hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 強烈抗議西鐵列車冷氣不足
開啟左側

強烈抗議西鐵列車冷氣不足

Thymol 發表於 2010-1-16 13:22 | 顯示全部樓層

月台我反而覺得無大問題,但車廂真係好焗。
SS8 發表於 2010-1-16 17:47 | 顯示全部樓層
原帖由 Thymol 於 2010-1-16 13:22 發表
月台我反而覺得無大問題,但車廂真係好焗。

反而據我既經歷 ... 夏天千九通常都好夠涼,但市區線既車就會無咁涼
一到天氣凍 d,入去千九車就會焗到死 sosad
superay 發表於 2010-1-16 18:08 | 顯示全部樓層
原帖由 B-KAA 於 2010-1-16 01:53 AM 發表

其實所有列車都已預校空調溫度, 司機能做的只是 "開 / 關";
要 "熱 D/ 凍 D", 趟車係要返廠由相關技工先調校得到.

不過, 若果你想親身 "體驗" 一下犯呢一類 "非直接票控" 的附例,
想 "試o下" 上庭睇o下個法官會罰 ...

雖然溫度一樣,但空氣流動速度不一樣,人的感覺亦不一樣
情況就如用在同一室溫,一間有風一間無風的分別
我估樓主遇上的情況,就是車長把冷氣的風速加大了。
cn2661_2d32 發表於 2010-1-16 18:55 | 顯示全部樓層

講真港鐵車站同車廂真係越來越局

地鐵就話係隧道入面可撞風都仲有d流動冇咁死.
坐東鐵真係局到七彩
同埋又唔諗下,地鐵車接觸陽光時間少,
東鐵長期係室外比太陽曬熱,同埋車站停靠開放式車站走冷氣又多,
根本同東西鐵/地鐵系統一齊硬性set埋同一個溫度係思想疆化......唔靈活
ASV50 發表於 2010-1-16 21:36 | 顯示全部樓層
原帖由 AVW56 於 2010-1-16 11:59 發表
都係個句: 港鐵公司的盲目統一與專制.

係兩鐵合併前,
西鐵的車站及車廂的溫度均處於一個絕大部分乘客都感到滿意的水平,
無論係報紙投訴板, 定本板, 都什少出現乘客因溫度問題而向九鐵公司作出投訴.

但合併後, 乘 ...

非常同意
合併前九鐵既冷氣一直非常適中,夏天搭MLR甚至係凍。。
反之地鐵就係非常焗

不過合併之後就反而覺得前地鐵系統既溫度合適咗
前九鐵,特別係千九就焗到無影。。
Wright---AVW16 發表於 2010-1-17 10:51 | 顯示全部樓層
當年聽過話東鐵夏天會set係24度,冬天就22度,相信而家已經被港鐵改左

試過係千九將手伸去出風口,發現只有微風吹出,唔焗就奇。係呢D時間,借機開通風窗又得唔得?
kevho 發表於 2010-1-19 00:19 | 顯示全部樓層

一句講晒, 上邊cut 車站開資, 咁咪諗辦法慳囉, 開細冷氣, 停多d梯同開少d燈係最佳辦法...

投訴極都係咁...合併o既後果...

羊毛出自羊身上
nettim 發表於 2010-1-19 03:25 | 顯示全部樓層
lsc04d11 發表於 2010-1-19 10:57 | 顯示全部樓層
輕鐵其實係凍到死...不過繁忙時間人多到爆,所以變成熱死...當你O係非繁忙時間搭既時候,你就會覺得冷氣好勁...

另外,西鐵綫都唔係冷氣唔夠既...25.5度已足夠了...別那麼要求高....
只不過市區綫既港鐵車廂有通風...所以繁忙時間也不會焗....

所以焗唔焗並非只跟冷氣有關,我相信前九鐵及前地鐵的車廂冷氣調校的溫度都差不多...但係前地鐵有通風系統...
ASV50 發表於 2010-1-19 11:11 | 顯示全部樓層

原帖由 nettim 於 2010-1-19 03:25 發表
一個九十年代叫自己東鐵後,車站叫乜乜車站;一個就另起山頭咁款,乜都加姓氐 - 姓西鐵,西鐵乜乜站,多Q餘

不如大家講, 我搭港島鐵轉荃灣鐵再轉西鐵回家...女友急召又坐西鐵轉荃灣鐵轉觀塘鏄再轉將車澳鐵...

投訢某綫列車空調不足,或某車站空調不足,關條鐵路咩事... KCR 咁鬼多山頭又架構複雜,難怪是M食K。

果時叫番東鐵/西鐵
就係唔想人再繼續叫火車火車
而且西鐵起果陣,想市民分清楚東西兩邊

其實你唔想叫東鐵西鐵,咁你話應該叫咩好?屯門綫?羅湖線?
港島鐵 荃灣鐵 西鐵 觀塘鐵 將車澳鐵
其實一路都係叫開綫,仲咩你係要改做乜鐵物鐵,你咁打咪仲多餘
未合併之前兩條鐵路分開得咁遠,如果叫九廣東鐵綫/九廣西鐵綫,我個人認為仲多餘
九鐵都唔算咩另起山頭。。就好似輕鐵,都係叫番505線507線615線。。
唔通你又想幫佢地改做505鐵507鐵615鐵咩

港島綫就係港島綫,觀塘綫就係觀塘綫,東西鐵合併之後更加番個綫字比佢
馬鐵直情改名變馬鞍山線
我就唔明點解你係話其他人講東鐵/西鐵唔好,唔通下下都要講東鐵綫/西鐵綫咁得閒咩