hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 輕鐵車序
開啟左側

輕鐵車序

T-LRT迷 發表於 2010-1-17 12:16 | 顯示全部樓層

原帖由 marco220 於 17-1-2010 01:30 發表

師兄言下之意,是指182在下繁時前會回廠進行拼結?

唔係,182會係大約4點半左右係天逸換做拖卡;至於架單卡,會係5點起由天富開始做705(136)

lzengalau 發表於 2010-1-17 12:18 | 顯示全部樓層
原帖由 樂仔〞 於 2010-1-17 11:15 發表

但如果派錯線或者車序既都係冇得救

咩叫做"無得救", "無得救"咁整個occ, 請行車控制主任番黎做乜?
761p既拖卡同751單卡因有事响天逸調轉黎行係幾咁閒, 半轉車或者一轉車之後換番呢d做法平時多的是.
T-LRT迷 發表於 2010-1-17 13:14 | 顯示全部樓層
原帖由 lzengalau 於 17-1-2010 12:18 發表

咩叫做"無得救", "無得救"咁整個occ, 請行車控制主任番黎做乜?
761p既拖卡同751單卡因有事响天逸調轉黎行係幾咁閒, 半轉車或者一轉車之後換番呢d做法平時多的是. ...

師兄,咁我想問下因為乜野事而要調車?
你話調車「幾咁閒」,我想問下調車多數發生係咩時間?

(好似有見過761P下繁時用過單卡,咁又關唔關調車事?)
lzengalau 發表於 2010-1-17 14:01 | 顯示全部樓層

原帖由 T-LRT迷 於 2010-1-17 13:14 發表

師兄,咁我想問下因為乜野事而要調車?
你話調車「幾咁閒」,我想問下調車多數發生係咩時間?

(好似有見過761P下繁時用過單卡,咁又關唔關調車事?) ...

單變拖, 拖變單呢d可以有時有候, 亦可以按需要.

本身每日出車背後會有些少策略, 例如有d車可能有病, 但為求出足車, 果d車係會睇住黎派, 特意做遲出/早收既車序, 無事無幹的話就正正常常出黎做個零兩個鐘, 跟住跟時間表收廠醫病, 不過出得黎行就咩事都會發生, 行慢左或者補慢車位就會被人執左去第二度, 咁就跟唔到時間表收車, 呢d情況就要到時到候搵位換車執番佢返廠, 咁呢d就要靠行車控制主任度橋. 呢d都只係一千幾百種情況之一, 其他大路的仲有: 有人(客/師兄)報fault要check車, 夠期/km數要驗車/換零件, 中場/半夜收車唔擺得街, 車廠/工程師要/揀車試野, 有人嘔完要洗車等等...

樂仔〞 發表於 2010-1-17 14:28 | 顯示全部樓層
原帖由 lzengalau 於 2010-1-17 12:18 發表

761p既拖卡同751單卡因有事响天逸調轉黎行係幾咁閒, 半轉車或者一轉車之後換番呢d做法平時多的是. ...

當一堆爆到七彩既線仲用單卡
相反需要未至於又密又要用拖卡既線又死霸住拖卡
咁你話係咪資源錯配 ?

呢句野直指 505 507 610 614 vs 761P

經過我 N 日既小統計
505 三聖往兆康開出之班次共有 134 班(連中途特車)
505 兆康往三聖開出之班次共有 138 班(連中途特車)
761P 天逸 / 天榮往元朗開出之班次共有 180 班(連中途特車)
761P 元朗往天逸 / 天榮開出之班次共有 185 班(連中途特車)
當中 761P 有一半時間開 3 ~ 6 分鐘一班 , 505 只係開緊 7 ~ 10 分鐘一班
咁仲唔係資源錯配仲係乜 ? [ 仲未計 507 610 614 ]

horta 發表於 2010-1-17 17:30 | 顯示全部樓層
原帖由 樂仔〞 於 2010-1-17 14:28 發表

咁你話係咪資源錯配 ?

經過我 N 日既小統計
50 ...

因為條線都仲係好爆*嘛
*跟505507 單卡的情況一樣
不過再加車比條線就不行了, 因為元朗5站清客速度極慢,前車仲有客未過大馬路後車人放一大堆客,再加堆61系客在雨天真係
I love Fuji RVP vivid picture style!~
樂仔〞 發表於 2010-1-17 18:44 | 顯示全部樓層

原帖由 horta 於 2010-1-17 17:30 發表

因為條線都仲係好爆*嘛
*跟505507 單卡的情況一樣
不過再加車比條線就不行了, 因為元朗5站清客速度極慢,前車仲有客未過大馬路後車人放一大堆客,再加堆61系客在雨天真係 ...

次次見 D 761P 繁時都好多位剩 ..
761P 除左佢個頻密令到西鐵站 D 人搭哂佢出大馬路外 , 去天水圍既人跟本多唔到要開咁密
繁時 4 ~ 5 分鐘一班 , 先唔話夠唔夠客
大馬路 , 天耀 , 天瑞都俾你塞死啦
lzengalau 發表於 2010-1-17 19:06 | 顯示全部樓層
原帖由 樂仔〞 於 2010-1-17 18:44 發表

次次見 D 761P 繁時都好多位剩 ..
761P 除左佢個頻密令到西鐵站 D 人搭哂佢出大馬路外 , 去天水圍既人跟本多唔到要開咁密
繁時 4 ~ 5 分鐘一班 , 先唔話夠唔夠客
大馬路 , 天耀 , 天瑞都俾你塞死啦 ...

你鍾意點亂up我唔理你, 响坑尾村睇, 761p 多人果邊成班車通常至少300加減50人响架車度.
一日唔量化咩叫"資源錯配", 係無野好講既.
HE7921 發表於 2010-1-17 20:55 | 顯示全部樓層
原帖由 樂仔〞 於 2010-1-17 14:28 發表

咁你話係咪資源錯配 ?

經過我 N 日既小統計
50 ...

之前我所講要買多D拖卡係俾505,507,610....呢D單卡線作加卡用
期待香港出現載161人的E500 MMC
樂仔〞 發表於 2010-1-17 22:26 | 顯示全部樓層

原帖由 lzengalau 於 2010-1-17 19:06 發表

你鍾意點亂up我唔理你, 响坑尾村睇, 761p 多人果邊成班車通常至少300加減50人响架車度.
一日唔量化咩叫"資源錯配", 係無野好講既.

難道 507 505 610 614 615 一卡車 250 人加減 10 人就唔洗理 ?
屯門呢邊都唔係第一次嘈話班次太疏
試問一條輕鐵路線 , 繁忙時間勁多人搭 , 依然開緊 8 ~ 10 分鐘一班
你條 761P 2 卡車可以載 400 幾人先載得 300 人
呢度 1 卡載 200 人變左載 250 人
咁試問咁唔夠資源錯配 , 係叫咩 ?