hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 高鐵香港段討論專區
開啟左側

高鐵香港段討論專區

admin28 發表於 2010-1-14 17:21 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

對於是次高鐵撥款的討論, 於本板愈見熱烈, 而所開的文章也愈來愈多. 為方便站友瀏覽本板,
由本文發出後起, 所有有關高鐵香港段的討論, 無論支持還是反對, 也應在本主題下討論,
當中包括轉載及個人意見文章.

所有在本文發出前的高鐵文章均可以在有關主題下繼續討論; 在本文發出後, 所有有關高鐵的新討論
應在本文下展開.

多謝合作

R1板板主
admin28
hkbw
A4板,W板,Z4板主,hkbw
238X 發表於 2010-1-15 00:42 | 顯示全部樓層
即係呢... 我過咗差唔多七個鐘先見到呢篇文...

其實而家呢個地步要 regulate 應該好難,算啦...
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
 樓主| admin28 發表於 2010-1-15 06:39 | 顯示全部樓層
原帖由 238X 於 2010-1-15 00:42 發表
即係呢... 我過咗差唔多七個鐘先見到呢篇文...

其實而家呢個地步要 regulate 應該好難,算啦...

本文章已經置頂及高亮設置, 閣下看不到乃閣下之問題.

閣下身為板務人員, 理應知道板友及板主間協力的重要性.

本人在此重申, 所有有關高鐵香港段的討論, 不論是支持或反對, 均應集中於本文內探討, 以方便站友瀏覽.
在此文後發出與高鐵香港段有關的新主題, 將視作灌水論.

R1板板主
admin28
hkbw
A4板,W板,Z4板主,hkbw
3ASV196 發表於 2010-1-15 07:49 | 顯示全部樓層

http://hk.apple.nextmedia.com/te ... amp;art_id=13627527

有d唔明,生果日報,  娛樂版頭條都反高鐵......如果報導係真, 有d藝人根本唔知咩係高鐵..., "黃宗澤( 80年生)如果起高鐵會破
壞生態環境,我絕對反對。" @@

不過算了, 情況已經白熱化...咩都有可能發生...

另外, 本文頂置得好唔明顯, 建議反而係唔頂置, 用高亮, 係普通回文中, 更加明顯.....
3ASV196.KE7270
S3BL100 發表於 2010-1-15 09:14 | 顯示全部樓層
本人前幾天往南華早報的投書,今天已經刊登,較本人電郵過去的原版,只有兩三隻字的差別。算是對這個議題,盡了綿力,發出了一些自己的聲音吧;亦希望南華早報一群專業的讀者,可以對這個議題有不同角度的思考。

http://www.scmp.com/portal/site/ ... ditor&s=Opinion

(其實昨天都寫過另一封,不過串咀好多,內容大致是批評現時有關高鐵的辯論,普遍不是基於事實和邏輯思考。不知會否刊登。)
3ASV196 發表於 2010-1-15 09:49 | 顯示全部樓層
原帖由 S3BL100 於 2010-1-15 09:14 發表
本人前幾天往南華早報的投書,今天已經刊登,較本人電郵過去的原版,只有兩三隻字的差別。算是對這個議題,盡了綿力,發出了一些自己的聲音吧;亦希望南華早報一群專業的讀者,可以對這個議題有不同角度的思考。

http://www.scmp. ...

恭喜你, 有關文章真的刊登....唔知獨立媒體又會唔會翻譯lei haha

講返, 始終有人認為環保唔係太重要的point, 尤其飛機越來越環保下, 如787....
但有無人可以比較到, 將來飛機環保上是否會大大提升?
3ASV196.KE7270
a_drew 發表於 2010-1-15 10:25 | 顯示全部樓層

原帖由 3ASV196 於 2010-1-15 09:49 發表

恭喜你, 有關文章真的刊登....唔知獨立媒體又會唔會翻譯lei haha

講返, 始終有人認為環保唔係太重要的point, 尤其飛機越來越環保下, 如787....
但有無人可以比較到, 將來飛機環保上是否會大大提升? ...

生果報向來全力反高鐵
a, b, c版有都唔奇
可能連馬版、體育版、咸版都會有
leochill 發表於 2010-1-15 10:31 | 顯示全部樓層

回復 6# 的帖子

我諗同飛機爭就作用有限吧,
我昨日做了一個粗略o既計算, 發現昨日從香港出發到內地o既98 個航班中, 只有21班係去由香港搭高鐵約5小時距離以內o既城市, 即大約係南寧, 武漢, 溫州呢個半徑之內, 如果再畀鬆手d , 都不過係3成至4成o既班次, 再者, 呢d 較短途o既班通常都用d 細機, 載客量少d, 所以嘛, 高鐵計劃中o既廣州以外班次咁少係有道理o既。搭高鐵去北京上海? 公益意義高於同飛機競爭啦我估。
至少從直通巴搶客, 我倒相信係有用o既, 尤其而家去南番順一帶成日塞車, 我諗大家都受夠了。
leochill 發表於 2010-1-15 10:32 | 顯示全部樓層

回復 1# 的帖子

請問去到咩時候先可以再開獨立帖呢咁?
barking 發表於 2010-1-15 10:40 | 顯示全部樓層

原帖由 leochill 於 2010-1-15 10:31 發表
搭高鐵去北京上海? 公益意義高於同飛機競爭啦我估。

認同
不過始終都有些高鐵港段擁躉堅持搭高鐵去上海, 北京比飛機更好的理據

(除非再起一條高鐵直線由香港/深圳指向上海則另話, 即使他日杭福深客專通車, 由於其綫路比較于迴, 不一定會快過在武廣+沪漢)