hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 歐洲火車遊河查詢
開啟左側

歐洲火車遊河查詢

FBI2 發表於 2005-11-12 17:54 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

本人將於明年前往芬蘭留學,期間打算去歐洲部分地方購物和遊火車河.
請問哪些火車路線值得去搭???幾多錢???我暫時有以下打算:

1)德國ICE-3, 法蘭克福<>科隆
2)法國TGV, 巴黎<>里昂
3)EURO-STAR,巴黎<>倫敦
4)芬蘭VR,赫爾辛基<>聖彼得堡
5)芬蘭VR,赫爾辛基<>聖誕老人村
6)芬蘭VR,坦佩利<>JYVASKYLA(我將會居住的地方)
8)UK,倫敦<>伯明翰

如果財政許多,想去埋莫斯科,但由於俄國治安好差(去
ST.PETERSBERG都要小心D),故多數改去愛沙尼亞,甚至
唔去.
屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
wally 發表於 2005-11-13 01:52 | 顯示全部樓層
Well... How about London-Edinburgh with GNER and from Edinburgh-London with Virgin Train??? Up with GNER along UK East coast and return with Virgin Train along West coast...
Also, train fees vary in UK but you could check the price on www.nationalrail.com
wesley 發表於 2005-11-16 12:57 | 顯示全部樓層
除左Euro Star, 你都應該買歐洲既火車證

以你響歐洲地方留學, 我建議你去書店搵本簡培發先生出既<<歐洲自助遊>>, 呢本書係唯一一本有介紹響歐洲留學用既歐洲火車證, 同我地去唔超過3個月歐洲旅行用既歐洲火車證係另一回事

印象中呢隻係分區既, 你要睇你去邊d地方, 就買呢個zone, 呢個火車證偉大之處係包埋英國(我用既歐洲火車證, 當時唔包英國同捷克, 我去呢兩個國家都係坐coach多)

但想去齊全歐洲, 要買既zone自然會多, 當然會貴d, 但印象中zone既規劃十分有人性, 去到當地問旅行社會清楚d啦

除左Frankfurt an Main<-->Koln我坐過外, 其他我都比唔到資料你

但有睇過其他朋友既遊記, Helsinki<-->聖誕老人村既資料

印象中係坐7-8個鐘, 完全沉悶, 到聖誕老人村時間又差
如果唔係即刻走, 就要等大半日後既下班車既路線, 你要搵地方投宿
坐原車即走既話又無乜時間去參觀, 留響度睇聖誕老人又唔會用好多時間
總結成個聖誕老人村既火車服務, 就係兩個字--把鬼

不過我都唔敢肯定係唔係咁, 你最好search下
 樓主| FBI2 發表於 2005-11-17 10:09 | 顯示全部樓層

[ref=422154]wesley[/ref]  在 2005-11-16 12:57 PM 發表:

除左Euro Star, 你都應該買歐洲既火車證

以你響歐洲地方留學, 我建議你去書店搵本簡培發先生出既<<歐洲自助遊>>, 呢本書係唯一一本有介紹響歐洲留學用既歐洲火車證, 同我地去唔超過3個月歐洲旅行用 ...

如果我由英國倫敦出發,先坐EUROSTAR去巴黎,再坐夜車去
蘇黎世,跟住落羅馬,然後去維也納,跟住去德國,之後去
阿姆斯特丹,跟住去布魯塞爾,之後返法國轉船去英國.
如果全程都係火車,時間係點?TOTAL價錢幾多?有邊條
線係長途+夜車?

另外,以上地方有沒有青年旅舍,宿費如何?
屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
89B 發表於 2005-11-17 13:28 | 顯示全部樓層
[ref=422907]FBI2[/ref]  在 2005-11-17 10:09 AM 發表:

如果我由英國倫敦出發,先坐EUROSTAR去巴黎,再坐夜車去
蘇黎世,跟住落羅馬,然後去維也納,跟住去德國,之後去
阿姆斯特丹,跟住去布魯塞爾,之後返法國轉船去英國.
如果全程都係火車,時間係點?TOTAL價錢幾多?有 ...

你呢批問題好多都over C1版範圍(YH, 巴士),搬去A9版問可能好D;)
....不過OT小小Euroline 有Coach由倫敦開往歐州,當然架巴士會上埋船
好似法蘭克福每天都有巴士去倫敦,價錢平過火車

淨番Euro star我上次由London單程去布魯塞爾出飛時,d staff auto
出了張來回票,佢話買來回票(包來回比利時任何車站)做特價#:-[,
只係貴過單程用火車證價小小.....

所以勸你出火車證時先留意行程目的地有無做長途火車票特價,
有無一d特惠日票,e.g:德國巴代利亞省交通證(15Euro全日任搭省內巴士火車...)

