hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 港府擬重組巴士線改善空氣
開啟左側

[問題] 港府擬重組巴士線改善空氣

LNChickenRice 發表於 2010-1-23 21:05 | 顯示全部樓層

[先Off-topic一陣,先道歉]政府想搞環保的話,
就拜託搬多幾間政府合署[次要部門而已]去新界
(沙田、大埔、上水、元朗、天水圍、屯門...
仲有幾個地方,可以塞得落幾個政府Back Office 0卦...)
帶一帶上面各大地方0既商業活動,
而唔係再堆各位去中環、旺角、尖沙咀,做「人肉吸塵機」...
到時又可以開少兩部巴士、的士去傳統旺區...(一乾二淨~)
[/off-topic完了,不喜勿扣分]

既然治唔到本,政府想搞治標方案...
唔係唔得0既...不過即使可以繞過區議會實施都好...
只要削錯路線同班次,或者合併後0既巴士路線過長而過度加價等等
都只會令本來想「減少經過繁忙地區0既巴士數目」0既目的變質

先講長途系列0既路線(包括隧道巴在內)
以上一類0既巴士服務,
本身已經有直接接載「長距離車程乘客」0既第一線分流作用
(鐵路反而係先載到最近0既車站,先再作分流處理)
貿然取消只會加重鐵路負荷,仲有係鐵路出現事故時0既大量乘客接駁0既問題...
[東鐵訊號事件只係其中一個可能出現0既場境,
如果晌荃灣線發生「全線停」0既事件的話,恐怕除0左人龍之外,
另加送大量粗口「問候」語,甚至乘客之間0既衝突...]
另外,減少長途巴士班次亦會令村巴「有機可乘」...
因減得加...所以要搞重組長途線,真係要非常小心

反而中、短途線會係政府削班行動0既「最大目標」
講起大規模重組路線,上一次都已經係198x年0既事[請賜教,謝]
25年來鐵路新線0既出現、新巴士路線0既開辦等等
都對當日大重組後0既巴士網絡造成程度不一0既影響...
(例如13x全日化,215x0既開辦,對1A呢條傳統大線0黎講
間接地令尖沙咀去九龍東0既乘客改變坐1A 0既習慣..)
問題係,今次九龍方面0既大重組...
亦都會演變成另一次巴士網絡0既再定位(不過,改得好唔好,小弟都難以一言言盡...
始終治本0既方法已經係一個off-topic 0既做法...)

個人認為有可能晌九龍繁忙地區出現0既重組:
(1)10、24有機會合併,成為啟德地區0既「701」...
[到時796c晌太子道東(啟德之前)0既獨營地位終結]
(2)部份傳統大線0既支線取消,變成同新巴720系0既另類班次(如:5A,6A)
(3)循環線改道(27改行洗衣街...等等)
(4)更多巴士路線改行上海街等等繁忙地區外圍0既道路...
(5)2c、203、208等等「豪華」巴士0既取消、縮減
[換上了更多轉乘優惠0既外區中短途駁腳線]
(以上內容如果成為事實,實屬不幸...)

PS 一開始就off-topic講「繁忙地區太繁忙」
小弟0既重點係:如果80-90年代先出現0既「新市鎮」
可以如沙田、荃灣0既發展成功的話...
唔止巴士服務0既問題,更多深層次先解決得到0既問題都可以「不藥而癒」
問題係:政府到底有無認真考慮過小弟0既Off-topic治本之道呢?
(小弟0既代答:「沒有~」)
嶺南雞飯老矣 尚能飯否??
CSHUNG 發表於 2010-1-24 16:45 | 顯示全部樓層
原帖由 happykeroro 於 2010-1-22 19:16 發表
真係得意
以前既巴士仲多過而家, 點解污染既源頭一定來自巴士? 唔會來自其他車輛?
政府已經盡量要求巴士公司用更環保既車黎行, 但情況有得到改善嗎?
最後政府都係要求巴士公司cut班及重組

班高官日日都係坐私家車,  ...

agree

都唔明點解成日講汽車排放污染=100% from 巴士????
香港d私家車就算幾環保, 相比私家車同公共車輛既數目, 都知la~
鐵路環保咩? d 電部分都係黎自發電廠.......
重組巴士路線提升效率係絕對岩,
不過借咩環保為名, 促進鐵路壟斷就一定要反, 可惜而家既政府就係做緊ed野,
成日話政府保鐵, 有冇人諗過點解???
個人覺得:
1) 政府係鐵路公司大股東/全資擁有(前九鐵及前前地鐵), 起鐵路既時候要融資借錢/以任何形式補貼, 通車之後拍蒼蠅點回本? 點塞住批錢既個班議員個口?
2) 鐵路上蓋物業=$$$$
3) 政府要比人睇佢有野做過, 例如環保, 但係又唔敢得罪有錢揸私家車個班, 日日塞車阻q住個d秒秒鐘幾百萬上落既市民, 咪搵你班巴士客"制"旗
4) 起條鐵路出黎大條道理收車費有$可以落袋, 起條路出黎除非收費, 否則好難直接收返成本. 你d人個個走去搭巴士, d 巴士又特快, 又點對點咁, 佢條鐵路等摺?
  發下up瘋, 不喜勿插
Snoopy@FB8617 發表於 2010-1-24 22:05 | 顯示全部樓層
原帖由 CSHUNG 於 2010-1-24 16:45 發表

agree

都唔明點解成日講汽車排放污染=100% from 巴士????
香港d私家車就算幾環保, 相比私家車同公共車輛既數目, 都知la~
鐵路環保咩? d 電部分都係黎自發電廠.......
重組巴士路線提升效率係絕對岩,
不過借咩環 ...

但政府又係唔係真係咁保鐵呢?
好多同港鐵直接競爭既路線都依舊存在...
士刁拔尼.奧 發表於 2010-1-24 22:22 | 顯示全部樓層

如果重組後係真係方便到人而又價錢吸引既話我諗普通有車之人都會轉坐巴士既
但係果d住響半山果埋人,就算你加幾多倍油稅佢地都唔志在,最後做黎得個吉

仲有...有唔少地方係楂車平過坐車既,政府有冇理過呢d人呢?

油價貴,唔少人咪轉用私家油囉....價錢平一半但係質素就.....如果咁既話咪反而對空氣仲有害?
CZ_6686還錢!
EH2674 發表於 2010-1-24 22:56 | 顯示全部樓層
全部政府員工搭地鐵而唔係揸車/乘坐私家車返工既話,我個人支持
victor888 發表於 2010-1-24 23:37 | 顯示全部樓層
原帖由 士刁拔尼.奧 於 2010-1-24 22:22 發表
如果重組後係真係方便到人而又價錢吸引既話我諗普通有車之人都會轉坐巴士既
但係果d住響半山果埋人,就算你加幾多倍油稅佢地都唔志在,最後做黎得個吉

仲有...有唔少地方係楂車平過坐車既,政府有冇理過呢d人呢?

油價貴,唔 ...

住半山=/=開車上班
就算係有車的半山居民,亦唔一定係開車上班。有D只係送小朋友番學之後跟住番屋企泊低部車再轉乘公共交通上班

住半山=開車上班 呢 concept 我只可以話係 「does not apply to everyone」