hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) [轉載] 從高鐵事件看香港鐵路生態
開啟左側

[轉載] 從高鐵事件看香港鐵路生態

LN9267 發表於 2010-1-13 00:47 | 顯示全部樓層

原帖由 053h4 於 2010-1-13 00:17 發表

所以, 我話未來新鐵路工程, 一係政府自己做番, 一係比九鐵搞
港鐵咁搞落去, 我唔覺得會有咩好結果

但是現在九鐵已經變成空殻公司,應該沒有可能叫九鐵重返載客行列了。
愛車:九巴ATE189(LN9267)、新巴5787(VX1817)
orange 發表於 2010-1-13 00:50 | 顯示全部樓層
陶傑成日唱好英治的確有佢原因

港鐵成日自豪自己公關手法幾高明,但原來英治年代更高明,佢會
潛移默化地令你知道原來起地鐵火車電氣化係關自己事,係一件
自豪既事,就算當年天價興建(70年代既2億等於今時今日幾百億)
有人反對都全速上馬,今時今日,難矣

至於車廠參觀,聽朋友講而家有條立例叫"工廠及工業經營條例",
進入任何廠房由頭到腳都要安全一番,間間公司為怕麻煩,結果一
係只係開放公眾地方,一係坐架車帶人遊花園就算,邊似以前架
東鐵列車岩岩翻新完就請班乘客聯絡小組成員去何東樓睇車
做研究
益童學校,全民教育
053h4 發表於 2010-1-13 00:51 | 顯示全部樓層
HV7025 發表於 2010-1-13 00:52 | 顯示全部樓層

原帖由 053h4 於 2010-1-13 00:34 發表

坦白講, 港鐵連個通風樓問題都搞唔掂
點會有咩好結果.....

講宣傳, 港鐵係唔係唔識, 唔係, 但係, 點解搞成咁
我覺得佢太商業化唔講政治

沙中線又係個網頁到列少少資料就算, 同路政署D工程網站比
都輸幾條街
可況 ...

講真, 港鐵既promote技巧真係一般
小弟自問會留意沙中線既最新計劃
雖然未至於去主動搵相關文件睇
但起碼有關既新聞我有睇, 港鐵擺既exhibition我有睇, 果本沙中線brochure亦有拎返屋企慢慢睇
亦知道沙中線既走線會經過黃大仙道同馬仔坑
但如果唔係最近有區議員出聲反對, 我真係唔知馬仔坑會起通風樓
唔知係我領悟能力低定係點, 我覺得睇左咁多野, 對成個計劃都好似仲係一知半解

一般人睇完呢D資料後, 對於計劃既優點可能都未掌握到, 但缺點就更加唔知
雖然港鐵有落區宣傳, 但好似唔係好有效將資訊傳入社區
不明白 到底辱了你哪裡 總覺得世界與你為敵
on11358 發表於 2010-1-13 00:57 | 顯示全部樓層
原帖由 HV7025 於 2010-1-13 00:52 發表

講真, 港鐵既promote技巧真係一般
小弟自問會留意沙中線既最新計劃
雖然未至於去主動搵相關文件睇
但起碼有關既新聞我有睇, 港鐵擺既exhibition我有睇, 果本沙中線brochure亦有拎返屋企慢慢睇
亦知道沙中線既走線會 ...

一隻手拍唔響,區議員往往將最負面帶出黎,形成政府/大企業vs區議員+市民對立局面,
唔單只對事件無幫助,更加加深雙方之間矛盾/誤解。

我住果頭已經有東涌線/西鐵線通風樓,將來仲會有廣深港線同中九龍幹線通風設施,
o甘但係已經無其他更合適地方起,都要妥協,唯有起得好好睇睇同整多D綠化補償。

053h4 發表於 2010-1-13 01:06 | 顯示全部樓層
LN9267 發表於 2010-1-13 01:11 | 顯示全部樓層

原帖由 053h4 於 2010-1-13 00:51 發表

唔係要九鐵\政府自己載客, 而只係咨詢推廣, 管理新鐵路工程
坦白講, 新工程, 港鐵都係請一D長年期的合約員工, 咩公司請都一樣

愚問:

我想問在兩鐵合併時,九鐵負責諮詢推廣和管理新鐵路工程那些職員有沒有過渡到港鐵?

如果沒有,相信只可以讓政府自己負責了。
愛車:九巴ATE189(LN9267)、新巴5787(VX1817)
kychung 發表於 2010-1-13 01:17 | 顯示全部樓層

回復 4# 的帖子

我將呢份powerpoint貼左上facebook group
我覺得有必要將呢份powerpoint ge內容通俗化再廣傳出去
南粵急行 rail.kychung.com
Jeffrey 發表於 2010-1-13 09:40 | 顯示全部樓層
原文指「知識壟斷」,令鐵路迷只單方面信官方資料,欠缺獨立判斷,
當然我唔排除有鐵路迷盲目撐政府方案,
但從我所見,這裡很多論點和分析,都是建基於本身對鐵路工程和營運的認識,
而這些知識的來源,並不囿限於本港鐵路公司和政府所提供的資料,
而是基於多年來對海內外鐵路發展的關注和認知,
以及本港與鄰近地區的發展現賓狀況。

此外,我相信多數支持政府方案的朋友,
亦不會認為政府方案是全無弊病、全無不足的,
可是,哪會有一些大型基建工程是毫無缺點的呢?
弊病的存在,不足以推翻一項基建項目,
要判斷一項基建項目是否可行、是否值得興建,
乃在乎這些弊病是關鍵(如危害乘客安全)還是次要(如對列車的損耗較大)、
有沒有較少缺點的其他方案,
以及項目所帶來的效能和益處,相對這些缺點的重要性。

獨立思考、批判思考不代表煞有介事地反對官方論點,
亦不在乎有沒有驚天動地的新觀點,而在於論證的質素。
相信這裡有不少支持高鐵方案的人,
隨隨便便都能寫出一大篇論文來撐「錦上路方案」或「落馬洲方案」,
甚至鑪列有力論點,提出「洪水橋方案」、「大棠方案」、「虎地方案」、「青山灣方案」、「大欖方案」等等,
但各位支持者卻沒有這樣做,為甚麼?

238X 發表於 2010-1-13 10:42 | 顯示全部樓層

回復 19# 的帖子

不太明白您的意思,難道您認為我們的理據
可以照辦煮碗地用來支持現時反對者提出的方案,
甚至提出一些新方案?
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知