hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 小時候對鐵路的趣事/誤解
開啟左側

小時候對鐵路的趣事/誤解

ASV50 發表於 2010-1-15 18:37 | 顯示全部樓層

原帖由 aaa839 於 2010-1-15 02:14 發表
10.地鐵月台同車箱會有種味道,個人幾鐘意依種味道

我都幾鐘意,而且可以話係上癮
之前未裝幕門既時候仲勁,一到地鐵站就會狂索陣冷氣味

誤解
以前住石硤尾,搭車去旺角果邊會經過波口位,周不時都聽到車轆同鐵軌既磨擦聲(ee聲..)
就會諗點解豬肉檔既人會係隧道咁暗黑既環境入面用切片機切豬肉 = ="

趣事
係旺角兩邊出站後,如果見到對面有車同一個方向有車一齊行
會幾high同埋會同對面揮手
roylai133 發表於 2010-1-15 20:14 | 顯示全部樓層
以為紅磡站係機場,次次到紅磡站,都當左去左機場
(成日撈亂左機場同紅磡站)
mckhgc 發表於 2010-1-15 21:11 | 顯示全部樓層
原帖由 herman15hk 於 2010-1-15 02:40 發表

我又諗起兩鐵合併果時張"車大炮"

o個張直頭值十個「珍」啦!
最抵死既係睇佢既字體同背景,應該係馬鞍山線車站,而馬鞍山線既PIDS,又真係各重鐵線當中車大炮得最離譜既,特長既「1分」(起碼2分鐘有多),再加最少4X秒既「真空期」

又話同西鐵線係同一訊號系統,都唔知點解西鐵線就可以咁準 ,馬鞍山線有幾差有幾cheap有幾失敗,又一巨大證明
mckhgc 發表於 2010-1-15 21:42 | 顯示全部樓層

我「小時候」,可謂香港鐵路發展既停頓期,三條「地下鐵路」加一條「九廣鐵路(英段)/電氣化火車」,此狀態維持了整整13年,亦陪伴著我渡過整個「小時候」。而我唔係住屯門元朗,亦極少去,所以對輕鐵所知不多,「九廣鐵路(英段)/電氣化火車」亦很少搭,主要搭觀塘線同荃灣線

1.以為地鐵同「火車」都係電腦自動控制(2003年至開始係咯)

2.以為地鐵同「火車」都係長開80km/h(當年好多大人都係咁講)

3. 地鐵終承諾加建月台幕門時,以為「火車」都會咁做

4.以為地鐵列車,每抽車都係永遠固定行同一條線

5.以為一定係頭一卡或頭幾卡帶動全車前進

6.奇怪點解同一抽地鐵列車,有D車卡新有D車卡舊(當時白頭年代,可從車門下地板既字體知道新舊,由於D卡冇第一代,所以只要A/C、B/C卡係第一代,就一定會「新舊混編」)

7.用單程票,A站入B站出,張飛就停在B站出閘機,以為收車後,地底會有輸送帶,將張飛運回A站

8..奇怪地鐵點解冇頭等

9.等「火車」時,有時會遇「柴油火車」(已改成貨運用途)駛過,咁等地鐵時,遇上工程車駛過的話,會以為那是「昔日」的「柴油地鐵」

10.奇怪點解地鐵關門前既人肉廣播,會有「請小心車門」同「請勿靠近車門」兩個版本
pakchi70 發表於 2010-1-15 22:01 | 顯示全部樓層
mckhgc 發表於 2010-1-15 22:04 | 顯示全部樓層
少少離題一講,講起以前既鐵路,有兩件事想請教一下各位師兄

1.八十年代某天,搭港島線,車內全程無廣播,「下一站......」同「請勿靠近車門」都冇,停站時,亦唔見個司機出黎platform duty,我只看見駕駛室內漆黑一片,但無走近睇到底有冇人

當時仲以為地鐵先進到可以冇司機全電腦駕駛,後來至知至少都要有司機按start同開關門掣,咁請問有冇高手知當時乜事呢?我曾o係某討論區提及此事,有人話可能遇上個蛇王司機,冇開口廣播同做platform duty,唔知可能性大唔大呢?

2.聽過某靈異電台節目提及(但此事無關靈異),八十年代時,有時地鐵行車途中,整抽車的其中一邊車門會忽然彈門一剎那 ,請問係咪真係會有咁既情況?有冇師兄見過?我記憶當中就冇

據個節目講,彈門個原因都幾攪笑,佢話當年地鐵司機要連續工作好耐,冇時間去「交水費」,咁唯有在行車途中,開cab門「交水費」落隧道 (唔知當年有冇女司機 ?有的話點算 ),而開cab門同開客卡門既掣,位置好接近,個司機想按開cab門掣,有時「作一作」之下誤按開客卡門掣,結果就...........(其實我都覺得好荒謬 ,不過都姑且請教下係咪真有其事)
OTIS401 發表於 2010-1-15 22:42 | 顯示全部樓層

原帖由 bananasims 於 2010-1-15 10:35 發表

可唔可以解釋一下點解無掣?
定係嗰部「馬鞍山綫乘客專用」既升降機?
定係大圍站翻新前既電梯?

我仲有個,我以前以為銅鑼灣至天后係地面
唔記得點解 ...

係大圍站翻新前既電梯
因為從外面睇好似得一個鎖匙孔...
bombardier 發表於 2010-1-16 00:21 | 顯示全部樓層
re:gsrc0525 #10...
我都記得以前石峽尾有車到個時都幾大風~吹到d假天花都有d鐵片響聲...又似落大雨d聲...驚佢吹到跌落o黎
地鐵個陣味真係好有地鐵ge feel~~~

誤會:
1.以為以前觀塘線年代鰂魚涌ge調頭路軌係一個U形 (loop)
2.以為地鐵列車編排係 ABCDDCBA
3.以為地鐵離站速度快過火箭穿梭機升空

DF11 發表於 2010-1-16 02:25 | 顯示全部樓層
細個覺得紅磡貨場好神秘, 好想入去參觀下

現在貨運要終止了, 睇怕以後都無機會 :'(
[MinG] 發表於 2010-1-16 07:48 | 顯示全部樓層

原帖由 ASV50 於 2010-1-15 18:25 發表

我細個都係住石硤尾
其實唔止A出口,B出口都係,一有一陣風吹出o黎就的確係有車到站
特別係B2出口,路程距離大堂最近,仲易感覺到
只係你知道有車到站,但係唔會知係邊個方向,而且亦都無可能趕得切追車 所以知都無用

另外 ...

1.無錯丫
尖咀果個通風樓果陣味好正
早幾年多哈亞運聖火果次我去左果度睇
我記得我同d fd係咁 索d地鐵味
我地仲記得好似隔2分鐘度就有1次

誤解:我細過果陣以為地鐵既扶手電梯按停制(紅色果舊)係比我地插張飛入去

趣事:我以前成日唔小手隻腳sip 左落條月台gap 到
次次都攞返到上來 仲有我次次行過條gap都會渣住張飛實一實,因為驚跌