hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 香港地方討論 (A10) [當年今日]新城市廣場正式開幕25週年
開啟左側

[當年今日]新城市廣場正式開幕25週年

AVW28 發表於 2010-2-2 15:25 | 顯示全部樓層

除左去商務和突破打書釘之外,基本上都唔會點去新城市,翻新左之後吸引力大減。我都好懷念八佰伴果陣,睇住d公仔燒餅點整,而家要食可能要去澳門先食到。我寧願佢開吉之島都唔想開city super。
LL3850
 樓主| AL_71 發表於 2010-2-2 20:15 | 顯示全部樓層
原帖由 AVW28 於 2010-2-2 15:25 發表
除左去商務和突破打書釘之外,基本上都唔會點去新城市,翻新左之後吸引力大減。我都好懷念八佰伴果陣,睇住d公仔燒餅點整,而家要食可能要去澳門先食到。我寧願佢開吉之島都唔想開city super。 ...

個人覺得八佰伴時代與2006-07年翻新後既新城市廣場係最好
至少翻新後唔駛出市區都可以買到唔少野,部份店舖更是全港首間
例如ZARA, i.t.,collect point,citysuper等

p.s.難道這是cultural capital的分別?!
身邊既人都覺得翻新後吸引力好左

不過而家3樓多左唔少吉舖
形象上的確係差左

而翻新後的規劃上都算唔錯
至少較高樓層終於能夠吸引更多人
荒廢左既平台亦得以善用(e.g. 7樓平台)
環境改善左唔少

對商場不滿意的地方
除了清潔外,就係好多不必要的保安措施

呢25年亦有一個重大既改變
就係去年起無法再舉辦商業展覽
汽車展、化妝展、電器展此情不再了
DIH 發表於 2010-2-2 23:06 | 顯示全部樓層
翻新前,新城市廣場剛剛成為我唯一能認得路的商場,
可是一個無情的翻新,把所有路標都鏟除了!連通道本身都改變了!
我再次成為一個除了商場之外在甚麼地方也不會迷路的人。

西田(一田)的foodcourt實在太少位太多人......去到又唔食佢唔得......不過都好過我屋企附近的大食代......
Wright---AVW16 發表於 2010-2-3 06:32 | 顯示全部樓層

回復 13# 的帖子

一田foodcourt原本唔應該咁少位,去帝都天橋原本都有一堆位(白色地板上),只係因為公共空間問題...
OTIS401 發表於 2010-2-3 06:39 | 顯示全部樓層
原帖由 Wright---AVW16 於 2010-2-3 06:32 發表
一田foodcourt原本唔應該咁少位,去帝都天橋原本都有一堆位(白色地板上),只係因為公共空間問題...

新城市就正是因為公共空間問題而搞到立立亂...
小事既就係一田foodcourt座位
中事既就係冇得攪展覽賺錢
大事既就係戲院工程爛尾...
3ASV196 發表於 2010-2-3 07:39 | 顯示全部樓層
唔知大家知唔知, 新城市係全世界每日人流最多的商場~

的確, 內裡到處人都好多人.......不過其中一個人流都是來自
kcr (mtr) 轉巴士的人...

而新城市, 由一個地區性商場, 變成一個區域性商場...九龍人, 旅客
都會前往, 其實是佢保持優勢的重點...

不過我反而唔鍾意佢西田一邊太逼.....
3ASV196.KE7270
JX9097 發表於 2010-2-3 10:26 | 顯示全部樓層

原帖由 OTIS401 於 2010-2-3 06:39 發表 大事既就係戲院工程爛尾...

愚問:戲院幾時爛尾?
nwfb1601 發表於 2010-2-3 16:32 | 顯示全部樓層
原帖由 JX9097 於 2010-2-3 10:26 發表

愚問:戲院幾時爛尾?

舊年年初,個地盤起0左一半就停工,無再起落去。
短 Trident 集團主席、愉景灣之友暨 sica何洛瑤 fans:Dbay116
AVD1 發表於 2010-2-3 17:43 | 顯示全部樓層
原帖由 OTIS401 於 2010-2-3 06:39 發表

新城市就正是因為公共空間問題而搞到立立亂...
小事既就係一田foodcourt座位
中事既就係冇得攪展覽賺錢
大事既就係戲院工程爛尾...

其實公共空間問題
SHK 可唔可以用錢買番所有公共空間問題之地方 ?

始終公共空間真係阻礙新城市唔小
而 SHK 不嬲都係有心做新城市, 冇理由爛尾都唔理 ~
LJ7006 = MF5119 = AVD1
JX9097 發表於 2010-2-3 18:06 | 顯示全部樓層

原帖由 AVD1 於 2010-2-3 17:43 發表
其實公共空間問題
SHK 可唔可以用錢買番所有公共空間問題之地方 ?

始終公共空間真係阻礙新城市唔小
而 SHK 不嬲都係有心做新城市, 冇理由爛尾都唔理 ~ ...

係囉...新城市冇咗戲院真係差一截