hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 涉侵權社民T恤被海關扣查
開啟左側

涉侵權社民T恤被海關扣查

DW8306 發表於 2010-2-13 10:03 | 顯示全部樓層

原帖由 3ASV196 於 2010-2-13 08:25 發表

...

咁下次捐夠某個數咪送件tee俾捐款人囉...賣犯法姐,送唔係犯法呀嘛?
3ASV196 發表於 2010-2-13 10:19 | 顯示全部樓層
原帖由 DW8306 於 2010-2-13 10:03 發表

咁下次捐夠某個數咪送件tee俾捐款人囉...賣犯法姐,送唔係犯法呀嘛?

其實未經同意發放, 應該都有問題ga wor (有錯請指正)

我諗依家問題重點只是, 個logo 咩樣, 先叫無版權問題......
或者, 點樣抄返, 先叫合法...
3ASV196.KE7270
Anpretext 發表於 2010-2-13 11:15 | 顯示全部樓層
原帖由 3ASV196 於 2010-2-13 10:19 發表

其實未經同意發放, 應該都有問題ga wor (有錯請指正)

我諗依家問題重點只是, 個logo 咩樣, 先叫無版權問題......
或者, 點樣抄返, 先叫合法...

我自己感覺個logo只係double D,
完全無左DAB既意思,

再者, 香港大把地方有相類似既logo啦,
而家民建聯搞到咁大, 真係無乜政治智慧
DW8306 發表於 2010-2-13 11:31 | 顯示全部樓層

原帖由 hosito 於 2010-2-12 21:36 發表
一個唔尊重知識產權的政黨, 怎麼可能"公義"? 不要跟我扯"創作自由"

人地民建聯既反五區總辭標語改都唔改就盜用左人地漫畫,
一個唔尊重知識產權的政黨, 怎麼可能"公義"? 不要跟我扯"創作自由"
12A 發表於 2010-2-13 11:40 | 顯示全部樓層
我前兩日收工去過維園
見過實物, 我唔覺得有什麼大問題

要捉, 維園大把貨物等海關捉
個d 發達通 又無問題 (潮語啤牌)

仲有呢個政黨都真係幾禮義廉下

事緣我同事的朋友住的屋村, 前幾日發生不幸事件
個屋村的區議員正正係屬於禮義廉
呢位議員好高調的籌錢比有關人士同搞法事

無錯, 呢d事無人想發生, 而家仲要年尾流流
大家都想快快搞好, 等新一年有個新開始
但問題係呢位議員的作為, 以及回應傳媒的態度,
係令我同事的朋友, 部份同村街坊好反感
以我所知, 有當區居民係好唔想佢咁搞, 好想件事低調辦左就算
奈何 禮義廉 響當區的影響力實在太隻手遮天

(試過有管理處出的通告, 背後竟然係宣傳呢位議員的活動)

仲有, 798而家都未話成功開辦, 就貼哂紙話有曙光
要再爭取呢樣, 爭取果樣
條線一日未過咁多個區議會, 一日都有機會因為有人反對而開唔成
(開798, 其實係要 cut 其他將軍澳線資源, 唔係天降車務資源落來
cut 資源呢家野最易激起民憤)
即管睇下798開唔成你點面對街坊

大家即管數下禮義廉議員的作為, 睇下係人地影射你定係自己真的咁禮義廉
九巴十六 與你在 GA5505 相見
Kaix 發表於 2010-2-13 11:57 | 顯示全部樓層
原帖由 12A 於 2010-2-13 11:40 發表
仲有呢個政黨都真係幾禮義廉下

就係因為民建聯,香港先仲係咁多同鐵路重疊嘅巴士線

成日爭取開辦XX巴士,又爭取保留XX巴士,加劇香港污染,真係禮義廉

甘耐以黎唯一德政就係通過高鐵,當然佢地係只為支持政府先通過高鐵,並唔係真心為民而通過高鐵
3ASV196 發表於 2010-2-13 12:15 | 顯示全部樓層

原帖由 Anpretext 於 2010-2-13 11:15 發表

我自己感覺個logo只係double D,
完全無左DAB既意思,

再者, 香港大把地方有相類似既logo啦,
而家民建聯搞到咁大, 真係無乜政治智慧

其實我諗問題唔係個人感覺, 而是法例要求,
而現在海關亦是收到版權持有人的投訴, 先
至"做野"...

至於是否真係"侵犯版權", 就要由法庭決定la

個人意見是, 個logo係唔係針DAB, 大家心照, 而對於
民建聯自己對號入座, 就無人會幫到佢....其實又係鬧
劇一場..

3ASV196.KE7270
UCR683 發表於 2010-2-13 12:22 | 顯示全部樓層
我想「禮義廉」一詞,會在本事件後,成為網民的潮語之一。
如果創作者怕該政黨指控侵權的話,大可只用普通的英文「D」字作標誌。
民建聯雖然在舉報侵權的做法正確,但是連其相關爭議(包括負面爭議)在各大媒體作免費宣傳,
豈不弄巧反拙?
 樓主| Crotone 發表於 2010-2-13 12:27 | 顯示全部樓層
原帖由 UCR683 於 2010-2-13 12:22 發表
如果創作者怕該政黨指控侵權的話,大可只用普通的英文「D」字作標誌。
民建聯雖然在舉報侵權的做法正確,但是連其相關爭議(包括負面爭議)在各大媒體作免費宣傳,
豈不弄 ...

此事已經上左香港網絡大典..相信成為潮語為期不遠
One Door Closes Another Door Opens
kay 發表於 2010-2-13 13:10 | 顯示全部樓層

原帖由 UCR683 於 2010-2-13 12:22 發表
豈不弄 ...

其實講起,以禮義廉LYL黎講,
整個D字落去就比較怪怪地

算喇,呢件事,睇完就算,當場鬧劇最好不過
如果唔係dab投訴,迴響又有無咁大?

係咪因為DAB咁做,就要同佢小題大做?

佢地整件t-shirt,根本擺明想DAB踩一腳落去
依家踩左,目的已達到

一切已完
世界很簡單 人類很複雜