hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 涉侵權社民T恤被海關扣查
開啟左側

涉侵權社民T恤被海關扣查

a_drew 發表於 2010-2-14 11:30 | 顯示全部樓層

原帖由 Crotone 於 2010-2-14 07:42 發表
又有好戲看
社民連掛生豬肉諷民建聯
http://hk.news.yahoo.com/article/100213/4/gl6f.html

社民連不如初一抬棺材上禮賓府、中聯辦、民記總部啦
a_drew 發表於 2010-2-14 11:31 | 顯示全部樓層
原帖由 dbat98D 於 2010-2-14 09:42 發表

無話有無咩企圖
蘋果夠成日搵泛民評論班人渣, 又有咩企圖呢?

ps. 建議大家以後唔好叫班人渣做狗, 始終狗都係有人性,
係好多人嘅寵物同朋友

有d人入世未深嘛,
根本政治天下烏鴉一樣黑
DIH 發表於 2010-2-14 13:57 | 顯示全部樓層
見到「黃前議員」四隻字我硬係聯想到「黃錢其濓」......

只懂開天殺價,不肯落地還錢,最終一拍兩散,香港人唔係好識做生意架咩?

某些人士意圖使香港成為社會主義主導、鼓吹貶抑甚至推翻資本主義制度,可唔可以當係違反《基本法》?
至少到了2047年,這些行為才不會違反《基本法》。

不知是否存在、尚可辯論的「公義」,和白紙黑字的《基本法》,哪一個較重要?
如果「公義」和《基本法》有矛盾,哪一個有凌駕性?
若《基本法》導致香港不能出現「公義」,喜好「公義」的人士,該如何自處?
反對《基本法》?遠走他方尋覓心中的「公義」?推翻《基本法》?而後著又是甚麼?

《基本法》根本隻字未提「公義」;而到今天的事態發展,兩者竟然在此時此刻相遇,越走越近,
到底會是火星撞地球、雞同鴨講、定係水乳交融?

這麼多個問號,真不知如何解答。
我不是想去攻擊任何一方,我只係想大家、全香港人都諗一諗,
整個香港,是不是在自我矛盾、不斷在製造矛盾?

PoohPoohJoe 發表於 2010-2-15 14:06 | 顯示全部樓層

原帖由 kay 於 2010-2-13 20:23 發表

咁頭等廂都存在咁多年,無理由今時今日先開始質疑掛

只針對第一句而作評論
我唔同意呢一句
所有野我都覺得應該因時而制宜
唔係因為以前無人反對佢
而家反對就好有問題
只要有佢既道理去質疑某樣野
時間唔應該係一個反對佢既因素
(佢既道理合唔合理係另一問題)
venetian 發表於 2010-2-20 04:06 | 顯示全部樓層
DIH 發表於 2010-2-20 23:11 | 顯示全部樓層
原帖由 venetian 於 2010-2-20 04:06 發表
睇到這主題,只有一句,支持社民連!

十分感謝您支持及實踐香港的言論自由。
DW8306 發表於 2010-2-23 08:56 | 顯示全部樓層

From 蘋果日報:隔牆有耳(23/2/2010)

民建聯商標註冊屬服務類別上任冇耐嘅社民連主席陶君行,噚日同長毛、黨秘書長季詩傑開記招解釋,原來海關扣查批「禮義廉」 T恤,唔係根據同版權有關嘅條例執法,而係根據《商品說明條例》第 7條(1)(b),簡單啲解釋就係,如果件「禮義廉」 T恤係民建聯出品,社民連盜賣呢款假貨先犯法。難怪阿陶頻頻話寃枉,皆因佢哋絕冇魚目混珠,反而係指名道姓話民建聯最無恥,消費者亦都清清楚楚,唔係嚟買乜嘢民建聯嘅產品。仲有,原來民建聯喺商標註冊時,係屬於可以搞展覽、刊物同講座嘅服務類別,唔係貨品類別,家引用其他版權條例話人侵權,都係無稽。
海關口口聲聲話做嘢之前徵詢咗律政司意見。長毛就話唔知海關徵詢咗律政司邊一級嘅官員,睇法律條文睇得咁唔清楚,斷估唔會係司長黃仁龍啩?佢更加想查清楚負責畀法律意見嗰位仁兄,同民建聯係咪老友。民建聯同執法部門溝通不嬲直接唔客氣,喺反高鐵人士包圍立法會時,葉國謙就打電話叫警務處處長清場;家搵海關做嘢可能亦係照辦煮碗,搞到海關被轟打壓表達自由。

[gag mode]海關總係維護版權上站係全球最前線,超英超美.[/gag mode]