hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 舊文庫 巴士舊文庫 路線相片集-九巴路線 (B18i) 舊相獻給你:AD228、AL98@244X
開啟左側

舊相獻給你:AD228、AL98@244X

grantbus 發表於 2010-1-16 04:54 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

AD228 @ 244X (當年膠牌經常唔夠用,唯一方法就係響以前"古法"既地點紙牌同號碼紙牌貼響膠牌後面)

AL98 @ 244X (唔記得呢架係邊度過黎柯打做244X)

記得貧僧曾經搭過244X由長安去尖沙咀,講真唔塞車都好快到油麻地、佐敦,印象中臨取消前收$7.00,
但後來41A延長去尖沙咀東之後"一句唔該"將244X執左佢,結果自此之後大家要遊車河咁遊往返青衣同尖沙咀。

最"吹乜脹"就係1995年41A延長去尖沙咀東之後,41A既冷氣車班次竟然只於平日上午繁忙時間行走(以彌補因
取消244X無冷氣車出尖沙咀,而冷氣車班次主要由243M柯打調來),直頭大約1996年41A先至正式有冷氣車字軌
(記憶中當年掛牌GR5292,GR6753)

多謝觀賞

評分

參與人數 3aPower +5 收起 理由
dicksonboy + 2 classic!
EU9513 + 2 謝貼244X
fishballkwok + 1 Thank for sharing!

查看全部評分

點解D人鐘意影到架巴士細細粒
FX2556 發表於 2010-1-16 09:26 | 顯示全部樓層
AL98 司機位前有塊 "葵芳-長青(循環線)" 牌 會唔會就係果條線柯打呢 ?
LEYLAND OLYMPIAN
鐵甲威龍 發表於 2010-1-16 09:38 | 顯示全部樓層
GN 927 GR 2575 印象中都好似係當時掛牌
之後唔知幾耐先換左 GY 9728, GY 9294 .. 呢批 12 米車.
ccicoltd 發表於 2010-1-16 09:50 | 顯示全部樓層

原帖由 FX2556 於 2010-1-16 09:26 發表
AL98 司機位前有塊 "葵芳-長青(循環線)" 牌 會唔會就係果條線柯打呢 ?

這是 43M 線,1992 年已有冷氣車,但膠牌比較像熱狗牌?
19 大坑道↔筲箕灣 $4.2
ER7526 發表於 2010-1-16 09:53 | 顯示全部樓層
咁我想問:244X幾時取消呢?又想問點解會取消呢?
AVD1 發表於 2010-1-16 13:03 | 顯示全部樓層
原帖由 ER7526 於 2010-1-16 09:53 發表
咁我想問:244X幾時取消呢?又想問點解會取消呢?

睇下 E 度, 答哂你所有問題:
http://zh.wikipedia.org/zh-tw/%E4%B9%9D%E9%BE%8D%E5%B7%B4%E5%A3%AB244X%E7%B7%9A
LJ7006 = MF5119 = AVD1
JC3341@31M 發表於 2010-1-16 14:34 | 顯示全部樓層

當時黎講,
呢條線既行法真係幾創新,
而且青衣一早應該有呢類線,
同埋我唔覺得佢同41A一樣囉........
港鐵:地鐵>火車
joeli16 發表於 2010-1-17 22:46 | 顯示全部樓層
原帖由 grantbus 於 2010-1-16 04:54 發表

AL98 @ 244X (唔記得呢架係邊度過黎柯打做244X)
htt ...

記得呢架車有呢個廣告時係6號掛牌,不過唔知轉膠牌後仲係唔係...
brian 發表於 2010-1-17 23:36 | 顯示全部樓層
經典!謝謝分享~

我想問相入面第一條坑(而家41A果條)係停咩路線?
同埋相入面有44、44P的車站,當年係點樣o既安排?

thx~

樓主| grantbus 發表於 2010-1-18 14:09 | 顯示全部樓層

原帖由 brian 於 2010-1-17 23:36 發表
經典!謝謝分享~

我想問相入面第一條坑(而家41A果條)係停咩路線?
同埋相入面有44、44P的車站,當年係點樣o既安排?

thx~

同依家一樣,第一條坑都係擺41A同43B,另外當年44P只係由旺角火車站單程返青衣碼頭,
而朝早由碼頭出旺角係叫44"特別車",後來先至改為44P以資識別。

講起,以前下午會有44特別車由深水碼頭往青衣村,後來因東涌線通車後因客量有變而取消。
點解D人鐘意影到架巴士細細粒