hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 輕鐵車序
開啟左側

輕鐵車序

樂仔〞 發表於 2010-1-17 22:28 | 顯示全部樓層

原帖由 HE7921 於 2010-1-17 20:55 發表

之前我所講要買多D拖卡係俾505,507,610....呢D單卡線作加卡用

如果港鐵仲係拎批拖卡去 761P 705 706 751 行既時候 , 買黎有乜用 ?
505 507 610 而家係 D 唔多人既時候走黎出拖卡 ... 真係浪費 .. ( 指假日 )
T-LRT迷 發表於 2010-1-18 20:20 | 顯示全部樓層
原帖由 樂仔〞 於 17-1-2010 22:26 發表

難道 507 505 610 614 615 一卡車 250 人加減 10 人就唔洗理 ?
屯門呢邊都唔係第一次嘈話班次太疏
試問一條輕鐵路線 , 繁忙時間勁多人搭 , 依然開緊 8 ~ 10 分鐘一班
你條 761P 2 卡車可以載 400 幾人先載得 300  ...

你摺左614,615之後先好講屯門疏車,你要知道西鐵開通之後,九鐵想摺左呢2條線好耐,然後加車係屯門區。
自從551,552,553方案比人ban左之後,九鐵諗住用614P同615P做區間線既形式黎加強屯門區既服務(當然,前提係要摺左614,615),點知屯門班區議員話「唔方便D人直車去元朗」而ban左,結果614/5P既車要係614/5度抽一半,搞到屯門D班次密唔到,反而D車「拖住黎、無人坐後卡」既事經常發生。
所以你唔好鬧元天密車,你應該諗下屯門班區議員做過D乜野「好事」!
nr5800 發表於 2010-1-18 22:18 | 顯示全部樓層
自從有左WRL之後,長途要返610,761p就夠,751 d車比哂610 705 706,到時呢3條長途d服務都掂哂la ,如果話兆康去天水圍服務唔好 ,搞722復活la
lzengalau 發表於 2010-1-18 22:49 | 顯示全部樓層

原帖由 樂仔〞 於 2010-1-17 22:26 發表

難道 507 505 610 614 615 一卡車 250 人加減 10 人就唔洗理 ?
屯門呢邊都唔係第一次嘈話班次太疏
試問一條輕鐵路線 , 繁忙時間勁多人搭 , 依然開緊 8 ~ 10 分鐘一班
你條 761P 2 卡車可以載 400 幾人先載得 300  ...

761p 睇到300呢個中位數係非繁時數字, 呢個數基本上除清晨外全日既非繁時都適用. 除夕晚爆鑊,我2430親眼睇住一抽761p 到洪天路後, 上爆2雙1單層接駁巴士.
屯門日頭非繁行9分, 杯渡路睇5系同614, 一般係125加減25, 若果行1期拖卡, 只係座滿+兩三堆企位小貓十隻八隻, 咁既派車先至唔洽當. 企兆康向北望仲慘淡, 中位/平均數只係4成(約80)
繁忙時間係兆康屯門兩站難上車d姐, 建生良景山景大興安定景峰有一兩班車上唔晒已經叫少數目啦, 輕鐵最初開檔, 505 繁忙9分果陣, 上車難度比宜家仲大.
我响第二度都有講過, 西北人身在福中不知福, 第二度d輕鐵系統, 想有5分加減2 既班次/服務已經少, 繁忙疏到成15甚至30分一班都有~!
睇果幾日車就以為自己知晒整體情況... 上面係我呢幾年黎搭左幾千次班,由早到晚, 由春到冬, 唔同時間既車所記所得既結論.

樂仔〞 發表於 2010-1-18 23:23 | 顯示全部樓層
原帖由 T-LRT迷 於 2010-1-18 20:20 發表

你摺左614,615之後先好講屯門疏車,你要知道西鐵開通之後,九鐵想摺左呢2條線好耐,然後加車係屯門區。
自從551,552,553方案比人ban左之後,九鐵諗住用614P同615P做區間線既形式黎加強屯門區既服務(當然,前提係要摺左614,61 ...

