hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 輕鐵車序
開啟左側

輕鐵車序

T-LRT迷 發表於 2010-1-20 00:15 | 顯示全部樓層

原帖由 lzengalau 於 19-1-2010 23:50 發表

天榮特車所造成的情況, 只能說無奈.

人對輕鐵運作既影響比人對其他鐵路大, 一個渣慢一個渣快已經好易追尾, 未必關車多事, 亦未必關時間表事.

乜南面北上去西鐵站/杯渡/蔡意橋可以飛過杯渡路架? 乜北面南下去市中 ...

761P既天榮特車...我試過。
有一個星期六,我去元朗做少少野(大約1430),之後搭761P番天水圍,去到康樂路站,我走左一班761P,我等左4分鐘,下一班往天榮既761P就黎左。
去到塘坊村至坑尾村果段路,我係拖卡都見到頭先班車...我係坑尾村站落車等751。架車走左之後,果2班共4卡既車幾乎貼住黎行;
至於下一部761P...請等11分鐘...
樂仔〞 發表於 2010-1-20 20:25 | 顯示全部樓層
原帖由 horta 於 2010-1-19 21:29 發表

請問屯門那線在off peak 沙甸?昨天早放學 1pm 3pm 搭過 614p(Kei Lun -Pui To) ,507轉615 (Town centre-Siu Hong),擠迫情況好似同761p(Fung Nin Road  Tin Shui Wai Direction)一樣(即不用像豬頭般)

利益申報:本人 ...

late 3pm 都唔係最繁忙既時間
最繁忙係返放工時間
何況有唔少學生係遲走 , 下繁比較往田景係冇用 [ 一向下繁往田景既客係中規中距 ]
但往碼頭又唔同 , 多人到乜咁 , 車就疏 , 人就多
偏偏同你開 8 ~ 9 分鐘一班單卡
成日上唔到車都唔係第一次架啦
屯門站亦都唔係第一次差少少出現人踩人
我唔介意繼續疏 , 繼續迫 , 反正你地講到天水圍 / 元朗係大哂
屯門人由佢死都冇問題 , 就黎出現人踩人既情況依然無視既
我冇野好講
joe8528 發表於 2010-1-20 21:53 | 顯示全部樓層

回復 36# 的帖子

錯誤! 505,507係2001年果陣,繁忙時間係5-6分鐘一班  

來源: http://web.archive.org/web/20001 ... ce/lrtimetable.html

評分

參與人數 1aPower -3 收起 理由
樂仔〞 -3 以 8 年前的班次來證明現時的班次頻密,完全 ...

查看全部評分

樂仔〞 發表於 2010-1-20 22:32 | 顯示全部樓層

原帖由 joe8528 於 2010-1-20 21:53 發表
錯誤! 505,507係2001年果陣,繁忙時間係5-6分鐘一班  

來源: http://web.archive.org/web/20001 ... ce/lrtimetable.html

家陣幾多年呀先生 ? 你唔好話 1997 年 505 507 開幾多分鐘一班 ?
horta 發表於 2010-1-20 22:44 | 顯示全部樓層
原帖由 樂仔〞 於 2010-1-20 20:25 發表

late 3pm 都唔係最繁忙既時間
最繁忙係返放工時間
何況有唔少學生係遲走 , 下繁比較往田景係冇用 [ 一向下繁往田景既客係中規中距 ]
但往碼頭又唔同 , 多人到乜咁 , 車就疏 , 人就多
偏偏同你開 8 ~ 9 分鐘一班單 ...

你話人地偏心,但事實上3個區都係一樣迫。
多車=/=少迫
I love Fuji RVP vivid picture style!~
樂仔〞 發表於 2010-1-20 23:07 | 顯示全部樓層
原帖由 horta 於 2010-1-20 22:44 發表

你話人地偏心,但事實上3個區都係一樣迫。
多車=/=少迫

但唔見得天水圍真係多人到死拎住咁多部拖卡然後由得屯門人迫餐死 , 日日開火同人鬧交
仲要搞到司機冇得抖掛 ?
唔好諗迫唔迫住 , 司機都要抖下掛 ?
呢排既 507 班班都過哂鐘返碼頭
人地食 K 仔黎玩命 , 你就用乘客黎玩司機命 ?
507 過鐘都唔係咩罕有既事
一日大約有 3 ~ 5 成既班次係過鐘
相反 , 761P 密到塞埋站
咁 761P 搵 D 班次勁密既時候 [ 我 check 過係出現過 3 分鐘一班 ]
將前面個班改用單卡 , 黎俾一至兩架拖卡屯門清客都得掛
除非你真係想屯門站 D 人等車排到去單程票機啦
否則 , 761P 應該係有能力換 1 ~ 2 班拖卡出黎俾屯門

而家雖然話有 761P 柯打 610 同埋 751 柯打 507 既拖卡班次
但係 , 你有發覺班車係太遲 ? 基本上搭呢班車 = 遲到
雖然話疏到客 , 但班車已經唔係多人搭 , 過哂最多人時間
咁樣就真係浪費資源啦
lzengalau 發表於 2010-1-20 23:09 | 顯示全部樓層

原帖由 joe8528 於 2010-1-20 21:53 發表

果排佢地早繁以6分為主, 不過孖住行既614同615只係行8, 所以開密d黎做多少少. 而宜家614同615系都6分半, 減番落6分半拉勻黎做無乜唔妥.
horta 發表於 2010-1-20 23:29 | 顯示全部樓層
你成日不信天水圍-元朗少人,我都冇野好講
只是我信MTR看數據出車
不過事實上,22部新車都比不到幾多部761P,元朗堆路中心月台實在不能吞吐
開巴士線來食D客好過 ,取消k58,重組k74來攞22部車落屯門
I love Fuji RVP vivid picture style!~
樂仔〞 發表於 2010-1-20 23:38 | 顯示全部樓層
原帖由 horta 於 2010-1-20 23:29 發表
你成日不信天水圍-元朗少人,我都冇野好講
只是我信MTR看數據出車
不過事實上,22部新車都比不到幾多部761P,元朗堆路中心月台實在不能吞吐
開巴士線來食D客好過 ,取消k58,重組k74來攞22部車落屯門 ...

761P 將有 4 部新車 , 共 2 抽行
所以先話點解 761P 仲要再加班
嫌元朗天水圍唔夠塞咩
lzengalau 發表於 2010-1-21 00:07 | 顯示全部樓層

屯門車疏, 根本就係地理問題, 版圖大就自然客源散, 路線散, 班次疏.

呢方面唔係輕鐵獨有, 九記屯門出長深旺線都開左6條出黎啦, 係咪無得簡化丫? 又未必, 可以合併59+60, 58+66, 甚至連52都同67合併(或者留52, 變63+67), 但一來細區黎講唔肯遊花園, 二來效率低, 又點會咁做...

所以551+2+3大合併未行都已經知係失敗. 而當前局面, 最好做的一步, 就係合併6系, 呢個係最易做亦最易成功.

不過, 6系合唔合併到都好, 屯門獨立路線黎講始終會疏車, 原因係路線重疊多. 主要走廊都雙路線: 良景<>兆康, 兆禧<>市中心, 市中心<>良景, 兆康<>市中心. 凡雙路線行聯合班次, 只睇個別路線一定係比較疏. 有如九記6+6A, 港島5系同6系, 佢地個別路線都十幾廿分鐘一班, 但夾埋就行緊5-10分鐘一班, 照做得出密密車效果/感覺. 所以屯門非繁日頭個別行9分, 主要路段雙路線夾埋行緊4分半, 已經唔係疏, 係可以同市區線班次睇齊.