hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (V) 汽車討論區 私家車,商用車,政府及特種車輛 (V) 大家講下自己個部車
開啟左側

大家講下自己個部車

關閉 [複製鏈接]
6008-JU1220 發表於 2005-11-15 21:56 | 顯示全部樓層

[ref=421692]CZ_6686[/ref]  在 2005-11-15 21:51 發表:

RR果個技術課程就係教你點楂先至可以唔Chok親個"老細",
同埋認識架車基本結構同設備應用.
不過首要條件係先要擁有一部勞斯萊斯房車或者車主推薦
好似Maybach都有

RR果d車唔係自動波咩?...
咁都會Chok親個老細?#
Bridgestone Potenza RE55S
CZ_6686 發表於 2005-11-15 21:58 | 顯示全部樓層
[ref=421705]6008-JU1220[/ref]  在 2005-11-15 09:56 PM 發表:

RR果d車唔係自動波咩?...
咁都會Chok親個老細?#

係呀,但係油門控制同制動控制都好考功夫,
轉向都較考功夫,
 樓主| lee329 發表於 2005-11-15 22:43 | 顯示全部樓層
[ref=421641]6008-JU1220[/ref]  在 2005-11-15 08:57 PM 發表:

特別係尖咀海港城個停車場....
左一架Benz右一架Benz...
d位又窄到...#:-X
萬一hi一hi就賠到你咸....#:-/

未算,試下佐敦德興街個場,泊車都泊到你喊!!
jorg 發表於 2005-11-15 23:24 | 顯示全部樓層

[ref=421672]HY671[/ref]  在 2005-11-15 09:31 PM 發表:

聞說渣法拉利、波子等跑車係同一般車唔同既,亦好似有一些特別的
課程,唔知JORG兄可唔可以介紹下呢?

冇錯,的確係有呢個駕駛課程
但小弟之前的post講過架車係二手買入(小弟的親戚)
所以廠方並未提供相關課程
據聞呢個課程教ge野同漂移課程差唔多
但因為架車係入門法拉利
所以學過防衛駕駛已經夠應付

p.s.架車小弟只係楂過數次only
警HKP察
jorg 發表於 2005-11-15 23:27 | 顯示全部樓層
[ref=421520]6008-JU1220[/ref]  在 2005-11-15 07:24 PM 發表:

唔知坐上去個感覺係點既呢?#;)

感覺同普通私家車坐位差唔多
但硬度同ATE坐位一樣咁硬
因為架車load得低
所以視覺上(由車內望)會覺得好似訓低
警HKP察
CZ_6686 發表於 2005-11-15 23:34 | 顯示全部樓層
[ref=421806]jorg[/ref]  在 2005-11-15 11:24 PM 發表:

冇錯,的確係有呢個駕駛課程
但小弟之前的post講過架車係二手買入(小弟的親戚)
所以廠方並未提供相關課程
據聞呢個課程教ge野同漂移課程差唔多
但因為架車係入門法拉利
所以學過防衛駕駛已經夠應付

p ...

下?飄移課程?你究竟知唔知個課程教乜?
你知唔知買二手法拉利都要上呢個堂?
嘩,你咁就叫做有超級跑車,我覺得你吹水多過真囉
CZ_6686 發表於 2005-11-15 23:36 | 顯示全部樓層

[ref=421811]jorg[/ref]  在 2005-11-15 11:27 PM 發表:
因為架車load得低

嘩!好野呀,有錢仔都鍾意坐巴士呀?
我好懷疑你係唔係真係有法拉利
竟然法拉利既特點你一句都講唔出
FX8173 發表於 2005-11-15 23:37 | 顯示全部樓層
[ref=421525]lee329[/ref]  在 2005-11-15 07:27 PM 發表:
聽聞好似訓係度咁......希望該版友回應下啦.....
唔知有冇版友渣林寶聖尼呢......

我……只渣過 NSX ……
呢 D 超級跑車好難 Control ~
 樓主| lee329 發表於 2005-11-15 23:38 | 顯示全部樓層
[ref=421811]jorg[/ref]  在 2005-11-15 11:27 PM 發表:

因為架車load得低

感覺同普通私家車坐位差唔多???唔係嘛.....#:-[
jorg 發表於 2005-11-15 23:38 | 顯示全部樓層

[ref=421569]CZ_6686[/ref]  在 2005-11-15 07:58 PM 發表:

嘩.....法拉利355保險皮三野咁平?
你屋企應該唔只一部車啵...
邊個會買法拉利做First Car呀?

355 GT-S?乜355有出過GT-S咩?

小弟都講左,架車係小弟的親戚所擁有
小弟的屋企人及朋友係借o黎楂only
講返正題
F355分三個版本(開蓬,半開蓬及硬頂版本)
GTS係半開蓬版本
另外的355 SPIDER同355 Berlinella相信cz_6686兄都知道了
so唔講了

p.s.小弟並無鐘意b字牌的汽車
不過見近日坊間d人講得咁高興,自己想幫b字牌汽車"平反"姐
警HKP察