hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 香港地方討論 (A10) 點解長青隧道、南灣隧道同啓德隧道係唔收隧道費呢? ...
開啟左側

點解長青隧道、南灣隧道同啓德隧道係唔收隧道費呢?

64K 發表於 2010-1-17 15:53 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

政府起一條隧道要好多錢
點都要收錢希望可以回本
但係點解長青隧道、南灣隧道同啓德隧道係免費呢?
隧道費收幾平都有機會回本
唔收錢雖然司機會受惠,但算唔算係倒錢落海,回本無望呢?
我的愛線——888!
DIH 發表於 2010-1-17 18:33 | 顯示全部樓層
原帖由 64K 於 2010-1-17 15:53 發表
政府起一條隧道要好多錢
點都要收錢希望可以回本
但係點解長青隧道、南灣隧道同啓德隧道係免費呢?
隧道費收幾平都有機會回本
唔收錢雖然司機會受惠,但算唔算係倒錢落海,回本無望呢? ...

可能啟德隧道到而家都未回本架~
應該話單一咁睇,佢唔收錢係永遠都回唔到本架
咁去搵英國佬算帳啦,浪費香港納稅人咁多公帑!
Quanta 發表於 2010-1-17 18:56 | 顯示全部樓層
要收費就要起收費廣場
啟德隧道附近都係市區,與其起收費廣場,
攞果 d 地來起樓 (或收少 d 地) 隨時仲著數

長青隧道、南灣隧道都同樣面對土地的問題
始終起收費廣場都要錢的,而且土地有價

而且收錢就會少左車用,咁樣分流的作用就會減少
ArnoldC 發表於 2010-1-17 20:45 | 顯示全部樓層

同樣道理,馬路、公園、坑渠都唔會回本喎!基建係睇社會同經濟效益嘛!同時亦有不少間接收入。
JC3341@31M 發表於 2010-1-18 13:43 | 顯示全部樓層
主要原因,
係咪政府一向認為,
所有基建都係我地納稅既,
只係用番我地既錢,
黎起野比我地用?

所以, 佢最後係唔收我地錢呢?
當然, 你可能會問其他隧道,
我覺得係因為呢D工程外判左比人地起,
所以變左由承辦商決定收唔收錢.......
港鐵:地鐵>火車
DIH 發表於 2010-1-18 14:00 | 顯示全部樓層
原帖由 JC3341@31M 於 2010-1-18 13:43 發表
主要原因,
係咪政府一向認為,
所有基建都係我地納稅既,
只係用番我地既錢,
黎起野比我地用?

所以, 佢最後係唔收我地錢呢?
當然, 你可能會問其他隧道,
我覺得係因為呢D工程外判左比人地起,
所以變左由承辦商決定收唔 ...

沿用英國一套做法,英國都係好少道路收費的,
高速公路也是不收費,收費與否同道路級數無關。
所以,上大陸,或者去日本泰國,過條橋又收費,
一小截高速公路又收費,而且價錢不菲,才知道香港的不收費不是必然。

至於係咪政府諗住用納稅人金錢起,所以不收費,就問返「舊底事頭婆」喇。

但係話外判起所以收費,咁元老級的獅隧、紅隧呢?
係收得平但不是完全不收費,可能以建造時的價值計算,造價真係好貴,所以要收些少錢幫補下。
gordon 發表於 2010-1-18 14:55 | 顯示全部樓層

似乎冇人講到它們不收費的真正原因:
長青隧道: 以青馬大橋/汲水門大橋的收費補貼(汀九橋都是), 長青隧道是與青馬大橋, 北大嶼快速公路, 汀九橋一樣屬於青馬管制區的管轄範圍.
啟德隧道: 當年是以啟德機場的機場稅項收入應付日常開支, 所以在機場搬至赤立角時, 曾有爭論啟德隧道是否要收費
南灣隧道: 以尖山隧道的收費補貼(昂船州大橋都是), 南灣隧道, 尖山隧道, 沙田嶺隧道, 大圍隧道及昂船州大橋都是屬於青沙管制區的管轄範圍.

事實上, 除了啟德隧道的歷史因素之外, 香港的隧道/大橋管制區都是同一個管制區內只有一條道路/隧道要收費的, 紅隧, 獅隧, 欖隧, 大隧, 西隧, 東隧, 城隧都是個別的管制區, 事實上要靠收取途經車輛費用以應付日常維修及員工開支(如果單靠拖車費可能幾日都收不到幾百元), 最多有廣告版幫補下, 故此不收費是不可能的.

喺總站尾拉500鏡影總站頭的巴士係咩玩法
Quanta 發表於 2010-1-18 18:13 | 顯示全部樓層
原帖由 DIH 於 2010-1-18 14:00 發表

沿用英國一套做法,英國都係好少道路收費的,
高速公路也是不收費,收費與否同道路級數無關。
所以,上大陸,或者去日本泰國,過條橋又收費,
一小截高速公路又收費,而且價錢不菲,才知道香港的不收費不是必然。

至於係咪政府諗住用 ...

紅隧係由私人公司投資的
只不過 BOT 的三十年營運期已經屆滿了,所以在 90 年代尾交還給政府

獅隧的建築費貴極都有限吧,佢短過大隧咁多...
而家咁多條政府收費道路,獅隧最好賺