hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) [高鐵] 撐高鐵‧反騎劫‧支持西九方案
開啟左側

[高鐵] 撐高鐵‧反騎劫‧支持西九方案

053h4 發表於 2010-1-11 12:15 | 顯示全部樓層

Thymol 發表於 2010-1-11 12:41 | 顯示全部樓層
原帖由 053h4 於 2010-1-10 21:22 發表

呢個唔係事實?公共專業聯盟確實係同公民黨有直接關係wor

請問你有無睇我前一句
a_drew 發表於 2010-1-11 12:45 | 顯示全部樓層
原帖由 Thymol 於 2010-1-11 12:41 發表

請問你有無睇我前一句

你咬文嚼字又何苦呢
一句講晒,呢班人雙重身份,出黎抽水好未?
LAK2 發表於 2010-1-11 12:52 | 顯示全部樓層

原帖由 KMB-ATE1 於 11-1-2010 11:32 AM 發表
錦上路方案方便得到的主要會是大西北一帶居民,至於東鐵綫沿綫各區既居民就無咁方便喇(相信東鐵綫沿綫去錦上路最近應該係北區。)

都唔怕直接講, 高鐵都唔預有好多大西北既朋友使用(特別係短途), 因此總站設於西九龍是合理。

歧視/無視大西北居民?
非也。

遲d會有港深機鐵(先唔評論到時會搞幾耐), 連接洪水橋(接駁西鐵)及深圳機場(駁穗莞深城際線)

另外亦會有北環線, 可以上福田轉高鐵or穗莞深城際線, 反正都係要搭西鐵轉車,
不如盡快爭取北環線上馬, 再研究可唔可以建路軌東行元朗後直接轉向北行,
一方面可以屯元天無需轉車上到落馬州, 極具競爭力, 甚至連去新界東既客都吸到,
因此應極力爭取元朗以東興建連接北環線的路軌。
SunnyJacky9094 發表於 2010-1-11 14:10 | 顯示全部樓層
問題政府係Hardsell西九, 姑勿論佢所謂嘅方便, 淨係慢慢塞到去西九都夠煩。錦上路偏遠? 冇錯, 學政府話, 睇長遠d, 錦上路設站可以促進果帶發展wor~仲有, 市中心又點? 你睇下武廣高鐵d站, 有幾多個係響正市中心入面? 廣州北/南站都唔係響市中心啦, 前者仲要轉2個鐘車, 後者要轉地鐵, 所以市唔市中心, 唔係最大原因。
700萬人裏, 我選擇了你。
053h4 發表於 2010-1-11 14:14 | 顯示全部樓層
kychung 發表於 2010-1-11 14:53 | 顯示全部樓層

今日生果報繼續用一地兩檢呢個point黎反
重點係佢聲稱周松崗有咁樣講過:

「如果一地兩檢不能在這條鐵路上實行的話,所有從內地去的旅客有可能就要在深圳下車辦通關手續再到香港去。整個快速客運的概念就被打破了,效果就完全沒有了,可以說花很多錢建了一條高速鐵路是白費工夫。」

http://hk.apple.nextmedia.com/te ... amp;art_id=13613830

而家風頭火勢
身為MTR掌舵人如果咁都講得出
咁就真係幫倒忙
南粵急行 rail.kychung.com
053h4 發表於 2010-1-11 15:02 | 顯示全部樓層
kychung 發表於 2010-1-11 15:19 | 顯示全部樓層

回復 128# 的帖子

最大問題係講呢番話ge人ge身份
如果營運者掌舵人講野都咁唔知定
連有N咁多個alternative都唔知
仲唔俾反對者食住上就有鬼
南粵急行 rail.kychung.com
053h4 發表於 2010-1-11 15:25 | 顯示全部樓層