hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 管理局撥款慶九鐵百周年
開啟左側

管理局撥款慶九鐵百周年

AVW56 發表於 2010-2-2 22:34 | 顯示全部樓層

原帖由 cn2661_2d32 於 2010-2-1 23:48 發表
地鐵公司不合身份去慶祝九廣鐵路百年,但又"合身份"印百周年車飛
真係矛盾

果然心水清!

唉, 大家都唔係第一日識港鐵公司架喇...

想佢出錢慶祝? 好難喇!
想佢出紀念車票謀利? 佢主動爭黎做!

"港鐵"張百周年車票, 我絕對唔會抱有任何期望, 亦絕對唔會購買.
93A_S3_6:30am 發表於 2010-2-2 22:37 | 顯示全部樓層
原帖由 B-KAA 於 2010-2-1 13:25 發表

如報導所述 -- "去年港鐵曾以「不合身分」為由,拒絕港鐵的前九鐵員工提出由港鐵舉辦活動,紀念香港鐵路百年歷史的建議。",
所以, MTR 應該不會以任何身份去參與其中吧 ... ...

鐵路百周年 -- 係 "九廣鐵路局+九廣 ...

請唔好唔記得2010亦係''香港重鐵/中港鐵路100周年'',
你都識講係''鐵路百周年'',而非"九廣鐵路百周年'',

MTR作為香港重鐵唯一獨營者,
''香港重鐵/中港鐵路100周年''無理由可以話唔關佢事/不合身分,

各位你們去要求一家幾乎零收入的九鐵公司獨力承擔百周年的全部費用,
又是否有點苛刻和乎合現實?

MTR事事往錢看,
就算不願承擔百周年的費用也意料之外,

鐵路本身才是百周年主角,
要求MTR好歹也運用自己的資源配合一下九鐵,不太過份吧?
獨愛☆OLYMPIANS~powered by~CUMMINS
Walker 發表於 2010-2-2 22:46 | 顯示全部樓層
原帖由 93A_S3_6:30am 於 2010-2-2 22:37 發表

請唔好唔記得2010亦係''香港重鐵/中港鐵路100周年'',

''香港重鐵/中港鐵路100周年''無理由可以話唔關佢事/不合身分,

各位你們去要 ...
如果計埋電車就唔只100年啦
而1910年只係九廣英段通車
華段是在1911年10月通車
DIH 發表於 2010-2-2 22:48 | 顯示全部樓層

合併後,換指示牌、貼logo就識,運作上卻連我呢個唔係好知內情的乘客都覺得「分治」得好緊要,
而且合併後有大量九鐵project要做,單單大鑊野,我而家開始懷疑MTR究竟有冇足夠人力及資源去處理好?
同埋,究竟佢係抱住「硬食蘇州屎」的心態,定係「一個都不能少」的心態?(我感覺的是前者)

B-KAA 發表於 2010-2-2 22:56 | 顯示全部樓層
原帖由 93A_S3_6:30am 於 2010-2-2 22:25 發表
鐵路百周年大型展覽、聚餐及出版特刊....

雖則規模不大,但十分欣賞詹生一份心意!
唯希望詹生行動可以使龜鐵重視歴史,一正視聽 !

講起心意同心思, 九廣鐵路公司真係做得幾好 ... ...

合併前:
- "百載鐵道情" + "百載流芳" 兩書
- "情牽九鐵" 紀念骨瓷杯套裝 (員工尊享)
- 九鐵歷代列車模型 (員工尊享)
- 全套員工刊物 "策力" 紀念光碟 (員工尊享)
- 紀念品公開義賣 + 員工內部拍賣

而之前在西鐵/ 馬鐵/ 落馬州支線通車時, 更有紀念特刊.
B-KAA 發表於 2010-2-2 23:23 | 顯示全部樓層
原帖由 93A_S3_6:30am 於 2010-2-2 22:37 發表

各位你們去要求一家幾乎零收入的九鐵公司獨力承擔百周年的全部費用,
又是否有點苛刻和乎合現實? ... ...

九鐵現時並非零收入o架, 每年港鐵都要向九鐵交租 --

(節錄自九廣鐵路公司 08 年報)
公司現時的主要收入源自港鐵公司根據服務經營權協議
每年支付的7.5億港元定額款項,而及至2010年12月2日
起,港鐵公司會開始每年額外支付一筆非定額款項。

所以九鐵並非零收入, 而更重要的是港鐵早已於內部表明拒絕舉辦活動紀念香港鐵路百年歷史 ... ...

再節錄前頁星島日報的報道 --
踏入二○一○年,是兩鐵合併三周年紀念,更是前九廣鐵路通車百周年大日子。去年本報率先披露港鐵拒絕員工要求辦鐵路百周年慶祝活動遭外界猛烈抨擊,本報近日獲悉仍掌管九鐵資產的九鐵總裁詹伯樂不忍百周年盛事就此被遺忘,決定自掏腰包慶祝,九鐵管理局已批准撥款一百萬元,初步計畫舉辦鐵路百周年大型展覽、聚餐及出版特刊。
..... ....

去年港鐵曾以「不合身分」為由,拒絕港鐵的前九鐵員工提出由港鐵舉辦活動,紀念香港鐵路百年歷史的建議。

咁樣, 你話係大家無理苛求九鐵 "獨佔/ 騎劫" ''鐵路百周年'' >> "九鐵百周年'',
定係某公司主動 "低調" 呢?
K仔 發表於 2010-2-2 23:34 | 顯示全部樓層

一路都搞唔清究竟係詹生以個人名義出錢, 抑或係由九廣鐵路公司出錢
報紙話由九鐵管理局批准撥款, 但係又形容詹生"自掏腰包"...

無論如何, o係大家以為九廣鐵路百周年無慶祝活動o既時候, 已經退出舞台兩年的九鐵公司宣佈出錢慶祝, 實在係一個驚喜, 九鐵今次值得一讚
053h4 發表於 2010-2-2 23:43 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
DIH 發表於 2010-2-3 12:36 | 顯示全部樓層
原帖由 053h4 於 2010-2-2 23:43 發表

是指九鐵"自掏腰包", 詹生負責向管理局爭取

其實咁樣的行政架構(港鐵負責九鐵網絡營運,但要畀錢),
會唔會令MTR天生「歧視非親生仔」?
我有點覺得港鐵對於ex-KCR project有點「懶懶閒」,例如高鐵搞到最後關頭才出廣告。
沙中綫因為曾經爭過(歷史上原本就係地鐵的),而家歸入旗下可以當係失而復得,公關都算係咁。

當然如果九鐵所有權都畀晒MTR,行真正的合併/吞併,以呢間公司的作風,我都唔想。
kc_loo 發表於 2010-2-3 18:00 | 顯示全部樓層

原帖由 DIH 於 2010-2-3 12:36 發表

其實咁樣的行政架構(港鐵負責九鐵網絡營運,但要畀錢),
會唔會令MTR天生「歧視非親生仔」?
我有點覺得港鐵對於ex-KCR project有點「懶懶閒」,例如高鐵搞到最後關頭才出廣告。
沙中綫因為曾經爭過(歷史上原本就係地鐵的),而家 ...

講真, 你去租人地個office 做生意, 你都唔鬼理佢d 野啦, 點都理自己d business 先啦, 鬼得閒理人地個office 點咩
唔好話佢「歧視非親生仔」, 佢自己沿線車站都有分輕重

我都唔明點解咁多人認為要港鐵承包呢d活動, 而家港鐵只係租左人地d野來用, 人地真係百周年間公司仲係度, 要攪, 咪用番佢地自己$$lor...有咩問題