就要得10分鐘先可以埋站,其實中途起載既車可唔可以停近去前面燈位令到後車唔洗白白咁等.....

今朝係馬頭圍村等完去到土瓜灣街車又得.......
AV115 發表於 2010-1-8 00:32 | 顯示全部樓層
用你個邏輯,咁每朝所有紅隧起載既車都應該反對,因為唔止頂住非吉車,仲隨時頂住其他線喎......

繁時,預左咁架啦。呢個站唔頂有第二個站頂。都係預鬆少少時間吧啦。
kenrickcheuk 發表於 2010-1-9 01:35 | 顯示全部樓層

回復 2# 的帖子

其實有時候空車會打死火燈或者揮手提後面的車唔好停站. 早上繁時個站有幾架車同時出入站, 都令到中慢線都塞晒巴士.

今朝我坐的111都係九龍城俾後車過頭, 之後因為有客係馬頭圍村落車, 所以都跟住停站. 都用多7-8分鐘.
 樓主| F-15E 發表於 2010-1-9 03:30 | 顯示全部樓層

回復 3# 的帖子

問題係通常空車都係101,111一定車埋站.....其實空車如果可以停前一個車位就可以令後車埋站同走,又唔洗連中線都頂死埋
DR1666 發表於 2010-1-9 03:36 | 顯示全部樓層
原帖由 AV115 於 2010-1-8 00:32 發表
用你個邏輯,咁每朝所有紅隧起載既車都應該反對,因為唔止頂住非吉車,仲隨時頂住其他線喎......

繁時,預左咁架啦。呢個站唔頂有第二個站頂。都係預鬆少少時間吧啦。 ...

唔只紅隧, 就連彌敦道, 軒尼詩道, 觀塘道.... 都一樣會有同樣情況 (只要有兩線一齊埋站, 前面架車就有機會頂住後面架車啦...)
如果 #1 位朋友因為俾吉車頂住而不滿既話, 我諗以後每條路線每一個站都要有自己支波板糖 (而每支要相隔最少十二米), 咁先會冇人反對

講真, 搭得 111 既, 都應該搭得 101 啦
如果唔想等, 咪乾脆等 101 囉...
 樓主| F-15E 發表於 2010-1-9 03:45 | 顯示全部樓層

回復 5# 的帖子

係彩虹or黃大仙又點上101....同埋現埸係可以停前d但又唔影響安全,如果你試下連續兩個站都要等你就會明...........見過有111司機唔想等就停係中線同右線架車平排上客
cong 發表於 2010-1-9 10:28 | 顯示全部樓層

alex93 發表於 2010-1-9 11:18 | 顯示全部樓層
74X 九龍灣特車就做得唔錯...真係泊到同最前打埋死火燈

我想知如果有人想快, 去截出面既74X, 會唔會停站呢
熱狗不要走 >_<
HG6729 發表於 2010-1-9 11:40 | 顯示全部樓層
班新記司機成日玩單擋架啦
101 空車埋站 , 111 就在中線等埋站  , 之後101 觀塘正車就會在快線插入慢線燈位上客 ,觀塘正車就會打爆後不停站過海,  有時會不停隧道口

佢咁樣做真係比較自私的, 因為弱小的九記司機係唔敢抽頭前行, 變左d 車就頂死晒了<<如上面版友所講
Mandy+263M=HG6729
HG6729 發表於 2010-1-9 11:42 | 顯示全部樓層

原帖由 alex93 於 2010-1-9 11:18 發表
74X 九龍灣特車就做得唔錯...真係泊到同最前打埋死火燈

我想知如果有人想快, 去截出面既74X, 會唔會停站呢

下繁有大量螢光衫的稽查紮在九龍灣站果度的 , 佢地有時仲會走出慢線指導車輛埋站/ 走人
Mandy+263M=HG6729