仲有近年有好多歐州有好多廉價航空公司出現, 票價只是數十多Euro一程,
已經可以由倫敦飛到西班牙/挪威,今本無乜當地人去搭成晚火車+Eurostar#:-X

所以近年Eurostar同其他長途EC/EN甚至Euroline Bus都同被廉價航空公司打殘#:-X

宜家德國DB的EN,NZ都要割價均一29Euro....日間指定EC班次做十多Euro...
而且近年仲用招牌的ICE行通宵固定班次同夜行Coach鬥以吸引通宵客:
(高鐵列車正式行通宵班次德國都算係全世界首創;))

昨年小弟由法蘭克福去慕尼克,發現比以前多了班ICE通宵班次(每日),
我以往訓日本d 489/583系特急形EMU就試得, 歐州訓EMU都未試過;)
於是好奇下專登改行程住少晚YH試搭下......
,居然班車是用最新的ICE-T行:.....真係有攪好訓#:-zzz

[ Last edited by 89B on 2005-11-17 at 13:33 ]
世界火車/巴士站巡禮2015 復活
 樓主| FBI2 發表於 2005-11-17 16:02 | 顯示全部樓層
[ref=422996]89B[/ref]  在 2005-11-17 01:28 PM 發表:

你呢批問題好多都over C1版範圍(YH, 巴士),搬去A9版問可能好D;)
....不過OT小小Euroline 有Coach由倫敦開往歐州,當然架巴士會上埋船
好似法蘭克福每天都有巴士去倫敦,價錢平過火車

淨番Euro star我上 ...

不過,火車是否有很多小偷?如果我只有兩個人去,甚至
我單獨坐夜車的話,如何注意個人安全?

另外,如果由德國經丹麥和瑞典去芬蘭的話,是否很費時?
wesley 發表於 2005-11-19 01:05 | 顯示全部樓層

印象中, 歐洲火車證係好似包Stockholm<-->Helsinki既渡輪, 或者係有優惠價, 無人會坐上去北極圈再落返黎既火車掛, 成十幾個鐘, 船早就到啦

仲有, 你第3個問題仲係問價錢, 我都介紹左你去買歐洲火車證啦, 雖然89B兄話有優惠, 但你要好好計下啦, 你要坐幾耐火車, 你亦無可能一次過買晒所有車票, 咁你去到芬蘭可能仲有好多火車要坐時, 你就最好計下邊種會平d啦, 但以正常計, 歐洲火車費貴, 應該火車證會化算d既

歐洲夜車臥鋪係可以鎖門既, 咁成個房間就係房入面既人既天地, 當然自己行李一定要小心, 貴重財物一定要跟身, 如果係Back Packers既話就攬住個pack訓最安全啦

我坐過3程臥鋪(Salzburg-->Zurich), (Koln-->Kobenhavn), (Oslo-->Bergen), 挪威既臥鋪就3人一間房, 比較豪華, 德國架車就平實無花巧, 奧地利果程就太夜啦, 上到車就訓, 都無留意架車係點, 但最正就係有早餐派

[ Last edited by wesley on 2005-11-19 at 01:13 ]
89B 發表於 2005-11-19 09:27 | 顯示全部樓層
[ref=424243]wesley[/ref]  在 2005-11-19 01:05 AM 發表:

印象中, 歐洲火車證係好似包Stockholm<-->Helsinki既渡輪, 或者係有優惠價, 無人會坐上去北極圈再落返黎既火車掛, 成十幾個鐘, 船早就到啦

仲有, 你第3個問題仲係問價錢, 我都介紹左你去買歐洲火車證啦, ...

我坐夜行列車基本上有歐州各國都坐個,猶其是坐席卡...

印象中瑞典,挪威,法國及德國國內的NZ的坐席卡都改了好似日本特急列車的開放式佈置.......

至於德國(包括D/EN),意大利,東歐等國派車行的夜行坐席佈置仍維持舊式包箱座席格局,部份更本來是3+3寢室卡摺起D床...

當然兩者中以後者包箱座席格局因為可以鎖門最安全;)

另外我坐包箱座席卡假如早上加上並非繁忙期當然可以(一人一房)
不過如果該列車的座席包箱都坐了人,我會先揀女人/婦女/小孩的包箱....
比較安全,
相反遇到一些食煙及貌似"拉登"的人仕坐入我個座席包箱的話我通常坐過另一座席#:-/

另外EC,EN列車通常是由多國客車混結,找對保養好的國鐵客車坐都好仲要,
因為有些歐盟國鐵客車的保養真係連大陸都不如#:-/...
世界火車/巴士站巡禮2015 復活
ksmbh 發表於 2005-11-20 17:53 | 顯示全部樓層
[ref=423087]FBI2[/ref]  在 2005-11-17 04:02 PM 發表:

不過,火車是否有很多小偷?如果我只有兩個人去,甚至
我單獨坐夜車的話,如何注意個人安全?

另外,如果由德國經丹麥和瑞典去芬蘭的話,是否很費時?

我就冇係火車遇過小偷,
不過我覺得東歐不如傳聞中危險,
波蘭華沙比較人多要小心
但如捷克幾天下太平~
反而法國巴黎,尼斯,英國倫敦等西歐大城,
都請小心財物,
尤其法國治安不如想像中好的...
ksmbh 發表於 2005-11-20 17:53 | 顯示全部樓層

[ref=419009]FBI2[/ref]  在 2005-11-12 05:54 PM 發表:

本人將於明年前往芬蘭留學,期間打算去歐洲部分地方購物和遊火車河.
請問哪些火車路線值得去搭???幾多錢???我暫時有以下打算:

1)德國ICE-3, 法蘭克福<>科隆
2)法國TGV, 巴黎<>里昂
3)EURO-STAR, ...

波羅的海小三國
(包括愛沙尼亞)
國與國之間的火車服務甚不發達,
建議搭過夜巴士往來~