hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 港鐵職員疑濫權扣查學生
開啟左側

港鐵職員疑濫權扣查學生

on11358 發表於 2010-2-13 17:23 | 顯示全部樓層

原帖由 OTIS401 於 2010-2-13 17:01 發表
小弟都忍唔住講了:

話說琴日我係沙田站搭火車
一入閘就俾個便衣阿嬸拉住我
大大聲同我講:
「先生,我宜家懷疑你用特惠票乘車,麻煩你過一過黎」
之後行埋一邊,又黎多兩件野(便衣職員黎),叫我拎車票出黎
好啦拎出黎,係一張 ...

小弟都遇過幾次查票,但全部都好有禮貌(唔通因為o係前地鐵範圍?),
小弟拎左張有相既個人八達通過一過機就放行,全程都唔駛30秒。
另外亦見過一個阿婆o係尖東站用特惠票入閘,阿婆一直由大堂落到月堂先肯拎身份證出黎,
結果俾人捉到唔夠65歲,最後由幾個職員"挾持"(如果有人會o甘諗既話)返上大堂,
又有一次o係火炭月台見到阿叔已經俾人捉左搭霸王頭等,同"一名"女職員理論到好大聲,
最後都係心心不憤地交出身份證,然後跟職員返上大堂辦理手續。

問心無愧怕咩佢查,當佢滿心歡喜以為開到單,但最後失望食白果(<--之係小弟個人感覺而已,不代表職員立場),
自己大不了都係走一班車,你走得越急佢越捉你去查。
busfunfun 發表於 2010-2-13 18:02 | 顯示全部樓層
份工幾好做
氣又唔駛點受
仲可以好有理據同乘客「理論」
當係發洩xd
053h4 發表於 2010-2-13 19:29 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
PB602 發表於 2010-2-13 19:45 | 顯示全部樓層

原帖由 on11358 於 2010-2-13 15:30 發表
真係同人唔同命,另一位普通市民前議員黃毓民據稱誤衝頭等車廂,只係俾港鐵職員警告信了事。
http://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20100213/00176_011.html

呢D係唔係叫做欺善怕惡? ...

我覺得代表人民公義既黃毓民係事件上係完全無問題, 因為佢只係無心之失, 誤衝頭等車廂, 好明顯問題係出自港鐵, 因為指示不清, 令黃前議員唔知道頭等車廂係唔可以咁樣搭, 港鐵應該好好反省同埋向黃前議員書面道歉.

如果港鐵罰佢的話, 好明顯係因為黃毓民反高鐵而公報私仇, 又或者係政府借港鐵打壓五區公投.
mmlcs36 發表於 2010-2-13 20:17 | 顯示全部樓層
JC3341@31M 發表於 2010-2-14 00:43 | 顯示全部樓層
原帖由 PB602 於 2010-2-13 19:45 發表

我覺得代表人民公義既黃毓民係事件上係完全無問題, 因為佢只係無心之失, 誤衝頭等車廂, 好明顯問題係出自港鐵, 因為指示不清, 令黃前議員唔知道頭等車廂係唔可以咁樣搭, 港鐵應該好好反省同埋向黃前議員書面道歉.
...

(一)佢「無心」?比人地港鐵查飛,話自己係議員,有咩所謂!
(二)誤衝?咁通街都咁講啦,到時比人查咪話自己唔覺意囉,人地大大隻字「頭等」都照入,入到去咪即刻去補番錢囉!
(三)指示不清?駛唔駛每度都貼曬頭等資料啊?人地大大部機擺係個度啦,你覺得黃生唔識嘟部補錢機?
(四)自己做錯野,唔單止唔認錯,仲要鬧人地,甚至學你講,竟然要人地同你道歉,你有無咁野蠻啊?
(五)請你唔好將政治擺落呢件事度,我唔信譚耀宗無補錢就唔駛比人話。
(六)做個議員就咁囂張,到時比佢做特首咪死?基本上除港鐵職員同家屬外,其他人必須比全費啦。
(七)咦?佢今次無比人罰錢,咁你係咪覺得政府驚左佢啊?

係你打回應之前,真係好想提提你:
好多野都係諗清楚先講,
咁樣令我覺得你諗野好天真同傻。

---------------------------------------------------------

講番件事先,我覺得個女仔係唔岩,
但係期間真係咁簡單?
會唔會係個投訴人無講到呢,
所以我覺得件事好唔公開,
實在不宜評論太多。

港鐵:地鐵>火車
ES464470X 發表於 2010-2-14 00:53 | 顯示全部樓層

回復 16# 的帖子

佢好可能只係曲線反黃毓民,
你咁認真以為佢係撐黃毓民,
咁你就中晒佢計了
(之前有個高鐵POST佢都玩過呢味野了)
PB602 發表於 2010-2-14 01:31 | 顯示全部樓層

回復 16# 的帖子

你唔好咁樣抵毀黃前議員, 佢係民主鬥士, 香港真英雄, 大家作為香港人, 應該尊敬佢而唔係借呢D小事去抽佢水. 黃前議員為搞五區公投, 不惜面臨中共同土共打壓, 咁大犧牲都肯制, 又點會貪你個幾蛟呃頭等坐? 真係講都無人信.

唔好唔記得, 黃前議員係由人民用選票票選出黎, 反而港鐵班管理層只係由政府委任. 仲有個條咩港鐵附例, 有無俾一個100%由民選出黎既立法會審議? 訂立時有無咨詢市民? 無的話, 人民隨時有權抗命! 而家連港鐵都唔敢罰黃前議員錢, 證明港鐵面對民意代表之前, 自己都自覺理虧.

JC3341@31M 發表於 2010-2-14 03:32 | 顯示全部樓層
原帖由 ES464470X 於 2010-2-14 00:53 發表
佢好可能只係曲線反黃毓民,
你咁認真以為佢係撐黃毓民,
咁你就中晒佢計了
(之前有個高鐵POST佢都玩過呢味野了)

如果係咁既話,
我會好欣賞佢用既手法,
至少佢令我嬲到要即係回佢...
港鐵:地鐵>火車
HE4260 發表於 2010-2-14 15:14 | 顯示全部樓層

本人未婚妻係09年12月2日係旺角站用成人車費購買車票,但入閘時特惠燈亮起,才發覺係特惠車票,隨即被港鐵職員截停查票,然後帶佢入房要強迫我未婚妻簽徴收附加費通知書,唔簽就要佢上庭同罰5000,期間禁止用通訊器材予對外聯絡及唔可以離開,故在強迫情況下簽署徴收附加費通知書,本人隨即往旺角站同站長聯絡,但旺角站站長態度非常惡劣,令本人非常不滿,知後本人搵議員求助,但到今日港鐵都冇一個回覆俾本人,已經2個月,同埋查票組做野手法態度非常惡劣,好似黑社會,每次被4-5個人圍住,咁係咩意思,港鐵一定要正視查票組做野手法問題