hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) 【當年小事】LM虎?
開啟左側

[相機翻拍] 【當年小事】LM虎?

lazyinhk 發表於 2010-1-11 19:29 | 顯示全部樓層

原帖由 Garfield 於 2010-1-11 19:15 發表
其實點解LM可以咁勁而LA唔得呢
兩者機件配搭一樣, 但又從來唔聽聞LA咁勁.

城巴某D十二米專利蘭上到一百唔係難事
GY8038 發表於 2010-1-11 19:31 | 顯示全部樓層
原帖由 Garfield 於 2010-1-11 19:15 發表
兩者機件配搭一樣, 但從來唔聽聞LA咁勁.

多左副冷氣
296A
tonyyang 發表於 2010-1-11 20:22 | 顯示全部樓層
原帖由 Clarence 於 2010-1-11 12:49 發表
LM... 我淨係'唸"起走20/680 過90km/h飛東廊/觀繞

當年坐過架LM680,o係觀塘繞道行快線開到接近105km/h,個司機話feel到架車仲可以上!!!

當時的感覺只有一個...crazy!!!
GB2444,FX8032,DM4781
ccicoltd 發表於 2010-1-11 20:54 | 顯示全部樓層

一輛無冷氣,一輛要拖冷氣,機件配搭一樣又如何?
19 大坑道↔筲箕灣 $4.2
JX7466 發表於 2010-1-11 20:58 | 顯示全部樓層
記得最後一次坐LM係新巴時期行83,
個次坐入柴灣, 上柴灣道無上過客,
一直行中線三波踩住上, 上到山頂都未去盡,
真係爽到
http://www.youtube.com/JX7466
dominic3286 發表於 2010-1-11 20:59 | 顯示全部樓層

LA1-5都唔差,特別係LA1
KA9827 發表於 2010-1-11 22:38 | 顯示全部樓層

原帖由 tonyyang 於 2010-1-11 20:22 發表

當年坐過架LM行680,o係觀塘繞道行快線開到接近105km/h,個司機話feel到架車仲可以上!!!

係唔係好飄呀?
HW8373 發表於 2010-1-11 23:29 | 顯示全部樓層
原帖由 tonyyang 於 2010-1-11 20:22 發表

當年坐過架LM行680,o係觀塘繞道行快線開到接近105km/h,個司機話feel到架車仲可以上!!!

傳說 LM 用城記 1xx 個隻細尾牙
極速特高
但睇翻同期 LA
尾牙比例似乎同其他公司同款車相若
以中巴買車取向
實在唔似會特別為十部車改配另一隻 size 既尾牙
(LM 尾牙應該跟 AL/鐵蘭差唔多或者稍細,但應該無 1xx 咁誇張,
LM 買翻黎都係 3+2 座位市區車規格,唔似 1xx 要黎跑長途,機械設定應同 LA 差唔多)
平路極速去到 105kph 仍未盡似係角度誤差同儀錶準確度問題
(近年所見,前中巴車隊各款咪錶準確度極低,
以中巴對於車隊小問題既態度,相信當年情況都差唔多)

但可肯定係 LM 極速有 9 字頭
(06 年搭無鎖老虎豪上 80 先係 4波 2000轉,每 100轉升 5kph)

原帖由 lazyinhk 於 2010-1-11 19:29 發表

城巴某D十二米專利蘭上到一百唔係難事

出動 5波
有何不可

但 LA LM 是 4波車

原帖由 3001 於 2010-1-11 02:06 發表
想當年坐架幾空ge LM, 行8號由小西灣開出
行到柴灣道往筲箕灣方向
過左天主教海星堂站後怒爬前頭雞車
之後全速前進
只聽見引擎轉數不斷提高
隱約記得應該是3波高轉... ...

3 波高轉已經講緊 5字尾 6字頭
似 2波直結高轉多 d
(上到 3波唔奇,VA 而家都做到,但要一路加速至 3波高轉似乎有 d 難度,除非順晒燈又唔使停站)

原帖由 JX7466 於 2010-1-11 20:58 發表
記得最後一次坐LM係新巴時期行83,
個次坐入柴灣, 上柴灣道無上過客,
一直行中線三波踩住上, 上到山頂都未去盡,
真係爽到

唔停站既話
兩三年前某 d VA 都重可以 2波直結完成柴斜
而家要無咁斜既西行先得喇

但 LT10 偈性能唔知係咪跌得快過 LTA10
好似甚少見有性能良好既 LA 可以長期保持到表現
頂晒龍得上面提及過既 LA1
(k/d 掣長期啟動,平路甚為勇猛;另一邊廂好多 LA 個 k/d 掣都係關上,廢上加廢)
但空車上柴斜西行 (05 年尾)都只得 2波油壓 30kph 左右
比 VA 差
DD2113 發表於 2010-1-11 23:36 | 顯示全部樓層
原帖由 Yonie_Sung 於 2010-1-10 00:48 發表

10部LM部部表現都唔同
其中LM2最勁抽
新車落地到大修波箱之前...部車起步永遠好似司機踩左kick-down咁
大修波箱之後
呢個情形就無左
LM3, LM5同LM7都幾好力
起步/起圍最弱係LM4, LM10 ...

LM 2, 3, 7, 8, 10...
反對所有專利巴士全空調化!
DD2113 發表於 2010-1-11 23:39 | 顯示全部樓層

原帖由 GY8038 於 2010-1-11 00:18 發表
聽過人嗌呢部車做
"虎王LM9"

可能因為太勁... 一唔控制住... 踩錯油就攪成咁...
灣仔碼頭總站... 咀左海港中心條柱...
反對所有專利巴士全空調化!