hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) [高鐵] 撐高鐵‧反騎劫‧支持西九方案
開啟左側

[高鐵] 撐高鐵‧反騎劫‧支持西九方案

SunnyJacky9094 發表於 2010-1-10 18:45 | 顯示全部樓層

回復 19# 的帖子

以政府嘅態度, 可以突顯出錦上方案嘅好處咩? 唔會。而且我對部分人指反高鐵果D係憤青好反感
700萬人裏, 我選擇了你。
Kaix 發表於 2010-1-10 18:46 | 顯示全部樓層
原帖由 SunnyJacky9094 於 2010-1-10 18:07 發表
我唔覺得反高鐵有咩問題, 正如好多人講, 我地唔係反對佢起, 而係既然有方案可以起平d, 點解政府一d effort都唔去做就反對? 錦上路冇錯未必係最好, 但係西九同樣有一大堆問題, 政府依加係完全唔聽意見一意孤行我話咁 ...

政府一d effort都唔去做?? 你冇留意呢度幾個月前嘅討論??

我有d friends 佢地最近幾個禮拜先開始留意高鐵,
完全唔知之前成件事係點,佢地聽到立會否決公專發言,
佢地都話政府做乜完全唔聽意見

所以話根本反高鐵陣營每一個舉動都係一個局,經過精心鋪排,
去將原本已經不得民心嘅政府打成十惡不赦嘅獨裁者
mickey 發表於 2010-1-10 18:46 | 顯示全部樓層
理性地說,
作為一個普通市民,
我覺得香港政府其實並無大力宣傳西九方案(或反駁反對者的觀點),
以致一般市民大眾無辦法理解高鐵為香港市民真正帶來的好處及效益。

而民主派就成功捉中一般人的思維方法,
將興建高鐵所用的數百億,與浪費公帑劃上等號,
又再將高鐵與西鐵作類比(因西鐵開幕時載客量低的形象深入民心),
並加入環保、保育等近幾年社會極之重視之議題,
再配以各大眾傳媒的報導,
營造出一股巨大的反高鐵聲音。

政府現在其實極應清晰地反駁民主派提出之質詢,
更應擺出不厭其煩的姿態,
每位政府官員都出來力挺高鐵西九方案,並詳細解釋其好處,
每位官員日日說、天天說,
運輸局局長、政務司司長,甚或特首,
每天出來為高鐵護航,爭取民意,
這才是政府成功的關鍵。
a_drew 發表於 2010-1-10 18:48 | 顯示全部樓層

原帖由 SunnyJacky9094 於 2010-1-10 18:45 發表
以政府嘅態度, 可以突顯出錦上方案嘅好處咩? 唔會。而且我對部分人指反高鐵果D係憤青好反感

反高鐵 都有分理性同唔理性
希望你明白
a_drew 發表於 2010-1-10 18:51 | 顯示全部樓層
原帖由 Kaix 於 2010-1-10 18:46 發表

政府一d effort都唔去做?? 你冇留意呢度幾個月前嘅討論??

我有d friends 佢地最近幾個禮拜先開始留意高鐵,
完全唔知之前成件事係點,佢地聽到立會否決公專發言,
佢地都話政府做乜完全唔聽意見

所以話根本反高鐵陣營 ...

公共專業聯盟, 本身源公民黨, 加上裡應外合
司馬紹之心路人皆見 佢地目的係咩, 香港人醒D啦!
chiwai 發表於 2010-1-10 18:52 | 顯示全部樓層
原帖由 DF11 於 2010-1-10 18:35 發表

政府官員根本無腦,

有議員提出一地兩檢問題, 鄭汝樺竟然話撥款後再研究,
不過話去買2手車, 比左錢先再試車

又話通過撥款是議員的責任, 我又可唔可以話反對撥款都是議員的責任?
政府的態度只是令我覺得好反感
...

copy番我今朝回應別人的文章

當然一地兩檢係會令時間上更有優勢
不過係咪唔一地兩檢就冇優勢?呢個係問題
廣深港本線,早巳預留通關設施,可以響落車個站過關, 根本唔洗係深圳落車
假設你去廣州南站再轉車,響南站落車清關再轉車就可以
重有, 問下坐北京直通車的人, 係唔係要係東莞落車過關
坐飛機飛去外國,係咪要響邊境停一停過關再上機?

