hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 建築物機電裝置及設備 (A16) 建築物消防系統問題數條
開啟左側

建築物消防系統問題數條

Garfield 發表於 2010-1-21 13:19 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

ccicoltd 發表於 2010-1-21 13:22 | 顯示全部樓層
請先答自己如何供水給數十層上落的升降機?
19 大坑道↔筲箕灣 $4.2
OTIS401 發表於 2010-1-21 17:11 | 顯示全部樓層
Cap哂篇文先...

原帖由 Garfield 於 2010-1-21 13:19 發表
1. 如果消防花灑因意外爆頭導致灑水, 需唔需要通知消防處?
2. 消防花灑有冇可能因日久失修導致滴水?
3. 為何消防花灑水鐘既面積會比一般火警鐘大?
4. 係咪大廈內任何一個消防花灑爆頭都會令消防花灑水鐘響?
5. 為何地鐵站只會於商舖範圍安裝消防花灑, 而非商舖範圍唔會呢?
6. 消防花灑有冇可能裝係住宅室內 或 住宅走廊?

據我所知,消防花灑唔係由平時見到的花灑頭控制出水
而係靠消防水泵去出水的...
所以1同2的問題可以話唔存在

3.唔知
4.同1和2,呢個係觸動煙霧探測器先會出水
5.舊的地鐵站唔係用水救火的,係用BTM(Bromotrifluoromethane)
    (讀過Chem應該會知上面的英文點解會咁長,,,)
    最近R1版有相關的文章,你可以去看看
6.無問題,有$$同業主同意就得
cn2661_2d32 發表於 2010-1-21 19:25 | 顯示全部樓層

一路都已覺得冇乜可能爆花灑頭即會響警鐘.
細過行過工地見d未裝的花灑頭得個好普通的玻璃咀.冇感應器.

拍戲都坤得人耐....成日都話鎖左度門,用槍射爆花灑頭即響警鐘噴水.就自動開番門.
除非消防泵對水壓敏感到水壓一變即刻當火警噴水.
如果係呢個原理的話相信好多外來因素都會誤鳴亂噴水.

*個噴咀係靠火的熱力銷爆去放水定係靠消防泵供水果下的壓力逼爆玻璃去噴水?
Thx
superay 發表於 2010-1-21 20:04 | 顯示全部樓層
原帖由 Garfield 於 2010-1-21 01:19 PM 發表
1. 如果消防花灑因意外爆頭導致灑水, 需唔需要通知消防處?
5. 為何地鐵站只會於商舖範圍安裝消防花灑, 而非商舖範圍唔會呢?

1. 個人估計,因為維修時要關上灑水系統,所以要通知消防處
2. 有,即使無噴過,用舊了會少少滴水,就算唔係花灑滴,水管都可能會有少少滴
3. 可能係想響聲和消防鐘不同。
5. 地鐵本身設計並無預到咁多商舖,內裝花灑應是要提升商舖本身的安全。
6. 有些長者住屋,公屋室內真的有消防花灑。
samky20192 發表於 2010-1-22 00:49 | 顯示全部樓層
原帖由 Garfield 於 2010-1-21 13:19 發表

1.唔知,不過爆頭就會流水,喉管的流水感應制會CALL PANEL開泵、响鐘、直線通知消防...
2.所有水喉都會
3.花灑水鐘用水流驅動,與電動的構造唔同時
4.係,當然有辦法令佢唔响
5.地鐵站本來就無安裝消防花灑,而原本的設計係幾乎所有物料都防火,而咁大型而多人流通的地下設施,火警與水災都係咁大鑊
6.有
 樓主| Garfield 發表於 2010-1-23 11:02 | 顯示全部樓層

cn2661_2d32 發表於 2010-1-23 11:11 | 顯示全部樓層
原帖由 Garfield 於 2010-1-23 11:02 發表

既然火警與水災都係咁大鑊, 咁點解地鐵站商舖範圍仲會安裝花灑呢?

你係真唔知定真唔諗呢朋友.
灑水系統有幾可會真係灑到水深及膝.
同埋係有排水位的.留意下地鐵站牆邊.
灑水落來的水量點都少過排水位的排水量

火災三兩下就成個站冇左.
濕水點都冇火燒咁大破壞卦.
OTIS401 發表於 2010-1-23 14:58 | 顯示全部樓層
原帖由 Garfield 於 2010-1-23 11:02 發表

既然火警與水災都係咁大鑊, 咁點解地鐵站商舖範圍仲會安裝花灑呢?

咁你認為點解仲會裝先?

商鋪果D濕濕碎,頂多只係弄壞收銀機果D電器
但其他的地方(例如設備房)又唔同,果D係控制車站、甚至係整個地鐵的安全
一壞就隨時整個地鐵系統down哂都似
所以要用另一方式滅火(即係用BTM)

superay 發表於 2010-1-25 11:30 | 顯示全部樓層

原帖由 Garfield 於 2010-1-23 11:02 AM 發表

鐵路站(特別係地底)若然發生火警,影響會好大
所以滅火的方法講求有效,對乘客影響要小
救商戶唔可以用BTM因為會焗親人,滅火筒又唔夠快
唔裝花灑又要救得快,唔傷到人,基本上只有花灑可用。

至於設備房的問題上文有講,要補充少少,設備房的設計好貴而且貨沿少,用水救火真係全部唔要得都似