hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) [轉載] 內地專家:香港毋須建高鐵
開啟左側

[轉載] 內地專家:香港毋須建高鐵

小早川優 發表於 2010-1-14 12:15 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

內地專家:香港毋須建高鐵

根據國際鐵路聯盟及歐盟的定義,新建鐵路最高時速至少達 250公里,才算是「高速鐵路」。造價 669億元的廣深港高鐵香港段最高時速約只有 200公里,嚴格來說,不是高鐵。

港段均速僅 129公里

不用專家估算,只是簡單的數學題:「高鐵」由香港西九龍至深圳福田站,距離約 30公里(香港段 26公里),港府表示車程需時 14分鐘,即列車平均時速不足 129公里。由西九龍到廣州石壁站(即高鐵的「廣州站」,位於番禺),全長 142公里,政府表示需時 48分鐘,即平均時速不足 178公里。

這是平均時速。新高鐵專家組成員黎廣德曾計算,由開車、加速,到減速、停站, 26公里的香港段可能只有 3、 4分鐘車程達最高時速 200公里,「話係高鐵,係誤導」。不過,運輸及房屋局局長鄭汝樺早前卻「示範」乘搭最高時速可達 350公里的武廣高鐵,推銷高鐵香港段。

曾參與港府 1992年及 2000年兩份《鐵路發展策略》報告的鐵路工程專家 Ronald Taylor指出,高鐵的效益要在長途旅程才能發揮出來。雖然港府一直強調興建高鐵香港段是為接駁全國高鐵網絡,但高鐵香港段通車初期,每日 138對列車,只有 24對是長途列車,佔總數 17%。其餘 24對來往廣州地區,往來深圳的大多數,達 90對

車程短車站多應否決

曾參與中國鐵道部鐵路網絡改革研究的北京交通大學經濟及管理學院教授趙堅認為,香港根本毋須興建一條接駁廣州的高速鐵路,因車程太短,車站太多(香港西九至廣州石壁經深圳福田、深圳龍華、東莞虎門),香港立法會應否決高鐵撥款。他建議,應加密目前來往紅磡與廣州之間的直通車班次,以及將系統升級,提高列車的速度。

高鐵爭議已成一場輿論戰,港府及建制派近日總動員推銷政府方案,港鐵行政總裁周松崗昨日也親自現身,向傳媒表示一地兩檢的問題可有其他方法解決。對於本欄周一引述他曾向內地傳媒說,若廣深港高鐵無法實施一地兩檢,則「花很多錢建了一條高速鐵路是白費工夫」,有記者問他究竟有否講過這番話時,他以一句「我唔敢講我有冇講過」,為打倒昨日的我辯解,可圈可點。

記者 陳沛敏

廣深港高鐵平均時速※

行程:香港西九龍至廣州石壁
距離: 142公里
行車時間: 48分鐘
平均時速: 177.5公里

行程:香港西九龍至深圳福田
距離: 30公里
行車時間: 14分鐘
平均時速: 128.6公里

※按國際鐵路聯盟及歐盟標準,新建鐵路最高時速達 250公里或以上才算「高速鐵路」,但廣深港高鐵香港段最高時速約為 200公里

資料來源:政府資料及本報計算

如果連大陸人都覺得香港無必要起「高鐵」,香港其實唔需要食左隻死貓,用返共用通道
咪好lor,都可以達到接通全中國鐵路網絡嘅效用架!
238X 發表於 2010-1-14 12:24 | 顯示全部樓層
1.
就算係 24 對都好多啦,深圳幾多對長途列車?

2.
長途車甚至廣州車都唔見得要停哂所有站。
我諗最多都係停虎門、深圳北已經好夠。
福田比深圳北做總站嘅車停就得。

3.
長途車係有同無同埋技術上連通與否嘅問題,
班次較少唔係問題。你唔俾佢加班嗎?

4.
最後,呢啲服務細節問題根本就唔應該影響成條
鐵路撥款與否。事實上,呢種短視正正就係直通車
吸引力大減原因,仲想重蹈覆轍?

5.
佢代表到邊個呢?掉返轉頭諗,其實部份大陸人
唔想我哋起,會唔會正正就係想淘汰香港?
換言之,呢個可以係支持理由。

呢個世界,睇你點睇嘅啫。
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
053h4 發表於 2010-1-14 12:26 | 顯示全部樓層
2856 發表於 2010-1-14 12:47 | 顯示全部樓層

原帖由 053h4 於 2010-1-14 12:26 發表
138-90 = 48
24對去東莞, 廣州, 24對長途車

我地不如做過動能分析, 有關車輛塞晒落東鐵, 會點?

重有, 趙堅話唔洗高鐵, 但東鐵加班, 你認為可行嗎?
可能唔係人人都可以談技術, 但東鐵迫爆, 係人人都知的事實

雖然香港東鐵係過境鐵路,不過同本地線列車共用路軌
唔知果位專家知唔知道香港東鐵本地線列車有12個車廂.
班次比唔少城市既市內地鐵仲要密

除非犧牲本地線班次,否則都冇可能增加直通車班次
smal 發表於 2010-1-14 14:51 | 顯示全部樓層
香港毋須建高鐵;   

發癲講句,不如將落馬州支線拉去深圳北算啦。 然後賴地硬叫阿爺出錢起, 連一地兩檢嘅問題都解決埋。

重申; 本人係支持高鐵都西九的,但我都想個 唔好搞到條數咁大
老二做PR, GER 走晒, Inevitable
238X 發表於 2010-1-14 14:53 | 顯示全部樓層

回復 5# 的帖子

與其話 "想" 唔好搞到條數咁大,不如諗下 "點樣" 唔搞到條數咁大
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
 樓主| 小早川優 發表於 2010-1-14 15:52 | 顯示全部樓層

原帖由 238X 於 2010-1-13 22:53 發表
與其話 "想" 唔好搞到條數咁大,不如諗下 "點樣" 唔搞到條數咁大

如果真係諗到嘅,我一早就轉為支持高鐵啦~

問題係,就算有降低成本嘅方案,都會比建制派同呢度某d人插到一文不值,就算幾
perfect都可以雞蛋裡挑骨頭,繼而被政府ban。
a_drew 發表於 2010-1-14 16:06 | 顯示全部樓層
原帖由 小早川優 於 2010-1-14 15:52 發表

如果真係諗到嘅,我一早就轉為支持高鐵啦~

問題係,就算有降低成本嘅方案,都會比建制派同呢度某d人插到一文不值,就算幾
perfect都可以雞蛋裡挑骨頭,繼而被政府ban。 ...

咁錦上路、州頭、落馬洲方案又有幾perfect?
你拎d point出黎畀大家討論下好囉
053h4 發表於 2010-1-14 16:09 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2010-1-14 16:11 | 顯示全部樓層