hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 其他乘客發出既聲浪太大時可以點做?
開啟左側

[問題] 其他乘客發出既聲浪太大時可以點做?

流星☆雨 發表於 2010-2-3 20:53 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

事緣小弟今日放學坐E31返屋企時
去到映灣園第一個分站(唔記得係叫一期定係二期啦...)
大量可X中學(全名就唔講啦...東涌版友都應該知道我講邊間既?)學生上車
唔少該校學生上左黎上層(我個時坐係上層樓梯口前面個位)
佢地(個批學生)幾嘈下...
有個學生仲唔用耳機聽歌 有少量乘客被呢D聲嘈醒
佢地見無位之後
仲要企係上層
BUT司機無話佢地
後來開始有多少少位時
又多左幾個"移民中學"既學生(不過佢地無可X中學個D咁嘈)
有D學生無位坐仲繼續企上層
上層仲係咁嘈
要部車去到富東個邊先有改善

下次再有咁既情況時
我可以點做呢
希望各位版友可以俾D意見~
坤仔 發表於 2010-2-3 21:04 | 顯示全部樓層
去佢地學校投訴
KP3805 發表於 2010-2-3 21:13 | 顯示全部樓層
原帖由 坤仔 於 2010-2-3 21:04 發表
去佢地學校投訴

聽說以前有新巴 91A 的 carlo 投訴某一學校的學生在車上太嘈,
結果該學校全部坐新巴 91A 上下學的學生要被訓話.
kay 發表於 2010-2-3 21:18 | 顯示全部樓層

原帖由 KP3805 於 2010-2-3 21:13 發表

聽說以前有新巴 91A 的 carlo 投訴某一學校的學生在車上太嘈,

你應該講緊我以前讀緊個間

有朝早會真係咁講XDDDD....
好彩個時我仲搭緊校車0者.....
世界很簡單 人類很複雜
jeffreymtr 發表於 2010-2-3 21:28 | 顯示全部樓層
上去狂喺道"shu...shu" XD  我試過,work 架xD

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
dicksonboy + 1 有創意我鍾意

查看全部評分

gordon 發表於 2010-2-3 23:34 | 顯示全部樓層
坐得E31返逸東的區內學生, 很多都係大聲慣的, 家長是內地移民......同埋坦白講, 區內好的學生一早派左清補涼間張福仙中學或者區外葵青或者中西區的中學啦, 然後小五/六成績在中下游的學生咪派去可X或者移民囉, 再差一點的就去標叔叔度......

移民中學成日要搞埋晒D乜乜物物比賽, 乜乜物物獎學金吸引區內小學......
喺總站尾拉500鏡影總站頭的巴士係咩玩法
68A 發表於 2010-2-4 00:11 | 顯示全部樓層

樓主| 流星☆雨 發表於 2010-2-4 00:27 | 顯示全部樓層
原帖由 gordon 於 2010-2-3 23:34 發表
坐得E31返逸東的區內學生, 很多都係大聲慣的, 家長是內地移民......同埋坦白講, 區內好的學生一早派左清補涼間張福仙中學或者區外葵青或者中西區的中學啦, 然後小五/六成績在中下游的學生咪派去可X或者移民囉, 再差 ...
原來係咁...
唔怪之得班學生俾上層乘客以唔係太友善既目光"歡迎"時
仍然可以若無其事地大聲吵鬧
真係厚面皮
我轉左年幾E31居然留意唔到D咁既事

OT QUS:
八仔轉車有時間限制
如果坐E42係消防局轉E31
會唔會超時而無左DISCOUNT?
係消防局轉係咪同青馬轉有一樣既DISCOUNT?
 樓主| 流星☆雨 發表於 2010-2-4 00:41 | 顯示全部樓層
原帖由 KP3805 於 2010-2-3 21:13 發表

咁我真係希望E31既師傅快D PORT 呢班學生(如果呢度有來自相關學校既版友 請見諒=])

原帖由 jeffreymtr 於 2010-2-3 21:28 發表
上去狂喺道"shu...shu" XD  我試過,work 架xD
請容許我提出假設性問題一個
如果佢地"SHU"左都仲係咁甚至係惡言相向
可以點做?

原帖由 68A 於 2010-2-4 00:11 發表
廿年前遇著有個九巴司機遇到樓主的情況,
把幾火將架巴士就算路中心都照停低
走上去樓上鬧學生,
成車靜哂落番司機位開車。
照咁既情況去估
個司機似乎見過咁既情況好多次
先會忍唔住上去鬧人
dydx 發表於 2010-2-4 14:22 | 顯示全部樓層

而家好多客(唔止學生)
搭車都鍾意大聲講野

可能佢地覺得坐係架車度冇野好做
先至吹下水,或者傾下生意等等

唔係話反對佢地咁樣做
但大聲到全車人都聽到果隻
同係架車度食煙冇乜分別囉