hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) [高鐵] 撐高鐵‧反騎劫‧支持西九方案
開啟左側

[高鐵] 撐高鐵‧反騎劫‧支持西九方案

053h4 發表於 2010-1-11 11:17 | 顯示全部樓層

a_drew 發表於 2010-1-11 11:19 | 顯示全部樓層
原帖由 053h4 於 2010-1-11 11:12 發表

其他版見過過去回應, 開條新路去錦田-大埔
但係, 客流量, 人流量, 環保等, 我抱懷疑態度

另外, 六百億, "可能"只係夠起一條沙中線(370億*1.6計算)
如果有人話600億可以夠起全港的快速鐵路網, 我覺得有人唔理事實
...

開條新路? 搞10年都未必得
同埋起碼要幾百億
KMB-ATE1 發表於 2010-1-11 11:21 | 顯示全部樓層
原帖由 大傻哥 於 10/1/2010 21:59 發表

e..ok wor..原來你同班雙失廢柴係fd尼..

咁你咪繼續撐lor..

根本成班乜十後..好多都係雙失人..好多都係為反而反o既人...

成班人根本一係無野做..一係一味淨係識得埋怨社會點唔好...

完全無諗過自己點解雙失..點解自己會攪成咁...

認真講..正常人呢個鐘數..一係忙住返學..一係返工咖啦..邊得閒做呢d無謂野...

成班無謂人肯定要攪到香港完全無晒競爭力..邊緣化埋..咁就死得眼閉咖喇...

先至攪到呢堆人同埋社民連呢d攪事組織惡晒...

晨早已經可以收皮...

所以大陸某程度o既強硬..可以將好多無謂問題減小好多...

小心言語,搞到有人比人處分就唔好啦。
我成日都係果句:家陣個社會係咁架啦,好多人都係抱住一個食住花生等睇戲既心態去睇呢個高鐵事件,
D支持高鐵撥款既人就成日話D反高鐵撥款人士為反而反,其實有無諗過自己係為撐而撐?(←按:小弟相信大家係真係了解曬件事先撐/反高鐵,呢句未必代表HKiTalk任何會員)
都係果句:欲速則不達,根本係一個缺乏真正公眾諮詢既環境下,高鐵方案根本就唔適宜急就章通過。

OT:一係忙住返學-果D好多都係讀緊大學,而且啱啱考完試...... 關注時事甚至堅持己見抗爭都可以話係無謂野,咁真係世界末日喇。

講完,歡迎狂插。
(利益申報:小弟並非80年代出生,亦非就讀於大學;本人亦未有參與與高鐵有關的集會及苦行活動。)

KXEnviro | @KX675
barking 發表於 2010-1-11 11:23 | 顯示全部樓層

原帖由 a_drew 於 2010-1-11 11:01 發表

你可以坐小巴既, 唔坐64k你有何高見?
大埔去錦田係行林錦, 唔係兜路行粉錦、新田公路
都唔快幾多?

所以我都唔讚成在錦田一帶設站囉
不過無論在哪裏設站都好, 講到陸路接駁交通都不該只管原地踏步

正如落馬洲支綫管制站一樣, 可能又有人話: 陸路點去呀? 唔通靠條下灣村綠小75...最後咪又有新路又有九巴入去...
都係唔好搞蓮塘口岸了, 到時有人會話: 得條蓮麻坑綠小59K點去呀?
barking 發表於 2010-1-11 11:26 | 顯示全部樓層
原帖由 053h4 於 2010-1-11 11:12 發表

其他版見過過去回應, 開條新路去錦田-大埔
但係, 客流量, 人流量, 環保等, 我抱懷疑態度

另外, 六百億, "可能"只係夠起一條沙中線(370億*1.6計算)
如果有人話600億可以夠起全港的快速鐵路網, 我覺得有人唔理事實
...

數年前的600億, 同今日的600億點比呀?
當年西鐵750億budget, 唔通2015年仲做到?
a_drew 發表於 2010-1-11 11:28 | 顯示全部樓層
原帖由 barking 於 2010-1-11 11:23 發表

所以我都唔讚成在錦田一帶設站囉
不過無論在哪裏設站都好, 講到陸路接駁交通都不該只管原地踏步

正如落馬洲支綫管制站一樣, 可能又有人話: 陸路點去呀? 唔通靠條下灣村綠小75...最後咪又有新路又有九巴入去...
都 ...

1. 林錦公路咁窄, 唔停站都唔快得幾多
2. 蓮塘口岸會起新路同埋代替文錦渡
KMB-ATE1 發表於 2010-1-11 11:32 | 顯示全部樓層

錦上路方案方便得到的主要會是大西北一帶居民,至於東鐵綫沿綫各區既居民就無咁方便喇(相信東鐵綫沿綫去錦上路最近應該係北區。)
KXEnviro | @KX675
FBI2 發表於 2010-1-11 11:35 | 顯示全部樓層
原帖由 053h4 於 2010-1-11 11:17 發表

"問"係應該, 但係, 問題本質要"合理", 講真, 係人都知議會時間寶貴
我真係好同意, 佢地有咁多問題, 書面提問, 政府書面回應
有唔妥再係立法會檢論

重有, 議員係有責任係合理時間內完成會議, 如加時, 加會議日數
...

第時香港個個冇飯開,都係多得呢班泛民...
屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
a_drew 發表於 2010-1-11 11:36 | 顯示全部樓層
原帖由 KMB-ATE1 於 2010-1-11 11:32 發表
錦上路方案方便得到的主要會是大西北一帶居民,至於東鐵綫沿綫各區既居民就無咁方便喇(相信東鐵綫沿綫去錦上路最近應該係北區。)

大西北一帶居民真係未必會用...
不如你問下大西北一帶居民
barking 發表於 2010-1-11 11:42 | 顯示全部樓層

原帖由 a_drew 於 2010-1-11 11:28 發表

1. 林錦公路咁窄, 唔停站都唔快得幾多
2. 蓮塘口岸會起新路同埋代替文錦渡

仲講林錦公路?
係之前有版友假想以64K駁高鐵站, 現在變成討論林錦公路,
再咁討論落去盞集體反智

其實都係政府公佈咗, 才有人知道蓮塘口岸會起新路, 否則, 一般人見識都係64K駁高鐵之流一般