hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 舊文庫 生活資訊舊文庫 電腦及資訊科技與產品 [即日鮮]你地點睇海關同ifpi捉人事件?
開啟左側

[即日鮮]你地點睇海關同ifpi捉人事件?

kkkwok 發表於 2005-11-15 22:37 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

1.你地認同佢地既手法(即處理程序、步驟)嗎?
2.對你地有無影響?
3.真的有阻嚇性嘛?
歡迎分享...

小弟既意見....
我唔太明佢地查出ip既手法...但我只想知道
佢地今次鎖定22個人聽說是隨機抽樣....既然
隨機點解唔隨多o的...只係隨22人?他們說到非法上下載咁
猖獗...又真的22個人少?22個人影響了整個唱片業?
佢地既隨機抽樣又有咩準則(只上載定只下載...還是2樣都有?)
據知今次都係只限winmx既用戶...
至於bt好明顯係少o左seeds o係香港出,但移轉去大陸既有多無少...
而且佢地生意少歸咎於bt p2p但呢樣唔只香港有
點解好似日本咁大既市場又未出現第一宗bt起訴既案件呢?
是否應該著重品質去吸引人多過歸咎於人呢.......
如果第時真的無人p2p /bt..佢地o的cd生意仍然無氣息...
咁仲可以歸咎於誰?...政府?歸咎市民唔支持本地音樂?
歡迎討論
Fun_FC 發表於 2005-11-16 11:53 | 顯示全部樓層
如果佢地大量捉網上下載的人,唔知日後老翻商會否死灰復燃呢?
我問朋友,而家你地點下載歌,佢地早已改用forum下載了。
 樓主| kkkwok 發表於 2005-11-16 19:50 | 顯示全部樓層
[ref=422114]Fun_FC[/ref]  在 2005-11-16 11:53 AM 發表:

如果佢地大量捉網上下載的人,唔知日後老翻商會否死灰復燃呢?
我問朋友,而家你地點下載歌,佢地早已改用forum下載了。

我諗而家老翻商都多謝佢o地都黎唔切~喇~~
ming 發表於 2005-11-16 22:16 | 顯示全部樓層

[ref=421747]kkkwok[/ref]  在 15.11.2005 22:37 發表:

1.你地認同佢地既手法(即處理程序、步驟)嗎?
2.對你地有無影響?
3.真的有阻嚇性嘛?
歡迎分享...

小弟既意見....
我唔太明佢地查出ip既手法...但我只想知道
佢地今次鎖定22個人聽說是隨機抽樣....既然
隨 ...

其實網絡供應商是否有意務去保障使用者的私穩呢?
IFPI作為一個非執法機構去作出控告時
有否權力要求ISP交出有關資料呢?

小弟覺得他們要捍衛他們的權益
沒問題的
但手法用得是否「乾淨」
小弟非常關注...
~誰@359~ 發表於 2005-11-16 23:01 | 顯示全部樓層
IFPI而家好似係鎖定左廿二個人
再向ISP要求佢地提供呢廿二個人既資料
如果ISP請IFPI食檸檬,到時就真係笑死人囉
字大只顯得人自大
2500 發表於 2005-11-16 23:25 | 顯示全部樓層
其實各唱片公司有無諗清楚市場策絡
時興係MP3機,各唱片公司係都要出CD
你係班MP3用家會點揀?
直接係網上下載(可合法同非法)
定買隻正版CD再 COPY落MP3機(出街聽)
有時吾係想吾買正版野
屋企家用PC 買基本軟件 (windows+office)可以係貴過買一部電腦
叫d普通市民點買正貨
 樓主| kkkwok 發表於 2005-11-16 23:32 | 顯示全部樓層

[ref=422595]ming[/ref]  在 2005-11-16 10:16 PM 發表:

其實網絡供應商是否有意務去保障使用者的私穩呢?
IFPI作為一個非執法機構去作出控告時
有否權力要求ISP交出有關資料呢?

