hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 舊文庫 生活資訊舊文庫 校園生活及上班一族 會考有d咩秘技 ??
開啟左側

會考有d咩秘技 ??

FF1819 發表於 2005-11-19 11:19 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

會考有d咩秘技  ??

thx..
─═★  Come 2 Me Beauty Live On Stage  ─═☆
3ASV196 發表於 2005-11-19 11:38 | 顯示全部樓層
[ref=424418]FF1819[/ref]  在 2005-11-19 11:19 AM 發表:

會考有d咩秘技  ??

thx..

其實講最簡單, 就係讀書(課程範圍內)同做PAST PAPER,
答時要中POINT(MAKING SCHEME)

當然, 如果想集中D讀一D科目, 可以tip 題, 當然要自己估下,'
再收下其他人, 如補習社d資料...不過唔好讀太少啦..即使收到
消息
3ASV196.KE7270
Ketsu 發表於 2005-11-19 12:59 | 顯示全部樓層
基本上你可以當佢係game咁玩
依照遊戲規則
即係考試範圍同作答準則
同埋熟讀「攻略」(past paper同相關資料)
咁樣會考應該都唔係太難

建議如果記性唔係咁好既
考試範圍以外既野
都係唔好理咁多好d
Abusing dead rule -> Denial of reality
JX9097 發表於 2005-11-19 14:30 | 顯示全部樓層

基本上會考可以話係一分耕耘,一分收穫

只要你做足資料搜集(past paper,出題trend)
再加上加幾分肉緊(做past paper+溫熟考試範圍)

做足哂之後,基本上一定過關
S3BL100 發表於 2005-11-19 21:54 | 顯示全部樓層
我的會考策略是:

1. 按自己能力做past paper
(例如我能力較佳的Maths, Physics等一般做5至6年,
能力較差的Bio做十幾年,
並且至少要有一兩份是計時做)

2. 唔好tip題

3. Eng, Maths, A Maths以外的所有科目都要看marking scheme,
但只作參考, 不可盡背

4. 適當分配時間, 切忌讀通宵
(事實上我半年前這個時候仍是每日最多讀六小時,
十點半前必定上床睡,
並且幾乎日日仍有時間練琴作調劑)

5. 提早準備, 而家就要溫定書,
搞清楚所有concept.

咁就俾我考到好多條A喇.
ATR83 發表於 2005-11-20 09:48 | 顯示全部樓層
[ref=424926]S3BL100[/ref]  在 2005-11-19 21:54 發表:

我的會考策略是:

(例如我能力較佳的Maths, Physics等一般做5至6年,

2. 唔好tip題

3. Eng, Maths, A Maths以外的所有 ...

想問你是否05年有29分?
知足‧就能活得幸福
kwyeung 發表於 2005-11-20 12:17 | 顯示全部樓層

會考其實沒有秘技, 你肯用功去讀書、操past paper,
不可能沒有收成。最重要係你知道自己在做甚麼,
我見很多人是準備會考時毫無策略可言, 直言講句,
有些人在這段時間根本邊發夢邊溫書, 難免顧此
失彼。

如果樓主是應屆考生, 我會建議現在開始重溫每一科,
有時間最好每科可以revise兩次。溫習時可以找些較
早期的past paper(90-99)去做練習 / 參考。到考mock前
一兩星期, 一定要做一個brief revision, 將所有concept
搞清楚, 再於近年的past paper找兩至三份計時做, 知道
自己考試的時間應怎樣分配。考完mock基本上是狂操past paper。

我不會建議溫習時做近年的past paper, past paper根本是
最像真的mock卷, 一早做完只會浪費你學習time management
的機會。但近五年的題目一定要做好。

另外Science, maths等科目, 我建議先行溫習, 這些科目
是要慢慢來的, 非三五日可有成效。而中文、中史等背誦
科目, 可以到較後期才溫, 否則背完又忘記了, 實屬浪費
時間之舉, 但最好仍要留一至兩星期給這些背誦科。

我自問人頭豬腦, 會考用以上方法沒有好多A, 但總算不過不失。
辛苦埋都係幾個月, 腳踏實地溫書才是最有效。

[ Last edited by kwyeung on 2005-11-20 at 19:21 ]
kwyeung 發表於 2005-11-20 12:33 | 顯示全部樓層
[ref=424926]S3BL100[/ref]  在 2005-11-19 09:54 PM 發表:

3. Eng, Maths, A Maths以外的所有科目都要看marking scheme,
但只作參考, 不可盡背

我反而覺得A.maths才最需要看marking scheme,
那些樣辦式題目跟marking的格式作答是做穩妥的,
就算A-level Pure maths一樣如此。不是叫你背solution,
但一定要參考, 再靈活應用。

英文的Paper 3也一樣要看marking, 我不知今屆是否
仍用舊syllabus, 如是的話, Paper 3 看過marking會有助
掌握哪些是有分位, 哪些寫了會令人失去Language及
Relavent的分數。
gordonckchan 發表於 2005-11-20 12:35 | 顯示全部樓層
1. 一定要plan好時間(最好整埋timetable),太偏重某一科一定唔得 (就算個日科你好鐘意,你都唔可以放太多時間落去)

2. 在study leave時(我expect你8點起床),每朝早溫language 科 (朝早背野易入腦),下午就溫science/maths科(假設你係讀science stream)

3. 溫science/maths科時溫1.5hr 就做1hr pastpaper。

4. 而家呢個階段做既pastpaper 應該係sort左既,千奇唔好一年一年咁做 (到最後一個星期,你先一年一年咁做,睇下自己幾多分+check自己timing)

5. 某幾科,你專操pastpaper 就得 (esp. AMaths, 操20年就得。操完20年,你會發覺AMaths唔係難,只係煩,做黎做去都係個幾個method)。但係好多science subjects (e.g. chem/bio),一定要了解,與其操pastpaper不如溫多幾次syllabus

6. 其實做其他學校既mock,我覺得無乜用。我考05年CE,無做過其他學校既mock,因為個d mock 太難(超越CE syllabus)

7. 讀中文精讀,唔好浪費時間讀個d「模疑問題」,個d一定唔會出,similiar 都一定唔會 (如果考試局出左相同或相近,咁一定會有人傳個間出版社同考試局有咩咩咩關係.....所以考試局唔會咁蠢)

8. 千奇唔好夜訓 (我考CE個排,12:00一定一定要訓著),如果唔係第二日無精神,到時溫D乜都唔會入腦

咁樣就得架喇~
GC
manlok 發表於 2005-11-20 17:43 | 顯示全部樓層

[ref=424926]S3BL100[/ref]  在 2005-11-19 09:54 PM 發表:

我的會考策略是:

2. 唔好tip題

3. Eng, Maths, A Maths以外的所有 ...

2.英文,中文唔tip好難搞..尤其中文,你唔tip盞搞到兩頭唔到岸
(PS:背書怪獸除外,我自問唔係)
我中英CE都係B既je..