當 614P 615P 加密到 6 ~ 8 分鐘一班既時候 , 雖然唔及 614 615 614P 615P 混合既一分鐘一班密 [ 港鐵亦都冇可能同你玩 614P 615P 1 分鐘 1 班 ]
但至少班次上穩定左
唔會一係唔黎 , 等夠你 20 分鐘 , 一係就打孖黎
有時 614 615 少客係因為前面先走左班車冇幾耐
基本上以 615 系為最嚴重 , 614 系都有一半時間係咁
雖然話清客好好用 , 但等既時間真係唔知點用啦
樂仔〞 發表於 2010-1-18 23:30 | 顯示全部樓層
原帖由 lzengalau 於 2010-1-18 22:49 發表
761p 睇到300呢個中位數係非繁時數字, 呢個數基本上除清晨外全日既非繁時都適用. 除夕晚爆鑊,我2430親眼睇住一抽761p 到洪天路後, 上爆2雙1單層接駁巴士.
屯門日頭非繁行9分, 杯渡路睇5系同614, 一般係125加減25, 若果行1期拖卡, 只係座滿+兩三堆企位小貓十隻八隻, 咁既派車先至唔洽當. 企兆康向北望仲慘淡, 中位/平均數只係4成(約80)
繁忙時間係兆康屯門兩站難上車d姐, 建生良景山景大興安定景峰有一兩班車上唔晒已經叫少數目啦, 輕鐵最初開檔, 505 繁忙9分果陣, 上車難度比宜家仲大.
我响第二度都有講過, 西北人身在福中不知福, 第二度d輕鐵系統, 想有5分加減2 既班次/服務已經少, 繁忙疏到成15甚至30分一班都有~!
睇果幾日車就以為自己知晒整體情況... 上面係我呢幾年黎搭左幾千次班,由早到晚, 由春到冬, 唔同時間既車所記所得既結論.

日頭 761P 真係有 300 人咁多 ?
咁當 610 614 615 加埋既中位數又係幾多呢 ?
761P 拖班都唔係第一次出現 , 經常性前半滿後吉都有
當非繁既時候 , 大部份屯門人去既目的地從來唔係杯渡路 , 係市中心或者蔡意橋 , 你企杯渡路就係正一個盲點位 , 冇可能準
何況 , 難上車既站絕對唔止屯門兆康站 2 個咁少 , 平日石排 , 大興北 , 大興南 , 銀圍 , 蔡意橋 , 新圍 , 河田 , 市中心 , 安定 , 兆麟 , 嗚琴都經常出現上唔到車
其實你唔洗講咩當年 505 繁時 9 分鐘 , 而家 505 507 610 614/614P 615/615P 繁時都仲係開緊 9 分鐘一班 , 761P 呢 ? 4 分鐘 , 3 分鐘 , 5 分鐘一班
761P 5 ~ 6 分鐘一班拖卡都夠載既時候 , 我唔明點解要密到 3 ~ 4 分鐘一班 , 亦經常塞死元朗 D 月台
有時頂死唔單止一條線 , 講緊係連自己條線都頂埋自己一份
何況 , 得你一個搭左幾年 ? 你唔好以為你搭得耐就叫大哂 , 761P 班次過密都唔係第一次講
遲下 4 代車 22 部行得既時候仲話加 4 架車共 2 抽俾 761P , 我想知大馬路 D 人要點過馬路 , 705 706 751 751P 610 614 615 係 761P 2 邊總站要被頂住幾多分鐘先行得
horta 發表於 2010-1-19 16:32 | 顯示全部樓層

原帖由 樂仔〞 於 2010-1-18 23:30 發表

日頭 761P 真係有 300 人咁多 ?
咁當 610 614 615 加埋既中位數又係幾多呢 ?
當非繁既時候 , 大部份屯門人去既目的地從來唔係杯渡路 , 係市中心或者蔡意橋 , 你 ...

實有,因為據同學購佢地未必等一班車就上到車
不過在加車都冇義意,元朗五站不能疏導人流,令乘客落車困難(現在落雨天已有此問題,我成日比人d傘弄溼

610,615,614 兆康至藍地0730 -0745 有可能(50%)要等兩班先上到
761p 入天水圍 0745-0815 係有位坐
610,615,614 0810開始出屯門都企得鬆動返d
(610,615,614)7成班次,761p 全部班次 1000-2000有擠迫 (但不一定沙甸)
I love Fuji RVP vivid picture style!~
樂仔〞 發表於 2010-1-19 20:52 | 顯示全部樓層
原帖由 horta 於 2010-1-19 16:32 發表

實有,因為據同學購佢地未必等一班車就上到車
不過在加車都冇義意,元朗五站不能疏導人流,令乘客落車困難(現在落雨天已有此問題,我成日比人d傘弄溼

610,615,614 兆康至藍地0730 -0745 有可能(50%)要等兩班先 ...

