hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) [轉載] 高鐵香港段評論之壹──高鐵兩地兩檢,嗚呼哀哉 ...
開啟左側

[轉載] 高鐵香港段評論之壹──高鐵兩地兩檢,嗚呼哀哉!

樓主| 小早川優 發表於 2010-1-12 17:41 | 顯示全部樓層

原帖由 053h4 於 2010-1-12 01:36 發表

停站又點, 現時直通車就停東莞
或者佛山, 廣州東
我真係唔見出現過咩問題

我講過大陸人唔能夠善用列車剩餘運力嘅問題。即係你大陸人可以用香港出發嘅列車
又東莞前往廣州,或廣州前往佛山,如此類推。但係重聯係可以解決呢個問題,因為
一半車會比大陸用。

真係講極你都唔明...

原帖由 053h4 於 2010-1-12 01:36 發表
CTCS-3 3分鐘的運行間隔, 根本係足夠有餘....
有排都唔會話班次不足

假如只有一半班次比香港列車用,即係6分鐘班次間隔,對現時西鐵來講真係應付有餘。

053h4 發表於 2010-1-12 17:43 | 顯示全部樓層
 樓主| 小早川優 發表於 2010-1-12 17:50 | 顯示全部樓層
原帖由 053h4 於 2010-1-12 01:43 發表

我巳經講, 根本條線本身就有具大運力

發展到東海道的密度, 才以有關方法解決亦為時未晚

3分鐘headway即係一小時20班車。如果你覺得深圳段客運專線有排都未飽和的話,即係香港段
只需要每小時少於10班車嘅運量。如果唔起條客運專線住,暫時採用共用通道的話,對西鐵班
次影響有限,都係到香港段需要更大運量先起專用通道都未遲,我唔係全盤反對專用通道,但係
而家起真係適當嘅時候嗎?況且都已經趕唔切同深圳段同期落成啦。
238X 發表於 2010-1-12 17:59 | 顯示全部樓層

回復 13# 的帖子

咁講似乎有少少短視。
到西鐵頂唔順先起,趕得切嗎?

而家行東鐵綫嘅直通車正正就死喺呢度,
仲要重蹈一次覆轍?
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
 樓主| 小早川優 發表於 2010-1-12 18:05 | 顯示全部樓層
原帖由 238X 於 2010-1-12 01:59 發表
咁講似乎有少少短視。
到西鐵頂唔順先起,趕得切嗎?

而家行東鐵綫嘅直通車正正就死喺呢度,
仲要重蹈一次覆轍?

其實如果北環線趕得切落成的話,出年深圳段起好果陣動車組已經可以順便落埋香港。而家仲
淆緊專用通道已經太遲,不如盡快比動車組落來香港,或者讓香港列車駛入大陸嘅客運專線仲
好,然後專用通道就唔洗咁急要起,雖然都唔應該拖太耐。
238X 發表於 2010-1-12 18:07 | 顯示全部樓層
原帖由 小早川優 於 12/1/2010 18:05 發表

其實如果北環線趕得切落成的話,出年深圳段起好果陣動車組已經可以順便落埋香港 ...

1. 一年起得好北環線?
2. 落馬洲站架空架喎,深圳段係咪要起條繞開福田站嘅聯絡線?
 樓主| 小早川優 發表於 2010-1-12 18:11 | 顯示全部樓層

原帖由 238X 於 2010-1-12 02:07 發表
1. 一年起得好北環線?
2. 落馬洲站架空架喎,深圳段係咪要起條繞開福田站嘅聯絡線?

而家講當然唔得,怪就怪當年立法會將共用通道同專用通道方案視為one or another,而唔能夠視之
為可以並存嘅漸進式方案(即係按需求將來再傾專用通道)。北環線條隧道咪即係共用通道果條,無
分別。
238X 發表於 2010-1-12 18:17 | 顯示全部樓層

回復 17# 的帖子

Get 到,咁我有興趣想知,到專用通道啟用之後,
你講呢條聯絡線會唔會搞到要廢棄?
 樓主| 小早川優 發表於 2010-1-12 18:25 | 顯示全部樓層
原帖由 238X 於 2010-1-12 02:17 發表
Get 到,咁我有興趣想知,到專用通道啟用之後,
你講呢條聯絡線會唔會搞到要廢棄?

聯絡線應該好短姐,同埋萬一香港段發生問題,都應該可以用來做備用通道嘅。
053h4 發表於 2010-1-12 18:30 | 顯示全部樓層