hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (D) Diecast 模型討論區 公共交通有關商品 (D1) [轉載] 312 推出 3N (#22 新增 Version 3)
開啟左側

[轉載] 312 推出 3N (#22 新增 Version 3)

我不好愛 發表於 2010-2-11 15:43 | 顯示全部樓層

原帖由 LU3739 於 2010-2-11 15:29 發表
點解呢邊好似無乜人講部車, 前日去三X攞車, 睇左幾架車好似都有d向內彎(n字型)既情況, 雖然老細話係運送個陣d轆揾鐵線紮住先搞成甘, 不過返到屋企剪晒d鐵線, 部車好似都係彎彎地。真係有d擔心部27號都係甘樣 ...

可能版友好多都未入 3N 掛, 所以較少人討論... 小弟都仲係未去買~~!!!
不過講起 "n" 形彎曲, 之前小弟購入既 ES龍 都有呢個毛病...不過彎既情況唔太明顯, 都算合格啦~!!
反正而家鐵車 左右車身 都會有 "谷模" 既情況...

但當然真係去買 3N 既 版友, 揀車時就真係留意呢一個方面多一點, 難得有 版友 提醒大家,
小弟我認為模型佢一彎...都好難會變番直......最緊要自己接受到先肯比錢接收~~!!!!

離題一講, 單層 既膠車又好似無呢個 "n" 字形變形問題...
小弟果兩部 AA 及 AM 都好安然無恙

LU3739 發表於 2010-2-11 17:18 | 顯示全部樓層

回復 31# 的帖子

講番公道說話, 呢部3N 其實都出得唔差。不過俾左三百幾蚊落去, 始終都希望部車完美一d。講真而家睇車qc都有一定壓力, 就好似而家部膠車甘, 拆開晒都唔可以退番換個部。所以買個陣真係好小心睇每個組件, 駁位, 上油....真係好似驗屍甘驗。講番正題如果官方出3N我就會睇定d先買, 始終經過ES龍事件之後, 都係唔好甘快落訂, 起碼個陣見到個qc咁都唔駛局住買。

我不好愛 發表於 2010-2-11 18:00 | 顯示全部樓層
原帖由 LU3739 於 2010-2-11 17:18 發表
講番公道說話, 呢部3N 其實都出得唔差。不過俾左三百幾蚊落去, 始終都希望部車完美一d。講真而家睇車qc都有一定壓力, 就好似而家部膠車甘, 拆開晒都唔可以退番換個部。所以買個陣真係好小心睇每個組件, 駁位, 上油.. ...

我其實上次 ES 龍, 就係自己 "懶醒" , 走去落訂...
到拎車....原來有 "n" 字變形現像...  好彩揀到一部 接受到 咋...
因此今次 3N 小弟就無落訂, 想睇實物係咩情況先再作決定...今次小弟果然係明智番...
chiukit2001 發表於 2010-2-11 20:39 | 顯示全部樓層

第一次入膠車,唔錯唔錯..
(leyland) 發表於 2010-2-11 22:38 | 顯示全部樓層

回復 31# 的帖子

我都買左部ES龍,都係n形彎曲,
但折車後原來係底果塊鐵彎曲左,之後平反塊鐡就沒左彎曲
LU3739 發表於 2010-2-11 23:09 | 顯示全部樓層

回復 33# 的帖子

我就無買ES膠龍, 但就衰係官方ES龍度。所以黎緊架27號3N, 我都採取觀望態度。其實以前我都有買膠車, 好似S3BL/小多, 兩架都保全得唔錯, 今次都係第一次遇到有"n"車出現, 好彩扭曲程度都唔係話太嚴重。不過我呢個新年都難逃破財厄運, 前日先俾我睇到部龍運E500(今次應該出孖燈), 又要預番d銀彈等AL, 而家自己都十五十六買唔買埋架27號3N, 好煩惱tim
我不好愛 發表於 2010-2-12 14:22 | 顯示全部樓層

原帖由 LU3739 於 2010-2-11 23:09 發表
我就無買ES膠龍, 但就衰係官方ES龍度。所以黎緊架27號3N, 我都採取觀望態度。其實以前我都有買膠車, 好似S3BL/小多, 兩架都保全得唔錯, 今次都係第一次遇到有"n"車出現, 好彩扭曲程度都唔係話太嚴重。不過我呢個新年 ...

小弟咁睇啦, 膠車...起碼人地唔會 "收埋d 貨" 先...所以唔急去買住...
因為之後有 鐵 AL 同 龍運 E500 推出, 我就會留番彈藥 買到呢兩部 先,
而果一間 "廠" 出既車, 成日都比某大集團收埋哂D 貨, 之後做D 咩大家心照啦...

所以小弟先會購入 AL 同 龍運 E500 (當然質素差入唔到就另一回事, 同埋無落到訂), 之後先追番 3N ...

LU3739 發表於 2010-2-12 21:59 | 顯示全部樓層

回復 37# 的帖子

多謝你分享個建議。我都覺得d官方鐵車銷售都比較緊張(次次都好似做到供不應求), 搞到我而家成日都留意d短訊。一有消息就即刻撲去買。個次ES鐵龍都好似做到好緊張架, 尤其係個個都爭住要62X, 搞到d貨只會留俾訂左既客人, walk-in就免問。不過之後可能個QC真係唔掂, d貨放番晒出黎, 宜家就算去某連鎖店都可以輕易買到。哈哈~可能講講下離左題tim, 不過都好開心可以同你傾下計, 希望有機會再閒聊la, 並祝你新年快樂先

我不好愛 發表於 2010-2-13 01:19 | 顯示全部樓層
原帖由 LU3739 於 2010-2-12 21:59 發表
多謝你分享個建議。我都覺得d官方鐵車銷售都比較緊張(次次都好似做到供不應求), 搞到我而家成日都留意d短訊。一有消息就即刻撲去買。個次ES鐵龍都好似做到好緊張架, 尤其係個個都爭住要62X, 搞到d貨只會留俾訂左既客 ...

其實小弟我唔係財政緊張既話, 我都想買定 3N 先...未知有無版友可否講下 3N 在店鋪的剩餘量如何呢??
今次312 既 3N 真係出得好靚, 希望唔好咁快斷貨住...
另外 LU3739 兄你客氣了, 我都祝你 及 大家 新年快樂, 事事順境, 心想事成 ~~!!!!
不過老實講鐵車最近都係鍾意玩 "扮斷市", 唔係邊可以令咁多人走去比定錢落訂先...鐵車數量仲要比膠車多...
同埋玩模型, 始終質素最重要...質素差, 理得佢斷貨定絕版啦...小弟就點都唔會入手

KC8249 發表於 2010-2-13 01:32 | 顯示全部樓層