hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 隧巴601多問
開啟左側

[問題] 隧巴601多問

ahwo1933 發表於 2010-1-21 17:09 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

(一)請問九巴有無其他線嘅掛牌車柯打601,或者係601嘅掛牌車柯打其他路線?
(二)請問601點解咁多客量,到而家都無直梯嘅掛牌車,仲係用2000年開始落地行601行到而家嘅
    Dennis Trident 12m?咁樣係提升唔到601服務質素禍.
(三)我最近在秀茂坪見到民建聯掛banner,指601將會提早寶達頭車至0540,但係似乎仲未有動
   靜,此事是否屬實?
(四)有人話601星期一至五早上1100至1200寶達開九巴時段只開4部車,但乳豬紙列明該時段最
   疏都只是11分鐘一班,咁樣嘅話實際班次似乎同乳豬紙寫嘅格格不入喎.此事是否屬實?
~誰@359~ 發表於 2010-1-21 17:17 | 顯示全部樓層
原帖由 ahwo1933 於 2010-1-21 17:09 發表
(一)請問九巴有無其他線嘅掛牌車柯打601,或者係601嘅掛牌車柯打其他路線?巴士,鐵路,生活% S* @8 H5 T9 R# r
(二)請問601點解咁多客量,到而家都無直梯嘅掛牌車,仲係用2000年開始落地行601行到而家嘅
. Z: ^5 k4 a# p/ o    Dennis Trident 12m?咁樣係提升唔到601服務質素禍.* ^/ F, g9 n' k7 F+ d" v

1. 296C應該同601有唔少柯打既關係,好似601有車要做296C,但呢層我唔太清楚詳情
2. 好多時好客線就係因為客量好大,所以都唔會有直或者全直,例如238X都要有幾架躉清客
字大只顯得人自大
GN4157 發表於 2010-1-21 19:38 | 顯示全部樓層
DC3938 發表於 2010-1-21 19:47 | 顯示全部樓層

960都同601一樣都用電躉作主力車隊!
superay 發表於 2010-1-21 20:13 | 顯示全部樓層
原帖由 ahwo1933 於 2010-1-21 05:09 PM 發表
(一)請問九巴有無其他線嘅掛牌車柯打601,或者係601嘅掛牌車柯打其他路線?% f& {. Q: ^; ^) r
# O6 G0 }( z3 P3 l, l4 A* g    Dennis Trident 12m?咁樣係提升唔到601服務質素禍.
% {: X$ Z0 I/ e: U, e' p* U(三)我最近在秀茂坪見到民建聯掛banner,指601將會提早寶達頭車至0540,但係似乎仲未有動
. g  R, e3 r: ?9 {- W/ e9 @   靜,此事是否屬實?巴士,鐵路,生活8 u/ W* w, `& Q% g2 x
(四)有人話601星期一至五早上1100至1200寶達開九巴時段只開4部車,但乳豬紙列明該時段最2 T( w+ @+ z" O8 F) t7 U1 c  Q$ k
   疏都只是11分鐘一班,咁樣嘅話實際班次似乎同乳豬紙寫嘅格格不入喎.此事是否屬實?

2. 601偶然頂閘,又唔係咁易加班,若果換直梯車只會增加頂閘機會
況且批Trident除了舊少少之外,真的比大多直車好坐。
其實要提升服務質素,加車是最實際的,換車的提升並唔大。
KE7782 發表於 2010-1-21 23:29 | 顯示全部樓層
原帖由 GN4157 於 2010-1-21 19:38 發表

C603 - 08 星期一至五調走 601 一單
C603 - 09 星期一至五調走 601 一單
C603 - S01 星期六調走 601 一單
C690 - 05 星期一至五廠出調走 601 一轉
296A - S01 假日調走 601 一轉

601 調走他線
02 星期一至六調 ...

690–05是行一單後私康盛花園。
KE7782@27
TankKingEH9697 發表於 2010-1-22 02:34 | 顯示全部樓層

原帖由 superay 於 2010-1-21 20:13 發表

2. 601偶然頂閘,又唔係咁易加班,若果換直梯車只會增加頂閘機會
況且批Trident除了舊少少之外,真的比大多直車好坐。
其實要提升服務質素,加車是最實際的,換車的提升並唔大。 ...
雖然9年以黎都係同一款車做掛牌
但批車表現好穩定 清客能力亦都稱職
以601繁時/夜晚金鐘-寶達咁既高客量 用直梯車只會令到d客更難上車
尤其係天后-北角既客 繁時真係等幾班先有得企吓
坦克王EH 9697
koko 發表於 2010-1-22 18:05 | 顯示全部樓層
原帖由 ahwo1933 於 2010-1-21 17:09 發表
(四)有人話601星期一至五早上1100至1200寶達開九巴時段只開4部車,但乳豬紙列明該時段最' k- _9 h2 t4 H

有幾多部車行我就唔知, 但 1100 ~ 1200 等車的話 !!
一定超過11分鐘, 經常要等 15 分鐘左右 !!
打過去投訴好多次都係無改善 !!

有次打去問佢, 最近開出兩班車既時間 ...
相距有 16 分鐘, 我都唔知佢張 乳豬紙 有乜用 !!!! :@:@:@:@:@
52635130 發表於 2010-1-22 18:32 | 顯示全部樓層
原帖由 koko 於 2010-1-22 18:05 發表

有幾多部車行我就唔知, 但 1100 ~ 1200 等車的話 !!
一定超過11分鐘, 經常要等 15 分鐘左右 !!

601 呢個鐘數行 5 架,每 13 分一班。

都維持左 3 年幾時間係咁 ... ...

樓主| ahwo1933 發表於 2010-1-23 13:15 | 顯示全部樓層

原帖由 52635130 於 2010/1/22 18:32 發表

601 呢個鐘數行 5 架,每 13 分一班。

都維持左 3 年幾時間係咁 ... ...

咁請問呢5部車係出咩字軌?