hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 東鐵信號故障,全線暫停(19:20分事發,20:20分恢復正常) ...
開啟左側

東鐵信號故障,全線暫停(19:20分事發,20:20分恢復正常)

前KMB員工家屬 發表於 2010-1-23 01:12 | 顯示全部樓層

原帖由 PoohPoohJoe 於 2010-1-22 20:52 發表

呢個出自百載鐵道情一書(不過可能你睇過第二樣野都有)
係就係可以搬去任何一個車站度做
但而家唔係個OCC有問題
係資料由路軌去OCC度有問題
所以搬去第二個站未必有用
因為資料可能依然未能正常傳輸 ...

fall back OCC設於火炭站, 但問題是網絡數據傳送有問題

即使去到fall back的OCC, 一樣發揮不到OCC的功能, 所以不去也罷.
板主無能, 亂咁罰人, 杯葛R1
on11358 發表於 2010-1-23 02:21 | 顯示全部樓層
原帖由 mmlcs36 於 2010-1-22 23:42 發表

上頭冇清楚的指令
前線的多多人都唔夠啦

標準庶民的想法
事實上好多野真係要繁忙時間要試到
拿起手都講到幾個,
信號延誤
可行班次
電力供應...

呢D要就算在非繁忙時間特意係咁加車做觀察都唔會睇到
因為單 ...

正如隧道緊急演習都要安排一定數量演員參與先有效果,
當然並非每次都如港鐵所願,路面環境影響緊急接駁派車已經係其中之一。
ArnoldC 發表於 2010-1-23 02:54 | 顯示全部樓層
小弟突發奇想,如果叫人先搭西鐵,然後由南昌同錦上路分別提供接駁巴士入沙田同埋上水/大埔,咁安排會唔會好啲?
kychung 發表於 2010-1-23 02:57 | 顯示全部樓層

回復 82# 的帖子

其實IT野不嬲都係咁化學
就算develop果時整到幾咁"自我感覺良好"
到用果時唔到出問題都唔知有問題
操作錯誤就更加難避免
你平時用電腦都會click錯地方打錯字啦
所以我已經無撈IT呢行好耐
南粵急行 rail.kychung.com
cat666 發表於 2010-1-23 03:09 | 顯示全部樓層
事後孔明:1.試机或testing梗有Back-up and Contingency Plan la.

2.点解吾找站員上車行慢速 
                    3.如果你用Radio問得晒列車係邊度、咪逐隻放。
                    4.波口梗係用舊木頂住行啦。
                    5.搬到Back up OCC未必吾得、只不過搬得来都攪掂。
                     6 .   以前都會做呢動作又吾見...

真係百年一遇、好一份生日礼物
kkt 發表於 2010-1-23 03:36 | 顯示全部樓層
如果以前仲係KCR
行ATP CUT-OUT
睇傳統四色/三色信號
行絕對閉塞區間行車方法
可能都仲維持到10-15分鐘一班車
唔駛好似咁
成個鐘無車行
仲要趕哂d客落車

東鐵同原MTR o既行車線好唔同
用MTR o既野全套搬過東鐵簡直係笑話
而家根本就想廢左傳統信號
以前只要有second man就可以行lineside speed
而家...

雖然MTR擺明係食KCR
但兩間公司合併
管理層係咪應該都睇番KCR o既優點呢?
取兩間公司之長
取長補短
咁先係最佳o既方法
而家係唔係都夾硬將你o個套硬銷比人
效率同成效係咪最佳呢
值得MTR o既管理層深思

評分

參與人數 1aPower -3 收起 理由
mmlcs36 -3 擺明插水,前面已經有人話左係ERCC死LOR,邊到 ...

查看全部評分

cat666 發表於 2010-1-23 03:48 | 顯示全部樓層

吾會呀!人地覺得我先係做鉄路、你公司就係做鉄路做到執笠、仲要幫你執手尾、仲聽你。
你可以話我偏見,但係由眼睇耳聽lor。
一個悲劇
HU6455 發表於 2010-1-23 14:10 | 顯示全部樓層
原帖由 kkt 於 2010-1-23 03:36 發表
雖然MTR擺明係食KCR
但兩間公司合併
管理層係咪應該都睇番KCR o既優點呢?
取兩間公司之長
取長補短
咁先係最佳o既方法
而家係唔係都夾硬將你o個套硬銷比人
效率同成效係咪最佳呢
值得MTR o既管理層深思

講得岩, 但事實係所有MTR o既管理層, 只會覺得MTR既system係最好
效率同成效唔佳係員工問題
無論發生咩問題, 都係員工問題, 管理層係絕對正確
KCR呢幾個字每只係代表次一等既野(無論係人定事)

HU6455 發表於 2010-1-23 14:27 | 顯示全部樓層
不過件事上入面, 最荒謬既係話只有一萬人受影響.
當香港人係傻咩, 繁忙時間得一萬人搭車.
ES464470X 發表於 2010-1-23 14:42 | 顯示全部樓層

原帖由 HU6455 於 2010-1-23 14:27 發表
不過件事上入面, 最荒謬既係話只有一萬人受影響.
當香港人係傻咩, 繁忙時間得一萬人搭車.

東鐵每日乘搭人次都有80萬或以上啦,
繁忙時間一個鐘內又點只1萬人,
好心作數都作好d....前日我聽到1萬人受影響都笑左出黎