小弟覺得他們要捍衛他們的權益
沒問題的
但手法用得是否「乾淨」
小弟非常關注...

佢地係向法庭申請,如果批o左isp就應該要
比佢地知o的資料...但問題係可能個登記者
係o的用家既阿爸阿媽~~o的細路下載...咁
拉個阿爸阿媽呀~?...佢點知邊個d/upload?...
我好贊成佢地既做法...但佢地既手法...我都係好關注囉
 樓主| kkkwok 發表於 2005-11-16 23:36 | 顯示全部樓層
[ref=422703]2500[/ref]  在 2005-11-16 11:25 PM 發表:

其實各唱片公司有無諗清楚市場策絡
時興係MP3機,各唱片公司係都要出CD
你係班MP3用家會點揀?
直接係網上下載(可合法同非法)
定買隻正版CD再 COPY落MP3機(出街聽)
有時吾係想吾買正版野
屋企家用PC 買基本軟 ...

基本上cd convert做mp3都好似犯法了....
佢地根本就唔合時...只係生意差就搵藉口
好喇政府真係做o左野又話人地做唔足...
真係無人d/upload..生意仲係咁...仲可以賴邊個?
760il 發表於 2005-11-17 04:39 | 顯示全部樓層
[ref=422719]kkkwok[/ref]  在 2005-11-16 23:36 發表:
基本上cd convert做mp3都好似犯法了....
佢地根本就唔合時...只係生意差就搵藉口
好喇政府真係做o左野又話人地做唔足...
真係無人d/upload..生意仲係咁...仲可以賴邊個?

佢地仲係度懷念緊以前賣既多十萬隻....根本唔肯面對現實。做生意唔去變通就賴消費者。佢地唔好唔記得聽歌唔係必需品﹐消費者要娛樂仲有好多其他選擇﹐係度賴地唔會有人同情。

非法下載係唔應該﹐但而家D廣東碟隻隻得一兩首歌算係似樣﹐跟住又甚麼第二版第三版。我唔覺得值得買既時候咪唔買囉﹐唔聽又唔會死既 #]

我而家係 iTunes 買歌唔知買得幾開心﹐鐘意聽邊首先買邊首﹐逐首計﹐又有得試聽。雖然唔算平﹐但我覺得值囉。呢個世界唔係個個都好似班香港唱片公司所想噤唔尊重智識產權既﹐值得比既話自然有人比錢。

淨係識賴我地﹐根本係侮辱#]

[ Last edited by 760il on 2005-11-17 at 04:48 ]
 樓主| kkkwok 發表於 2005-11-17 13:42 | 顯示全部樓層

[ref=422840]760il[/ref]  在 2005-11-17 04:39 AM 發表:

佢地仲係度懷念緊以前賣既多十萬隻....根本唔肯面對現實。做生意唔去變通就賴消費者。佢地唔好唔記得聽歌唔係必需品﹐消費者要娛樂仲有好多其他選擇﹐係度賴地唔會有人同情。

非法下載係唔應該﹐但而家D廣 ...

而家係咁嫁喇...香港人學哂鬼佬咁
乜都話訴諸法律...但又認真諗下背後既
原因,以前好景既時候又唔見佢地話政府
幫到佢地...而家有乜事就賴政府不力,賴市民...
講到版權..都有唔少歌係抄人既...咁...有無人出聲?
佢地唔利用電腦科技令到自己轉形...仍然係默守成規既話
有一天佢地既銷量可能係0...

mp3咁流行...佢地堅持cd既話點說服人去買
唔通人地想要mp3就叫人去買碟之後轉咩?
有時諗下佢地做埋mp3出黎每人收一蚊都有賺喇
一來唔使cd包裝錢又可以用internet黎宣傳...
慳埋既成本+薄利多銷,唔可能咩?定唔想做呢?