你都識講人地唔沙甸 ..
難道天水圍就可以鬆動 D
屯門 D 人就迫到變豬頭 ?

何況 761P 等 2 班車先 10 分鐘
我呢邊隨時等既唔止 1 班 , 講緊時間仲耐 , 大約 16 分鐘
但客就大量
搞到輕鐵成日遲到番總站
講緊唔止係人多既問題 , 司機都要休息架 ?
你谷到班司機咁盡 , 到頭來受罪既都係乘客咋
horta 發表於 2010-1-19 21:29 | 顯示全部樓層
原帖由 樂仔〞 於 2010-1-19 20:52 發表

你都識講人地唔沙甸 ..
難道天水圍就可以鬆動 D
屯門 D 人就迫到變豬頭 ?

請問屯門那線在off peak 沙甸?昨天早放學 1pm 3pm 搭過 614p(Kei Lun -Pui To) ,507轉615 (Town centre-Siu Hong),擠迫情況好似同761p(Fung Nin Road <-> Tin Shui Wai Direction)一樣(即不用像豬頭般)

利益申報:本人不是761p常客,最多元朗無出屯門車才會 761p->751

507-> Tin King @ late 3pm

I love Fuji RVP vivid picture style!~
lzengalau 發表於 2010-1-19 23:50 | 顯示全部樓層

原帖由 樂仔〞 於 2010-1-18 23:30 發表
當非繁既時候 , 大部份屯門人去既目的地從來唔係杯渡路 , 係市中心或者蔡意橋 , 你企杯渡路就係正一個盲點位 , 冇可能準
何況 , 難上車既站絕對唔止屯門兆康站 2 個咁少 , 平日石排 , 大興北 , 大興南 , 銀圍 , 蔡意橋 , 新圍 , 河田 , 市中心 , 安定 , 兆麟 , 嗚琴都經常出現上唔到車
其實你唔洗講咩當年 505 繁時 9 分鐘 , 而家 505 507 610 614/614P 615/615P 繁時都仲係開緊 9 分鐘一班 , 761P 呢 ? 4 分鐘 , 3 分鐘 , 5 分鐘一班
761P 5 ~ 6 分鐘一班拖卡都夠載既時候 , 我唔明點解要密到 3 ~ 4 分鐘一班 , 亦經常塞死元朗 D 月台
有時頂死唔單止一條線 , 講緊係連自己條線都頂埋自己一份
何況 , 得你一個搭左幾年 ? 你唔好以為你搭得耐就叫大哂 , 761P 班次過密都唔係第一次講
遲下 4 代車 22 部行得既時候仲話加 4 架車共 2 抽俾 761P , 我想知大馬路 D 人要點過馬路 , 705 706 751 751P 610 614 615 係 761P 2 邊總站要被頂住幾多分鐘先行得

天榮特車所造成的情況, 只能說無奈.

人對輕鐵運作既影響比人對其他鐵路大, 一個渣慢一個渣快已經好易追尾, 未必關車多事, 亦未必關時間表事.

乜南面北上去西鐵站/杯渡/蔡意橋可以飛過杯渡路架? 乜北面南下去市中心可以飛過杯渡路架? 果d線正正係杯渡路前後幾個站全線載客率最高果段, 睇第二度會更準咩?

呢d站全日90+%班次可以清得晒客, 點配得上叫"經常".

輕鐵時間表大網响網上面係有既, 硬要放大延誤所導致的一時疏落我阻止唔黎.

斷章取義... 我係話我寫低晒呢幾年搭過果幾千班車沿途各站載客率既數. 呢d數字總共都有成十萬八萬個, 有一定代表性. 睇幾日所得的根本唔多. 站與站之間已經出一個載客率, 輕鐵一個單平均經20個站, 以每日2500+班車計, 即一日有五萬個率出黎. 當企定一個站12個鐘, 雙向平均30班/小時, 只係記到唔夠400個率, 佔整體1%都唔夠. 就算去跟車, 12粒鐘廿零程車至多得到500個率, 接近1%叫好少少, 但渣住1%既野可以話到d咩俾人知呀? 之但係我儲儲埋埋好多個1%播, 咁就歸納到個整體情況企出黎講啦.