hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 東鐵信號故障,全線暫停(19:20分事發,20:20分恢復正常) ...
開啟左側

東鐵信號故障,全線暫停(19:20分事發,20:20分恢復正常)

busfunfun 發表於 2010-1-22 00:05 | 顯示全部樓層

原帖由 namlung 於 2010-1-21 20:40 發表
剛才新聞提到,月台資訊屏熄左,
無法顯示下一班列車幾耐先到,
次次有故障地鐵都會熄左個資訊屏
呢樣係地鐵既強項......

如果東鐵仲係KCR管理,
個月台資訊屏仲會唔會比人熄左? ...

架車唔郁
熄同開都冇用la

又抽港鐵水......
samky20192 發表於 2010-1-22 00:07 | 顯示全部樓層
又好難怪港鐵,突發故障未必可以預算幾時整好,
就算預先每個站泊定兩部巴士,CALL人返來開車
都要半個鐘啦,都未計塞車返唔到黎...

大堂當然一個職員都冇啦,人手精間左,有人都去
左廣播同貼指示,邊度搵人企大堂,比起前地鐵線
車站,已經多左個月台長,算唔錯啦...

東鐵唔係可以行全手動咩?維持有限度服務都好呀
,攪到咁大鑊...
dippy 發表於 2010-1-22 00:13 | 顯示全部樓層
B-KAA 發表於 2010-1-22 00:22 | 顯示全部樓層

原帖由 samky20192 於 2010-1-22 00:07 發表
大堂當然一個職員都冇啦,人手精間左,有人都去
左廣播同貼指示,邊度搵人企大堂,比起前地鐵線
車站,已經多左個月台長,算唔錯啦...

東鐵唔係可以行全手動咩?維持有限度服務都好呀
,攪到咁大鑊...

Cut o左個 "concourse", 再 cut 埋 "TO" (唔開 "孖窗") 同 "FAO", 一更就已經少o左 兩/ 三 個職員啦 ... ...

東鐵行全手動 ... ... 若果 ERCC 無問題就得.
今次正正係 ERCC 出o左問題, Control Console 未能監控列車而 system halt,
ATO/ PM/ RM 通通都行唔到 ... ...
B-KAA 發表於 2010-1-22 00:24 | 顯示全部樓層
原帖由 dippy 於 2010-1-22 00:13 發表
想問下東鐵有無得由各站頭各自搞
因為月台有個位有show到區間的資訊

PIDS 當然有得 local 開關啦.
DE5729 發表於 2010-1-22 00:31 | 顯示全部樓層
原帖由 B-KAA 於 2010-1-22 00:22 發表

Cut o左個 "concourse", 再 cut 埋 "TO" (唔開 "孖窗") 同 "FAO", 一更就已經少o左 兩/ 三 個職員啦 ... ...

東鐵行全手動 ... ... 若果 ERCC 無問題就得.
今次正正係 ERCC 出o左問題, Control Console 未能監控 ...

其實可唔可用ATP Cut-out + Temporary Block Post(Station to Station Working)
由車站自己做Local Control?
但問題係車站搵唔搵到咁多人做領航員同Handsingalman~?

B-KAA 發表於 2010-1-22 00:46 | 顯示全部樓層

原帖由 DE5729 於 2010-1-22 00:31 發表

其實可唔可用ATP Cut-out + Temporary Block Post(Station to Station Working)
由車站自己做Local Control?
但問題係車站搵唔搵到咁多人做領航員~?

今次係因 Control console 出問題而 system halt ... ...

行 Cut-out + "S to S" ... ...
東鐵 Cut-out Mode, max 行 10km/h, 每車一 Pilotman (仲要係車站 supervisor grade),
再加每站上下行線月台 headwall 各一 handsignalman ... ... 人手上不可行, 實際上不可行,
而全線行 Cut-out ... ... 路程時間太長, 更有一定危險性.
ES464470X 發表於 2010-1-22 00:51 | 顯示全部樓層
原帖由 B-KAA 於 2010-1-21 23:49 發表
......
唔係好見有職員 ... ... 無計啦, 個個 "前 K 站" 都 cut  head-count,
唔好再指望好似以前咁有咁多職員去招呼你啦

睇黎下次東鐵/其他重鐵有咩較嚴重事故,
乘客一係留係車站等故障完,
一係就立刻出閘自己揾車搭算,
想退票或詢問故障延誤時間等都未必有人得閒答你/幫你,
而且人手不足, 就算有接駁巴士都好難有稍為好少少的人流管理
出閘等接駁巴士, 隨時等到故障完先上到車
(因為實有大把人唔知點排隊, 個個係度打尖爭上車)

mmlcs36 發表於 2010-1-22 01:20 | 顯示全部樓層
on11358 發表於 2010-1-22 01:24 | 顯示全部樓層

原帖由 ES464470X 於 2010-1-22 00:51 發表

睇黎下次東鐵/其他重鐵有咩較嚴重事故,
乘客一係留係車站等故障完,
一係就立刻出閘自己揾車搭算,
想退票或詢問故障延誤時間等都未必有人得閒答你/幫你,
而且人手不足, 就算有接駁巴士都好難有稍為好少少的人流管 ...

其實次次都有o甘既情況,K16未取消果陣都試過兩次預到同樣情況,
一落車就見到後面有推鐵欄,已經估到東鐵線出事,搭果班車即刻變左緊急接駁。