hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) [轉載] 就當高鐵真的每日載9.9萬人來, 香港會怎樣? ...
開啟左側

[轉載] 就當高鐵真的每日載9.9萬人來, 香港會怎樣?

小早川優 發表於 2010-1-13 19:25 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

http://www.facebook.com/note.php?note_id=254425730904&id=788453063&ref=mf

根據政府計數的往績,高鐵會不會真的每日載9.9萬人來

相信大家心中有數。

但我姑且不質疑這個幸運數字,
就當豪一次畀佢,信佢!

這是否就等於我們要急著起高鐵呢?!

每日9.9萬人來,只是令高鐵不用蝕本,
可以用 50 年就回到本,讓港人不用年年填氹,
但那又怎樣?

「這些人會消費,推動香港經濟喎」

主流傳媒日日洗腦式廣播,鄭汝樺講到每日淨袋 500萬蚊,
你聽得多,會這樣想都好正常。

好!我豪多次,當埋每日帶來 500萬蚊都是真的!

但起高鐵,我們每人要先夾 1 萬蚊,
就算你不是納稅人,庫房少了 669億,
自然會由其他社會福利扣減,即是這 1萬蚊你走不掉。
而且是即時支出。
但那 500萬蚊則要等 8年,到高鐵建成先開始收。
這都不是問題所在。

最重要的問題是:你我作為小市民,這 500萬蚊關我們什麼事?
我們會分到幾多?

沒錯,自由行會帶動消費,令零售商做多了生意,
但各位,這幾年自由行愈來愈多,你們的人工加了多少呢?

當物價被炒高,通漲愈來愈嚴重,
就算你加了人工,追不上通漲,就等於你的生活質素要下降

以前一個中產,可以住在中半山、西九,
但內地熱錢湧來,地產商都紛紛建造天價豪宅,
於是連中產都住不進市區心臟地帶,
而草根小市民就更加只可留守偏遠地方,
支付昂貴交通費上班。

試想想,每日 500萬蚊湧來,樓價會炒到多高?
手上沒有樓的你,就算因為老闆生意好而加人工,
會追得上樓價升幅嗎?今世還有買樓機會嗎?
你子女還有買樓機會嗎?你子女的子女租得起樓嗎?

住政府樓? Sorry, 本來可以用來起公屋、居屋的錢,
拿了去起高鐵了!你支持起高鐵時,不知道嗎?
有錢人來香港快十分鐘,你輪候公屋等多十年,天經地義啦

如果你手上已經有樓,那恭喜你,
你或許可以趁高價放樓,
但你能買回相同質素的樓嗎?不能吧?

當然,有些人眼光奇準,
可以等高價賣樓後轉租,
等泡沫爆破再入市,或放售後賺一筆大錢,直情遷離香港享
福。

有些人一個身份是港鐵董事,
或老早收到風在鐵路沿線囤積土地的新界王,
另一個身份則是功能組別議員,
這邊在立法會投票支持起高鐵,那邊就可以坐地分肥!

如果你是那些人,你支持起高鐵,是絕對合理,
我不會傻仔到嘗試說服你反對,
還會希望你在 facebook add 我,大家做個 friend,
關照下小弟。

但請你不要說是為全香港好,來侮辱大家智慧,
要說服我支持起高鐵,請你在利益輸送時預我一大份。

否則我用那 1萬元,買隻 P/E 細過 50 的股票,
相信對我來說投資回報會更佳,
而且又不用因為菜園村被抄家、大角咀地陷,
令自己受到良心責備。

對,世上有種東西叫良心,
可能你曾經都有,你記得嗎?

點首歌給你:
《富豪山下》
http://www.youtube.com/wat
ch?v=b76aaI7bF6Q

=======================

愛花, 寫於2010年1月12日

評分

參與人數 2aPower +4 收起 理由
KMB-ATE1 + 2 勇於突破主流意見+同意觀點
AL_71 + 2 agree this!!

查看全部評分

OTIS401 發表於 2010-1-13 19:26 | 顯示全部樓層
樓主,你不如將所有轉載post貼哂係一個主題入面吧...
053h4 發表於 2010-1-13 19:32 | 顯示全部樓層
LRV1008 發表於 2010-1-13 19:53 | 顯示全部樓層

原帖由 053h4 於 2010-1-13 19:32 發表
不如咁講, 香港人抄貴內地樓的人多, 定係真係所謂專財的人多?

讚同!
加上根據政府稅務局的資料,
http://www.ird.gov.hk/dar/2008-09/table/eng/ch2.pdf

香港2008 - 2009 年度稅收中大約
20.4% 來自個人薪俸稅,
54.4% 來自商業利得稅,

照比例,669億x20.4% = 136.5億,
香港市民每人都係分 HK$2100 左右

香港係商業社會,商業行先又有何不對?
唔通起條高鐵只係去比市民上大陸飲茶按摩?
053h4 發表於 2010-1-13 20:16 | 顯示全部樓層
kyc87d 發表於 2010-1-13 20:35 | 顯示全部樓層
哈...我又想知...

冇高鐵,人工就有得加?
冇高鐵,就會起公屋 / 居屋,樓價就會跌?
冇高鐵,市民生活質素就會改善,可以住入市中心?

再咁推演落去
可能冇高鐵,恆指升穿 40000 點 (o的錢放晒落股市幫市民賺錢)
可能冇高鐵,尖碼唔駛拆 (唔起高鐵,可以有錢保育尖碼)
可能冇高鐵,64有得平反 (中央俾香港人熱情感動,立刻釋放劉曉波先生,平反六四,仲還政於民)

或者直接o的,起高鐵會世界滅亡。

總結:乜邏輯o黎o架?

(註:本回文絕無侵犯及侮辱一眾為捍衛民主自由而努力、甚至犧牲的人士之意,敬請勿亂扣帽子,謝謝。)
沙田墟‧錦英苑 87D
DIH 發表於 2010-1-13 21:06 | 顯示全部樓層

「庫房少了 669億,
自然會由其他社會福利扣減」

這是甚麼邏輯?
乜呢個政府咁鍾意計婆乸數架咩?

別怪我因言廢人。
JC3341@31M 發表於 2010-1-13 21:16 | 顯示全部樓層
請寫文人唔好用高鐵,
黎將佢心目中對政府既不滿,
一次過講曬出黎......

一陣間講樓,
一陣間又講社會福利,
一陣間又講旅遊,
一陣間又........
港鐵:地鐵>火車
053h4 發表於 2010-1-13 21:19 | 顯示全部樓層
DIH 發表於 2010-1-13 21:27 | 顯示全部樓層

機會只留給有準備的人,利益輸送有冇你份,係要自己爭取架。

李超人剛剛宣布集團加人工喎。

我不是港鐵董事,不是新界大地主,不是議員。

我是一個八十年代中出生的中文大學畢業生。

我有良心,所以我只講真話。