hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2010-2011年度西貢區巴士路線發展計劃
開啟左側

[服務調整] 2010-2011年度西貢區巴士路線發展計劃

DE2889 發表於 2010-1-22 21:09 | 顯示全部樓層

原帖由 victorwong888 於 2010-1-22 20:47 發表

啱啱留意到98A在2011年十二月仍未全冷,
好可能熱狗唔會在九巴之前承諾的2011年全退,
而早期加冷綫的98A可能成為最後一批全冷綫之一 ...

仲有93K是否在2011年都未全冷
鄧麗欣fans
~誰@359~ 發表於 2010-1-22 21:10 | 顯示全部樓層
原帖由 053h4 於 2010-1-22 21:06 發表

如果A車真係明顯快過E車, 我真係唔相信, 部份乘客唔考慮更快的服務啦
5 A0 z0 @& q6 R) _% ]6 o而家E22A, 真係好多人話"車程過長"

E22A由將南去機場,其實只係一個鐘多少少既事
所謂既車程過長,只係因為E22A閒閒地o係將軍澳遊差不多半個鐘先搞成咁
字大只顯得人自大
ben2004 發表於 2010-1-22 21:12 | 顯示全部樓層
692 cut 就好應該
690 都仲有上山客喎
694 cut 平日非繁時都 ok, 但係假日客量好似都唔算差喎

原帖由 FBI2 於 2010-1-22 21:04 發表

至於24元和45元,其實不是什麼問題,E22收平過A22一半有多,A22一樣有不俗客量.寶林和坑口有不少較富有的居民,他們不在意去機場的價錢,不過,同樣hkitalk.net: K0 c  ?. o4 z. W9 w
不會在意的調景嶺,反而不能享受這個特快服務,可能會有點不滿.

A22 o既「不俗客量」, 主要係土瓜灣打後去機場
同埋佐敦打後 7 蚊返藍田 ...
如果話起觀塘道, A22 去到大子道東都係吉車都唔出奇
觀塘道之前搭 E22A, 時間都唔會差好遠, 反而仲平一截
ATR175@89X 發表於 2010-1-22 21:12 | 顯示全部樓層

298E返放工都排到輪米咁,仲cut??
690話轉兩味,但係睇區議會28號開會議題就話要求690早開d頭車
睇黎到時嘈得幾勁

ATR175@296M
053h4 發表於 2010-1-22 21:14 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
~誰@359~ 發表於 2010-1-22 21:15 | 顯示全部樓層
原帖由 053h4 於 2010-1-22 21:08 發表

就第一點, E22B 而家客量都唔係多, 根本無條件全日
可況, 對將軍澳居民來就, 計行車時間而言, E22B同E22A無大分別

1. E22A除左早晚兩個時段,客量本身都唔係好
2. 而家個方案只係令資源更加重疊,E22A同埋A29一個鐘夾埋開四班車互相搶客
而家E22A都拍緊蚊,唔通加多條A29又會有改變啦喎
3. 當年E22A上山既原始方案被否決既原因,主要係因為將南客尾站變頭站
咁既然而家又唔係唔夠車,想快D又唔一定靠A線(E22P根本就係條行E車既A線…)
E22A都係得個別時段好客,畀寶林坑口將南HOLD住13架車
仲要觀塘冇埋條E22P,何必呢
不如放條E22B全日去將南,將A29既車開返條跟E22P咁行既E22A補埋頭尾站個BUG
咁SUPPOSE對所有人既得益會比較大
字大只顯得人自大
FBI2 發表於 2010-1-22 21:15 | 顯示全部樓層

原帖由 ~誰@359~ 於 2010-1-22 20:57 發表
意見:

1. E22A上康盛,真係better than nothing
但係,條A29行完寶林同坑口就上隧道
仲要同一時間E22A要照行寶林坑口(見唔到有話改道),咁樣開A29其實好帝
之後殺埋E22B就搞到觀塘道冇埋條E22P…嘩
完全感受到坑口寶林將南客 ...

其實去機場係咪一定要E線呢?
冇錯,E線係平好多,但係唔係因為呢個原因而有錢唔賺.城記E線既站牌唔會寫條線去機場,只寫去赤立角,就好明顯見到城記好想乘客搭A線啦.
其實當初拎E22去拆E22A已經係錯既決定,將軍澳需要的是一條A線,而不是E線,個半鐘先入到機場仲要左兜右兜先到,你係將軍澳居民都怕,同
樣情況可以應用於E34既天水圍客. 有時唔係話平就大晒,要睇番區內最有需求的是那一班人. A33點解會變番做E33P,就係因為本身兜路,同埋
屯門區整體有錢人比較少,再加上E33本身已經很直接.不過,將軍澳的性質不同,A線對他們快好多,而且是他們多年爭取的.

反而E22P改上山,最大阻力係麗港城,因為呢個係糧倉,觀塘道冇左E22P,仲有E22A,入赤立角大可以停觀塘道各站,這樣便可解決早上觀塘道去
赤立角既問題.
屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
~誰@359~ 發表於 2010-1-22 21:16 | 顯示全部樓層
原帖由 FBI2 於 2010-1-22 21:15 發表

其實去機場係咪一定要E線呢?
冇錯,E線係平好多,但係唔係因為呢個原因而有錢唔賺.城記E線既站牌唔會寫條線去機場,只寫去赤立角,就好明顯見到城記好想乘客搭A線啦.
其實當初拎E22去拆E22A已經係錯既決定,將軍澳需要 ...

原帖由 053h4 於 2010-1-22 21:14 發表

咁你話, 而家A29係唔係一個解決方案?
起碼將軍澳唔洗遊咁耐, 又直去黃大仙

o係仲有轉彎餘地既時候,呢個E22系同A29既重組絕對唔係最好果個PLAN
個問題主要係E22P同埋將軍澳會HOLD住一條E線再加一條A線
如果係要A線的話,咁大可以畀E22A變成一條A線
講真,而家E22AB夾埋有13架車,呢個方案城記都係用盡13架車去做
E22B全日落將南,都係用8架車,咁剩返5架車就可以拎去開A線啦…雖然班次會比較衰
但衰極唔及E22P畀人踢左上山,同埋o係觀塘道見到拍晒蚊既E22A同A29…

字大只顯得人自大
FBI2 發表於 2010-1-22 21:19 | 顯示全部樓層
原帖由 ~誰@359~ 於 2010-1-22 21:15 發表

1. E22A除左早晚兩個時段,客量本身都唔係好
2. 而家個方案只係令資源更加重疊,E22A同埋A29一個鐘夾埋開四班車互相搶客
而家E22A都拍緊蚊,唔通加多條A29又會有改變啦喎
3. 當年E22A上山既原始方案被否決既原因,主要係因 ...

不過城仔開條A線賺到既錢,點都會比開條E線賺既錢多啦。
因此,將軍澳不宜再開E線。
屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
kay 發表於 2010-1-22 21:19 | 顯示全部樓層

其實今鋪新記會唔會借690,692,694爭議,咁796B就少d反對聲博取消變798?
世界很簡單 人類很複雜