hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 強烈抗議西鐵列車冷氣不足
開啟左側

強烈抗議西鐵列車冷氣不足

nettim 發表於 2010-1-19 12:18 | 顯示全部樓層

nettim 發表於 2010-1-19 12:52 | 顯示全部樓層
ASV50 發表於 2010-1-24 02:27 | 顯示全部樓層

回復 31# 的帖子

電器化 ?

"火車"=無謂錯名/姓氏,邊個保留這個無謂錯名/姓氏?
九鐵本身沒有吧?
何況"西鐵"本身不是錯名/姓氏嗎?

點解你係要打D "Q"、"X"出o黎.....呢D助語詞好聽D?
ASV50 發表於 2010-1-24 02:38 | 顯示全部樓層

原帖由 nettim 於 2010-1-19 12:52 發表
"本文與事實相符..不要扣分"?板主加上的?做乜要怕人扣佢分?板主也看不清楚我的意思?即通勤列車也要再分為K記通勤列車組別, M記通勤列車組別?總之就要唔同啦... 咁咪嚴重政治不正確?

你話你係唔係對號入座呢?
「板主加上的?做乜要怕人扣佢分?」
你係唔係覺得係衝住你而來?

明明呢句唔關你事都要用o黎講,你都驚人睇唔清楚你意思咩?
如果係,就自己打得好D,唔好用D"Q"字、"X"字,如果唔識打"Q"、"X"係咩中文字
就應該虛心問其他人,而唔係一登記做會員就係度不停咁串人

其實都真係唔知你講咩,咩叫「荃灣鐵」「港島鐵」「西鐵=無謂姓氏/名稱」
你要咁樣解讀九鐵山頭主義,咁大家都無辦法,唯有睇你talk show。。

還有請解釋「政治不正確」,這次是虛心求教

*另外就是希望你珍惜在iTalk的account
 不要令它失去。。
AVW56 發表於 2010-1-24 09:31 | 顯示全部樓層

回復 28# 的帖子

我覺得你係歪理當真理.

九鐵同地鐵以前根本係兩間公司, 唔同公司當然會有唔同的文化,
兩間公司對其屬下路線各自擁有唔同的叫法有咩問題?

點解你係毫無理據的情況下, 會覺得叫鐵就一定唔好, 叫線就一定好?
咁我又可唔可以好似你咁, 覺得叫線唔好, 叫鐵先反而好?

九鐵線路之所以叫鐵, 呢D係歷史問題,
以前只得一條"九廣鐵路", 後來由於西面有一條新鐵路,
所以"九廣鐵路"改名叫九廣東鐵, 西面的叫九廣西鐵,
一東一西, 咁有咩問題? 我覺得好清晰WO

再講, 而家已經合併啦, 西鐵都變西鐵線囉, 正岩你心水喇,
閣下仲有咩好嘈呢?
你又唔批評下MTR改名改得咁鬼差,
又鐵又線, 重重疊疊咁?

仲有, 呢個條目玄係討論西鐵列車的冷氣問題,
你唔好離題呀唔該.

評分

參與人數 1aPower +3 收起 理由
ASV50 + 3 說得好!

查看全部評分

admin28 發表於 2010-1-25 07:51 | 顯示全部樓層
由於本文有文章涉嫌違規, 由即時起, 所有本文內的文章均不能被修改,
違者將被處以不少於暫停貼文權三十天的處分

由於本人星期三需要考試, 因此有關本板非緊急的違規事宜, 需要到星期四後才能處理,
不便之處, 見諒.

R1板板主
admin28
hkbw
A4板,W板,Z4板主,hkbw
chan6723 發表於 2010-1-26 09:00 | 顯示全部樓層

係中國人的世界,火車 = 鐵路。
當年地鐵通車,俾我係做決策的高官,
我一定會教市民無論係東西馬鐵,觀塘
荃灣港島將軍澳東涌機快甚至輕鐵,我都
只會教佢地叫做「火車」。
只係營辨商有「九廣鐵路局」同「地下
鐵路有限公司」之分,就好似今日巴士有
「九巴」,「新巴」同「城巴」之分。

如果係咁,就唔會有所謂「改唔倒口」,
甚至家長要同小朋友講「老師教你講
港鐵係錯」(因為火車地鐵呢兩個 terms 係
集體回憶) 呢類問題出現。

nettim 發表於 2010-1-27 00:08 | 顯示全部樓層
nettim 發表於 2010-1-27 00:56 | 顯示全部樓層
AVW56 發表於 2010-1-27 18:08 | 顯示全部樓層

原帖由 nettim 於 2010-1-27 00:08 發表

多謝 chan6723 彷似來個正面一點的總結,不過"火車"等同"鐵路"我有點保留,車同條路不應混為一談。其實我當然明白不同公司有不同文化,甚麼集體回億,甚麼一時間(都兩年多了)改不到口... 但我有段文字提到"咁不如叫乜乜鐵 ...

有d野, 叫約定俗成.
約定俗成的事物, 不一定是最正確的, 但卻是最為人接受以及最為人明白的.
而且, 約定俗成呢家野, 係無得好講ge, 亦無對錯, 除非你立例禁止啦.

就好似東鐵線咁, 當年九鐵公司將之由"火車"正名為"九廣東鐵",
大量香港市民當時仍然稱呼它為 "火車".

而家, 港鐵公司再將之正名為 "東鐵線",
大量香港市民, 仍稱它為 "火車".

係咪叫火車, 你就唔明人地講緊咩?

仲有, 我們的廣東話也是一樣,
我們平常的讀音, 有好多是"俗音", 而不是"正音".
舉例, 打人, 即襲擊別人的意思, "打" 字正音是 "頂", 但俗音是 "打",
咁你同你傾計個陣, 想表達襲擊別人的意思時, 你會講 "打"人定 "頂"人呢?

你講 "頂"人, 你是正音王, 但大部分人唔會明你講緊咩,
你講 "打"人, 你唔係讀緊正音, 但係大部分人會知你想表達d咩.

根本, 約定俗成就無得好爭吵,
你有能力的, 大可以叫全香港市民叫"東鐵線", "西鐵線",
同樣地, 我亦有權利去鼓勵身邊人叫"火車", "西鐵",
最終邊種叫法會最為人接受, 決定權是在市民身上,
根本無咩值得討論.