hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (V) 汽車討論區 私家車,商用車,政府及特種車輛 (V) 大家講下自己個部車
開啟左側

大家講下自己個部車

關閉 [複製鏈接]
760il 發表於 2005-11-15 11:07 | 顯示全部樓層

[ref=421347]lee329[/ref]  在 2005-11-15 10:54 發表:
會唔會係水貨車呀?

係行貨黎 (如果水貨係咪更加應該係右面)....#:-[#:-[
CZ_6686 發表於 2005-11-15 11:46 | 顯示全部樓層
[ref=421287]kmb_gu657[/ref]  在 2005-11-15 04:03 AM 發表:

Hatchback 唔係叫四門,係叫五門。

係呀,但係唔係咁多人好似我地咁識分Sedan就係四門,
Hatchback就係五門嘛
CZ_6686 發表於 2005-11-15 11:48 | 顯示全部樓層
[ref=421353]760il[/ref]  在 2005-11-15 11:07 AM 發表:

係行貨黎 (如果水貨係咪更加應該係右面)....#:-[#:-[

你架IS200係香港定英國?
HK104 發表於 2005-11-15 12:08 | 顯示全部樓層

到我講下:
豐田Picnic,銀色,2002年,2.0公升,四前自動,行車里數至今約29xxx公里。
第三保$2100,耗油量約每公升行8.6公里(開冷氣)。

評分(最好5,最差1):
外觀 - 3,OK啦,不過新款靚D。
性能 - 3,2000cc載滿7個人只係合格水平。
舒適 - 3.5,除左第三排位外,都幾好坐。
操控 - 2.5,由於車身高,轉彎一般。
中華巴士 DL20 ML77
arhang2001 發表於 2005-11-15 14:20 | 顯示全部樓層
我自己就無喇,屋企就前後有四部:

1.
Year : 1994
Country : Japan, Japan
Make : Toyota
Model : Corolla XLi
Version : EE100
Transmission type : manual
Litres : 1.3
CC : 12??
Colour : Grey

第三者保險年費 : 約$3000
耗油量 : 02年油價計,$0.8/km

評分(3分最高,0分最少)
外觀 : 1.5 都十年款咯
操控 : 2 上大帽山推到前面架闊胎lancer SEi響,COROLLA 原裝避震+185胎,響都冇響過。
舒適 : 2 同其他同期同級車比,座位闊落,冷氣勁
配備 : 1.5 電窗電鏡都有,不過一個氣袋都冇

呢架車一萬蚊私讓買返黎,返黎跟左NZE121六爪鈴,FX 泵把連射燈,
後加頂巴,用左大半年都冇大問題,只係冷氣整左幾百蚊。最後架
車因爆偈退役,車房收左之後竟然還魂,我起街見到都以為自己眼花。

2.
規格 :
Year : 1993
Country : JAPAN, JAPAN
Make : TOYOTA
Model : HIACE
Version : 100 SERIES
Litres : 2.8
CC : 2796
Colour : GREY

第三者保險年費 : 約$4000
耗油量 : 03年油渣六蚊一LIT,約七毫一公里

外觀 : 1 明大撞過份頭,燒都燒得唔靚
操控 : 1 貨VAN 都唔會好操控得去邊
舒適 : 1 都係果句,貨VAN 都唔會好舒適得去邊
配備 : 1 手搞窗手動鏡,買返黎果陣連尾排冷氣都冇,
後加整左成萬蚊,換晒散熱線換埋水箱先夠凍。

呢架車03年以27000係石硤尾利x買,買左第一個星期已經
要拖車,最嚴重果時一個星期六日車房,原來係架車
"格冷濕" 嚴重損耗,所有皮帶輪唔行,所以架車冇風油,
亦冇散熱,最後果舊野要拆落黎燒焊,又整左五千蚊,
冷氣頭兩日有,第三日開始冇,我估係因為撞過車頭,
風盒冇整返好,整個冷氣就整左萬幾蚊。
車行?賣左俾你就算喇,仲要聲大夾惡,呢間野我勸板友
唔好去,經歷真係好慘痛。

整左一大輪,終於架車叫正常返,但又俾新牌的我撞凹左
中窗下面的裙腳,心灰之下呢架車以$16000 TRADE左俾錦田
德x ,換左部98' Hiace。

3.
規格 :
Year : 1998
Country : JAPAN, JAPAN
Make : TOYOTA
Model : HIACE
Version : 100 SERIES
Litres : 2.8
CC : 2796
Colour : GREEN

