hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) KTL脫班問題
開啟左側

KTL脫班問題

daniel96513 發表於 2010-1-25 19:26 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

相信大家都知道k-train比m-train慢,搞到KTL成日脫班。
小弟每天都要由長沙灣去彩虹返學,所以都"深受其害"。

有次早繁搭車返學,去到太子轉車,我等左成8分鐘都冇車。
與此同時,TWL已經黎左4班車,到第5班黎既時候,KTL先有車黎。
D人龍(堆)仲差D逼到TWL既乘客落唔到車

到今日,我大概6:22p.m.落到彩虹4號月台,岩岩送車尾,所以就無聊咁計時(班次)
之後架車走左,見到PIDS寫"油麻地   2分鐘",心知不妙,立刻去PSD前面排隊
3分半鐘後,終於有架A311黎到開門,逼到......
計完時,由上一班車開車到我班K車開車,用左4分36秒

到左鑽石山,月台超多人(正常)
之後閂門閂左6次先得,車門重開第5次既時候,仲有個乘客在座位上大叫"X"(噪口)

去到KOT,一如所料,等車既人塞滿成個月台......

結果,由CHH去KOT用左11mins

未知各位板友有冇同樣經驗呢???
NWCSS679 發表於 2010-1-25 20:02 | 顯示全部樓層
係呀! 其實係明唔明白點解而家TKL仲未轉K-Train,就係因為K-Train的影響,所以如果後車係M-Train,多數會追到前面抽K-Train,而KTL K-Train開始停車愈來愈唔準!
DIH 發表於 2010-1-25 21:09 | 顯示全部樓層
繁時通常K-train會因為不斷開閂門而好迫,後面架M-train追到,就好少人。
不過今日早繁觀塘綫西行,我搭架M-train樂富都開關門三次。

沙中綫沙中綫!我要沙中綫!
HE7921 發表於 2010-1-25 21:45 | 顯示全部樓層

莫講話K-train,連一向用開M-train既TWL於繁時也經常脫班

試過於平日下午六時許係荃灣站觀察,前車係2號月台上完客開走左之後,下班車都仲未到1號月台清客
期待香港出現載161人的E500 MMC
bananasims 發表於 2010-1-25 21:48 | 顯示全部樓層

回復 3# 的帖子

樂富係我坐過咁多個站最恐怖既站 黃大仙、鑽石山都無咁恐怖(我諗唔到其他形容詞代替恐怖,所以唔好扣我分…)
金鐘、佐敦都唔會好似我嗰次既經驗咁
上個禮拜二 10 點幾坐免費巴士去樂富等車,等咗 12~15(唔太記得啦)分鐘五架車(全部都係 K)都係迫唔入
本來隔 2~3 分鐘一架,後尾無啦啦 1 分鐘後有架 M-Train,嗰架就大把位坐,先上到車
不過去到九龍塘,又係水泄不通

九龍塘既乘客都話好少少,因為多人落車,上到
樂富得小貓三四隻,所以好難上

石硤尾觀塘方向(其實係上定下行?)都係有咁既情況

~~~
NWCSS679 發表於 2010-1-25 22:22 | 顯示全部樓層
樂富 站 既車中間好多時都入唔到。行去車尾(往油麻地)先勉強上到!

有冇發覺星期六五點幾去到七點幾,KTL/TWL都勁多人,但每抽車又相距三、四分鐘,真係逼都逼唔入。行去車尾,勉強逼到。試過由黃大仙去美孚,搭左成九個字車先到。 當中係等車耐,經常在樂富、九龍塘重開三、四次門以上。

點解呢個時候唔加密D班次? 反而西鐵就三至四分鐘就一班車!

有次我寧願轉東鐵、西鐵去美孚,都係差唔多時間,而且更唔駛行去車尾/車頭都有位坐!

好心港鐵星期六下午三時,收少兩抽車,以應付下午五至七的繁忙時間!!!
DIH 發表於 2010-1-25 22:53 | 顯示全部樓層

#5,#6:
繁忙時間搭港鐵,會令你有置身東京的感覺。
可恨沒有跳站的「通勤特急」或者串連各線的「大江戶線」。
「KR」同「地下鉄」都係咁迫,但又唔似東京咁有個車掌睇月台開關門,好彩有幕門咋,
如果而家仍然冇幕門,港鐵近年增加的人流之多,繁忙時間分分鐘推人落路軌。
「KR九廣本線」九龍塘站,晚繁多人等車,好多人都要在黃綫以外走動,好危險。
早上八點幾,北上尾卡都冇位坐,兩年前都唔係咁架......

JC3341@31M 發表於 2010-1-25 23:06 | 顯示全部樓層
其實,我都唔敢亂咁評論兩種車既快慢,
我假設佢地係一樣先,
但係每次我搭荃灣綫去太子,
一到站總會有部觀塘綫係度,
不過佢一定係即刻關門走人,
之後我地一樣要呆等至少兩分鐘,
成日搞到太子好多人....

如果佢等埋個班客,
至少可以疏導下人流,
試過有次繁時,
個月台多人到排到去扶手電梯口....
港鐵:地鐵>火車
KR4210 發表於 2010-1-26 00:06 | 顯示全部樓層
搭KTL我都係寧願搭M-Train,
K-Train繁忙定非繁忙時間都係慢d

如果K-Train後面係M-Train,
通常後車好快就到又冇咁多人
100th Anniversary KCR - The Way Ahead
ES464470X 發表於 2010-1-26 01:12 | 顯示全部樓層

原帖由 daniel96513 於 2010-1-25 19:26 發表
......
到今日,我大概6:22p.m.落到彩虹4號月台,岩岩送車尾,所以就無聊咁計時(班次)
之後架車走左,見到PIDS寫"油麻地   2分鐘",心知不妙,立刻去PSD前面排隊
3分半鐘後,終於有架A311黎到開門,逼到......
計完時,由上一班車開車到我班K車開車,用左4分36秒
......

非繁時觀塘綫5分鐘時段一樣有呢個情況
試過係彩虹站等車, 前車係M-TRAIN, 後車係K-TRAIN,
後車同前車相距大約7分30秒,
已經超過地鐵2分鐘誤差都當準時的標準

不過有次下午繁時係金鐘站等荃灣綫往中環先夠激,
可能果日出面落雨, 再加上係假期前夕,
好多人搭地鐵, 結果我係金鐘站等左起碼5-6分鐘先有下班車入站,
8卡車全部頂閘, 落客都晒好多時間,
雖然呢班車企圖縮減開門上落時間去追時間表,
不過由於月台上有唔少乘客仲上緊車, 結果車門又夾到人要重開
最後呢班車進入中環站時, 月台兩邊當然係人頭湧湧,
(好明顯前車一早已經走人)
兩邊月台都企滿晒人, 落車都要同人迫一輪先上到大堂

基本上繁忙時間你唔駛旨意地鐵可以班班車好似官方班次所示,
2分/2.1分開出一班, 特別係人流多的轉車站(例如金鐘/旺角/太子),
一定係係導致脫班的重災區