hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 最新消息: 環保觸覺新高鐵方案慳500億
開啟左側

最新消息: 環保觸覺新高鐵方案慳500億

樓主| a_drew 發表於 2010-1-11 16:22 | 顯示全部樓層

真好笑, 係別版居然有人質疑我, 為何質疑譚sir自稱169億方案不可行
公道自在人心啦
DIH 發表於 2010-1-11 16:28 | 顯示全部樓層
原帖由 a_drew 於 2010-1-11 16:22 發表
真好笑, 係別版居然有人質疑我, 為何質疑譚sir自稱169億方案不可行
公道自在人心啦

你又可以質疑佢做乜質疑你質疑譚sir,跟住佢又質疑你做乜質疑佢質疑你質疑譚sir。
香港就係咁在一大堆質疑中「被質疑掉」了。

終於解讀到溫總「深層次矛盾」的其中一部分:在於個「信」字。
相信、互信、自信、誠信、信用、信念、信心,香港全部都冇。

3ASV196 發表於 2010-1-11 16:42 | 顯示全部樓層
ahha miss 左這文...

其實真係獲獲新奇獲獲甘..

用晒西鐵駁....節省500億......咁都諗到....

不如下次建議埋, 節省600億方案, 就係將站個起在大陸算,
再用大量直巴接駁.....

直巴司機有工開, 香港唔駛出錢起....又唔駛收地.....勁ar ...
而且直巴確保有位座, 亦能直達酒店等門口, 不是比西鐵更好嗎?

----------------------------------------------------------------------------------

笑就講完, 我想環保觸覺, 考慮返西鐵本身的客量, 及其定位, 先去講,
而且, 機場去咪好不便, 似乎是比公專聯方案, 更求奇, 更表面的一種
說法
3ASV196.KE7270
cn2661_2d32 發表於 2010-1-11 17:45 | 顯示全部樓層

如果咁講法真係香港所有鐵路都可已唔洗起.全部用客車/巴士接駁算喇.
同意板友話個機場快線咁摺係因為佢到喉唔到肺出部d站都係晒d唔湯唔水的地方.
到左香港站淨係行去中還站都成10分鐘(ling住咁多行李)
抵機鐵洩錢.

高鐵去到一地牛屎的錦田, 叫人坐西鐵,大佬呀, 岩岩落機仲要我轉西鐵再去轉地鐵過海/尖咀我先去到市中心.
唔好好地係佐敦搞掂晒.

基建唔省得.話省500億起少個最重要ge站,到頭來高鐵每日得2千個客坐你真係電費都唔夠比.
到時又鬧大白象喇.
700億起完50年回本,點都好過169億起完十世都冇人用啦.
幾平比你買成個貨櫃咁多廁紙比你用唔晒. 點都衰過30蚊條廁紙逐次買啦.

班環保佬真係食飽飯冇@@, 為反對而反對.佢地的存在已係最唔環保最浪費資源.
搬晒去荒島唔好著衫, 火都唔好點, 繼續捉野獸生食就真係環保喇.

kychung 發表於 2010-1-11 17:48 | 顯示全部樓層

回復 24# 的帖子

有人話食肉都好唔環保架
南粵急行 rail.kychung.com
JT4686 發表於 2010-1-11 18:14 | 顯示全部樓層

回復 9# 的帖子

總有人以環保之名混飯食了,但都太離譜了吧
環保人士最好就什麼都不要食,不要穿衣,這樣就真是環保了

說回高鐵
669億,樓宇倒塌及政治化就令一群八十後好像瘋了似的,這一些環保人士及那些政棍都頗厲害
同時反映有一些八十後人云亦云,比人利用都不知,無個人思考

高鐵想一想過都是放在市區內才發揮得最高功效,事關市區四通八達,才可以令人人受惠
如果放在錦田,接駁的車程都已經去了不少
菜園村方面,個人主張賠錢賠地,而走線上修改一下改行西九新發展區,聲音應該較小了吧

高鐵建了,多一分競爭,這是事實,同時分流其他交通工具,令飽和的東鐵線被分流及增加班次服務本地客
更可以達到真正環保,路面的直通巴士少了,不是真正環保嘛?
有一天高鐵普及化,車費下回時,就是真正發揮作用之時,八十後,有遠見一些了

horta 發表於 2010-1-11 18:38 | 顯示全部樓層

How come it is an environmental protection organization if it do not understand the principle of sustainable development@!
I love Fuji RVP vivid picture style!~
Jeffrey 發表於 2010-1-11 19:00 | 顯示全部樓層
起條同北環線平行,行車速度又唔係比北環線快好多0既鐵路,
比搭港鐵同深圳地鐵去福田站轉車唔快得幾多,不如乾脆唔好起......
根據譚生0既邏輯,唔起慳番六百幾億添呀!

免費轉乘?高鐵同本地鐵路0既票務系統應該分開0既,
佢以為好似八達通咁,話免費轉車就免費轉車咩?
點拆賬法呢個唔係容易解決0既0野。

用一千蚊買一對鞋,用得其所,縱然昂貴,所花0既一千蚊唔算係浪費;
但如果有賣家肯以三百蚊賣一隻鞋俾你,你又懶係聰明走去買,
一隻鞋根本發揮唔到鞋0既作用,得物無所用,
結果唔係慳左七百蚊,係0徙左三百蚊,得不償失。

K仔 發表於 2010-1-11 19:09 | 顯示全部樓層
我忽然覺得公專聯好專業
GA6072 發表於 2010-1-11 19:13 | 顯示全部樓層

問題核心都係669億
如果669億由各大財團+政府夾,問題就好快解決....