hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 港府擬重組巴士線改善空氣
開啟左側

[問題] 港府擬重組巴士線改善空氣

Gary_B 發表於 2010-1-22 15:47 | 顯示全部樓層

回復 10# 的帖子

一向部份巴士迷一見到「重組巴士服務」就100%等同「迫你搭鐵路」
053h4 發表於 2010-1-22 16:03 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
S3N92 發表於 2010-1-22 16:27 | 顯示全部樓層
原帖由 Gary_B 於 2010-1-22 15:47 發表
一向部份巴士迷一見到「重組巴士服務」就100%等同「迫你搭鐵路」

抽水對件事無幫助
咪打咁多有色飛機文啦,工程師
河灣西 發表於 2010-1-22 16:46 | 顯示全部樓層

以曾蔭權為首既特區政府拋個全盤交通、甚至城市規劃政策出黎先啦,
你日日嗌重組巴士線、換走歐二以下排放水平既巴士,
嗌到聲都失埋一樣冇用。

你成個特區政府一班盲毛高官外行管內行,
「永安廣場好舒服咁行去天星碼頭」都講得出,
遲下拆埋天星總站,
個樽頸位一定頂返轉頭。
真係坐冷氣房度屎橋既一班高官。

今次睇怕都係環境局拋D數據出黎啦,
你邱騰華近則搞去中石化單野,
遠則去跟進一下慳電膽券劑蘇州屎啦,
明害你老細,
以我所知涉案既代理曾經連士撻同慳電膽都冇貨賣畀人呀!

唔該你班差佬得閒就去D大街、橫街窄巷掃違例泊車走啦,
成條英皇道慢線老奉上落貨,
快線掘路年初一掘到年卅晚,
得返條中線,
重要好多盲毛私家車司機個車牌都唔知點考返黎,
無端白事衝入電車路行,
尤其炮台山道同英皇道交界西行。

高樓大廈左起右起,
城市規劃失衡,
條喉得五分咁粗,
你係咁開大個水壓咪爆囉,
點解政府班豬兜咁都唔明?

講你又唔聽,
剷你又話人剷你,
唔理性、好暴力,
要你對話又話出面群情洶湧、唔適合,
畀意見又話應該畀D有建設性既野,
喂,你想點呀?
你幾十餅一個月,
要我幫你諗埋,
洗唔洗幫你屙埋屎呀?
成個政府做埋D野係好討厭!

評分

參與人數 6aPower +20 收起 理由
happykeroro + 3 good
MP7638 + 3 同意!
barking + 3 講得好
3158 + 3 講得好
cktse + 3 講得好
DW8306 + 5 我好認同

查看全部評分

EE9255 發表於 2010-1-22 16:53 | 顯示全部樓層
原帖由 053h4 於 2010-1-22 16:03 發表
彌敦道, 旺角道的長途巴士, 係有好大需要重組, 有條件的路線應該要考慮分拆改特快
乘客係唔係真係因為好似區議會咁講, 重組係一面倒反對呢?

亂減班, 亂重組, 係人都要反對, 但係, 而家真係唔理咩情況
見到重組就好 ...
點解旺角道 D 長途巴士就要重組呢?
無錯架車當然唔係 10 個客有 10 個客響旺角落,
咁唔通可以拆一半車唔去旺角? 唔可能!
旺角本身已經佔有關路線大半數的客!
拆左線班次疏幾多? 慳到o既車有幾多?
總站擺邊, 拆左 D 線又點搵人管理?
拆線本來唔容易, 唔係你諗得咁簡單話拆就拆,
拆線講成本效益永遠唔夠一線過,
正如當年 269B/C 咁多車, 要拆, 都不容易,
更何況是旺角道一帶巴士線,可以點拆?
不是你相像中容易, 請細心諗下可以點拆先
053h4 發表於 2010-1-22 16:54 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
053h4 發表於 2010-1-22 16:57 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
barking 發表於 2010-1-22 17:51 | 顯示全部樓層
呢個咁既小角色政府
大事唔矯, 專矯小事
無得救

成日話大市場小政府
巴士正正係市場, 有乘客有市場, 才有巴士
麻煩各大小官員唔好執住條彌敦道就大造文章, 都要睇下其他主要幹道丫嘛
我自己住粉嶺好清楚,
十幾年前,停車場無人租,到今日供不應求,炒車位
十幾年前,周邊街道暢順行車,到今日通處違泊
明明最多係私家車等小型車輛...私家車無限制地出牌又點可以改善空氣?
053h4 發表於 2010-1-22 17:59 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
5號的前fans 發表於 2010-1-22 18:05 | 顯示全部樓層

原帖由 053h4 於 2010-1-22 16:57 發表

旺角本身過左銀行中心巳經落咁大半人咁樣行落佐敦, 尖沙咀, 係有效益嗎?
重有, 尖沙咀, 佐敦一帶成日因為條紅隧勁塞, 條條線都經常大脫班F$q?#m'S#Gg}y
我係佐敦, 深水埗等68x\69x, 十次起碼有兩三次等成大半個鐘都無車#V_Hrb[,q0Z r1x

1)  首先紅隧雖然成日塞車,但好少聽過會倒塞番佐敦(塞番過西廊果欄就成
     日聽,但同行彌敦道的68x,69x無關)。你都識講啦,68x,69x行彌敦道同
     長沙灣道呢d咁多燈的繁忙道路,加上屯門公路間唔中都塞塞地。脫班應該
     好正常啫(都未計車長缺勤,九巴自行收車同壞車呢d因素)。

2)  你一時又話要開尖咀特快線唔經旺角,深水埗,但你竟然係佐敦有268b/269b
     呢d特快線唔搭(你唔好話貴所以唔搭,特快線就是收咁貴),有港鐵又唔幫襯,
     跟往走去搭68x,69x同人話講大脫班 + 巴士行彌敦道以南載空氣(青衣同荃灣
     d人恨開特快線恨到流哂口水),講嘢咁前後矛盾我除咗o咀外都唔知講乜好。

3)   彌敦道成條都係繁時(起碼都8-10加4-7)禁區,貨車點樣上落貨啦(雖然到咗
      夜晚好多都唔係禁區,除咗近信和中心南行一段阻巴士埋站外)。而家唔係
      收到投訴或者交數都好少抄牌(好多時都係趕車走),你竟然同人講話成日
      抄牌(你泊低架車走咗去無人睇車俾人抄都唔好怨人呀)