五年時間解決軟件問題容易定係硬件本質容易?
軟件固然重要但硬件一樣
如果真係解決唔到,係內地車站設置更多口岸可以解決問題
如果高鐵真係有班次一日一班去d山卡啦城市,整個每日兩小時開放的過關櫃位都可以

簡單講,一地兩檢唔係must
兩地兩檢唔會有問題,唔係一定響邊界檢
Thymol 發表於 2010-1-10 19:00 | 顯示全部樓層

原帖由 a_drew 於 2010-1-10 18:51 發表

公共專業聯盟, 本身源公民黨, 加上裡應外合
司馬紹之心路人皆見 佢地目的係咩, 香港人醒D啦!

你地呢班支持高鐵嘅人之前話高鐵已經被某政黨政治化,仲指出高鐵呢個話題唔應該被某些人作為政治籌碼,呢一點我十分之認同;但無想到而家竟然又話公共專業聯盟係公民黨起源,將高鐵呢個議題政治化,實在令我十分之反感。
a_drew 發表於 2010-1-10 19:03 | 顯示全部樓層
原帖由 Thymol 於 2010-1-10 19:00 發表

你地呢班支持高鐵嘅人之前話高鐵已經被某政黨政治化,仲指出高鐵呢個話題唔應該被某些人作為政治籌碼,呢一點我十分之認同;但無想到而家竟然又話公共專業聯盟係公民黨起源,將高鐵呢個議題政治化,實在令我十分之反感。 ...

你先了解下公共專業聯盟既成員背景先啦! 佢地仲話自己有獨立性
唔通我生安白造屈佢咩
SunnyJacky9094 發表於 2010-1-10 19:03 | 顯示全部樓層

回復 22# 的帖子

第一, 政府響呢次唔見得係民主。諮詢方面嘅荒謬響立法會已經講過, 響度唔多講
第二, 公專冇錯同公民黨係有關係, 但係咁等唔等於佢地提嘅方案諗都唔駛諗? 政府有冇諗過呢個方案嘅可取之處? 佢淨係識講九萬年前已經係攞西九做總站, 但係就冇提過錦上路嘅好處WOR, 相反, 西九設站果一堆問題諗都唔諗就走去攞錢, 你估而家玩大富翁?
第三, 佢唔諗果堆問題, 最後只會步巨星匯等等後塵, 拿屎上身
700萬人裏, 我選擇了你。
3ASV196 發表於 2010-1-10 19:07 | 顯示全部樓層

原帖由 DF11 於 2010-1-10 18:44 發表

對於是否應該興建高鐵, 我沒太大意見

高鐵是由政府推行, 政府是絕對有必要公布清楚所有細節,
因為呢6百幾億是市民有份的,
但政府的態度就是「理得你死, 我而家係要硬上架啦」
我可以做的, 就只好站出來反對 ...

即閣下認為, 政府態度是反對高鐵的重要理由?

其實唔知閣下是否同意, 但我自己就覺得好多人好短視,
高鐵話題上, 只是睇那600億建築費, 而無乜人會睇其益處..

將來高鐵帶來的益處, 同新機場一樣, 其實都是全香港市民
受益, 根據閣下的邏輯, 我唔明白係, 點解現時政府的態度,
要影響左我將來的利益?

批評政府本身唔係問題, 但現在最重要的是高鐵建設本身,
因為這是關係於所有市民的利益...

閣下對於是否應該興建高鐵, 沒太大意見, 但就因為政府態度,
而去決定反對, 直言, 我真係希望閣下可以細心睇返方案, 先去
決定是否支持..

無理由只是因為個官員態度, 就去做一個影響將來自己利益的決定吧

3ASV196.KE7270