第三者保險年費 :約$3000
耗油量 : 都係七毫左右一公里

外觀 : 1.5 起碼新淨D。
操控 : 1 同 93' hiace 評價一樣
舒適 : 1.5 跟車前座係豪華椅,的確係舒服d。
配備 : 1.5 同之前果架比,多左對電窗。

呢架野係03年尾用$93000買返黎,架車用左年半都冇大問題,
係壞左電窗又整幾百,一日跑二百公里架車都面不改容,
任何天氣任何路面都唔會水滾,冷氣更加係凍死人,我渣/坐
左咁耐,四格冷氣我最多都係開第二格。

用左半年,車主幫架車換左正廠豪華頭,以及加左裙腳。

05 年,呢架車以$75000 trade左去日產換部 05 Urvan 。

4.
規格 :
Year : 2005
Country : Japan, Japan
Make : Nissan
Model : Urvan
Version : 3.0 Di Turbo
Litres : 3.0
CC : 2953
Colour : Silver

全保年費 : $22000 (!)
耗油量 : $0.74

外觀 : 2.5 貨 Van 黎講我覺得最好睇係佢r
操控 : 2 大帽山落山都可以keep 住50km/h +入彎,快過Hiace
舒適 : 2 全車都係高背椅,而且機器聲唔大,一般正常音量談話都OK,
以前Hiace 唔得。
配備 : 2 電窗,前後冷氣,ABS加一個氣袋,後座3條安全帶,我覺得算係咁

呢部車...渣左唔係好耐,覺得快同靜,但轉向角度唔多夠,掉頭要用多兩手。
我試過同部E46 318一齊起步,可以同佢平頭。呢部車三波加速快得過一眾
二千cc 私家車。另車廂好闊落,不論乘客位抑或貨籠亦然。

貼d相大家睇下,可能有d睇過,請勿見怪。

[ Last edited by arhang2001 on 2005-11-16 at 00:56 ]
jorg 發表於 2005-11-15 18:24 | 顯示全部樓層
規格 :
Year : 1995
Country : Italy
Make : Ferrari
Model : F355
Version : GTS
Transmission type :6 speed manual
Litres :3.58
Colour : red
第三者保險年費 : $130XX
耗油量 : $3.2/km

外觀 : 2(因為架車已經舊了)
操控 : 2(有時唔係咁夠力)
舒適 : 2(冷氣唔夠凍)
配備 : 原裝鴨咀翼及開合燈,錶板波段顯示,原廠冷氣及桶形坐位

p.s.架車係二手購入(同熟人買,價錢很平),車主係小弟的親人,但由於佢地成日唔用,所以小弟的家人已經當左架車係自家用的車了
警HKP察
 樓主| lee329 發表於 2005-11-15 19:12 | 顯示全部樓層

[ref=421485]jorg[/ref]  在 2005-11-15 06:24 PM 發表:

規格 :
Year : 1995
Country : Italy
Make : Ferrari
Model : F355
Version : GTS
Transmission type :6 speed manual
Litres :3.58
Colour : red
第三者保險年費 : $130XX
耗油量 : $3.2/km

評分 ...

嘩!!!估唔到有版友渣法拉利,呢度真係臥虎藏龍......
6008-JU1220 發表於 2005-11-15 19:24 | 顯示全部樓層
[ref=421516]lee329[/ref]  在 2005-11-15 19:12 發表:

嘩!!!估唔到有版友渣法拉利,呢度真係臥虎藏龍......

唔知坐上去個感覺係點既呢?#;)
Bridgestone Potenza RE55S
 樓主| lee329 發表於 2005-11-15 19:27 | 顯示全部樓層
[ref=421520]6008-JU1220[/ref]  在 2005-11-15 07:24 PM 發表:

唔知坐上去個感覺係點既呢?#;)

聽聞好似訓係度咁......希望該版友回應下啦.....
唔知有冇版友渣林寶聖尼呢......
6008-JU1220 發表於 2005-11-15 19:34 | 顯示全部樓層

[ref=421525]lee329[/ref]  在 2005-11-15 19:27 發表:

聽聞好似訓係度咁......希望該版友回應下啦.....
唔知有冇版友渣林寶聖尼呢......

三個幾銀錢一km...好貴....
不過渣出街....可以引黎唔少人既目光....

呢d車用黎同女仔去街一流;);)

[ Last edited by 6008-JU1220 on 2005-11-15 at 19:36 ]
Bridgestone Potenza RE55S